Burduja spune că România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent: Avem interconexiuni care permit să importăm cantităţi suficiente care să asigure consumul

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că, în pofida creşterii consumului de electricitate în perioadele de caniculă, România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent. Burduja a precizat că, pe lângă producţia autohtonă de energie, România are interconexiuni care îi permit să importe cantităţi suficiente care să asigure consumul.
Alina Costache
11 sept. 2024, 11:51
Burduja spune că România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent: Avem interconexiuni care permit să importăm cantităţi suficiente care să asigure consumul

România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent, un aşa-numit ”blackout” cauzat de consumul mare de energie electrică din perioadele caniculare, a dat asigurări ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”Nu s-a pus deloc această problemă. Desigur că noi ne dorim o producţie românească de energie cât mai mare. În acelaşi timp, România are interconexiuni de peste 3.300 de megawaţi. Nu ne-am apropiat sub nicio formă cu consumul românesc de energie, consumul nostru autohton, de o capacitate maximă de producţie plus interconexiuni ce putem să importăm. Deci această problemă nu a existat în sistem”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Digi 24.

Citește și: Primul comandament de iarnă la Guvern. Se fac scenarii pentru o „iarnă obişnuită”

 

Ce se va întâmpla cu familiile din categoriie vulnerabile după ce va înceta plafonarea preţului la energie. Explicația lui Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că speră ca, după data de 1 aprilie 2025, atunci când va înceta plafonarea preţului la energie, preţurile să nu explodeze. În acest sens, ministrul recomandă furnizorilor de energie să cumpere din timp energia şi să nu aştepte pe bursă, care fluctuează.

Totodată, ministrul a mai precizat că, cel mai probabil, nu vor mai primi subvenţii familiile care înregistrează un consum mic, ci mai degrabă cele care au venituri mici.

Citește și: Cum pot scădea prețurile la gaze. Care sunt cele trei condiții necesare

Pe de-o parte să încurajăm furnizorii, pe cei care ne trimit facturile acasă, care achiziționează energia electrică pe care ulterior le-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la altă. Și pentru consumatorii vulnerabili, acele persoane care realmente nu își pot plăti facturile la finalul luni să avem măsuri țintite de sprijin.

Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum. Dacă într-o lună de zile ai în total sub 100 kWh, plătești acel maxim de 0,68 de lei pe kWh. Dacă ai peste 300 kWh, plătești 1,3 lei pe kWh, deci dublu. Și atunci ideea e să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”, a declarat ministrul Energiei la Digi 24

Spynews
Cadavrul unui bărbat, găsit în cuptorul din bucătăria spitalului unde era internat. Polițiștii au pornit o anchetă
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Cum se scrie corect gramatical: deloc sau de loc? Mulți români greșesc
Capital.ro
Se schimbă legea la granița cu ungurii. Ungaria va fi obligată să schimbe regulile
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Îți iei concediu în octombrie? Iată cum va fi vremea
Adevarul
E gata Zelenski să cedeze teritorii în schimbul păcii? Expert în securitate internațională: „Asta e toată problema”
Spynews
Când este recomandat să pui castraveții la murat. Perioada ideală pentru a-i pregăti pentru iarnă
Spynews
Bianca Drăgușanu a primit amendă! Vedeta a răbufnit: ”Tupeu ordinar” | FOTO
Evz.ro
Cu Nicolae Ceaușescu la vrăjitoare. Oana Zăvoranu ar trebui să ia lecții
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”
Cancan.ro
Soția lui Gabriel Vasiliu de la Puterea dragostei și-a PREVESTIT sfârșitul?! Mesajul cutremurător publicat înainte să fie ucisă, fără pic de milă
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Cine sunt Denisa și Delia, cele două femei ucise de Șacalul! Denisa era mama unui copil de doar cinci ani: „Mami va veghea mereu asupra ta”
Capital.ro
Schimbare uriașă la ITP. Este o premieră în România. Totul va fi înregistrat și monitorizat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Relocarea urșilor cerșetori de pe Transfăgărășan a început
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...