Ciolacu spune că fără măsurile luate de Guvern, inflația era azi de trei ori mai mare

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, miercuri, că în absența măsurilor luate de Guvern în mandatul său, inflația ar fi fost în prezent de trei ori mai mare.
Irina Dumitrescu
11 sept. 2024, 19:27
Ciolacu spune că fără măsurile luate de Guvern, inflația era azi de trei ori mai mare

La începutul ședinței de guvern de miercuri, prim-ministrul a făcut referire la modul în care măsurile luate de Executiv în mandatul său, respectiv începând cu luna iunie 2023, au influențat rata inflației. Concluzia lui Marcel Ciolacu? Fără respectivele măsuri, ”inflația era azi triplă’”.

Inflația a reînceput să scadă, ajungând la 5,1 la sută, la jumătate față de iunie 2023, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat și care sunt principalele măsuri datorită cărora s-a reușit ca inflația să nu ajungă la cote alarmante. „Datele oficiale demonstrează că măsurile noastre privind plafonarea prețului la energie și gaze și a adaosului comercial la principalele alimente de bază au funcționat”, a spus Ciolacu.

Citește și Un nou tip de concediu în România. Cine poate sta acasă 6 luni cu bani de la stat

Declarațiile prim-ministrului vin pe fondul datelor făcute publice, tot miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit căruia rata anuală a inflaţiei a coborât, în august 2024, la 5,1 la sută, de la 5,42 la sută în iulie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,25 la sută, mărfurile nealimentare cu 4,35 la sută, iar serviciile cu 8,60 la sută.

Conform datelor INS, indicele preţurilor de consum în august 2024, comparativ cu iulie 2024, a fost 100,23 la sută. Rata inflaţiei de la începutul anului, respectiv în august 2024 comparativ cu decembrie 2023, a fost de 3,4 la sută. Rata anuală a inflaţiei în august 2024, față de august 2023, a fost 5,1 la sută, iar rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2023 – august 2024) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2022 – august 2023) a fost 6,5 la sută, a mai precizat INS.

Citește și Marcel Ciolacu insistă pentru digitalizarea administraţiei: „Este printre cele mai importante lucruri, atunci când spunem că vrem o ţară ca afară. Va interzice instituţiilor să pună românii pe drumuri”

De asemenea, indicele armonizat al preţurilor de consum în august 2024, comparativ cu iulie 2024, a fost 100,28 la sută. Rata anuală a inflaţiei în august 2024, comparativ cu august 2023, a fost de 5,3 la sută. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2023 – august 2024) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2022 – august 2023) a fost de 6,7 la sută.

Cât privește perspectivele privind inflația, acestea par optimiste din direcția Băncii Naționale a României (BNR), care a revizuit în scădere, la 4 la sută, de la 4,9 la sută anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2024. BNR anticipează că aceasta va ajunge la 3,4 la sută la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor făcute publice, în august, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Locul din Italia care dă fiori tuturor. Se poate vizita doar cu permisiune specială, iar aici s-au întâmplat lucrurile cumplite
Capital.ro
Simona Halep, în culmea fericirii. Imaginea postată de sportivă: ,,Împlinită ești”(FOTO)
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
O mare companie face concedieri masive. Va renunţa la aproximativ 30% din angajaţi!
Adevarul
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă. Erdogan l-a refuzat
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Adevărata față a Andreei Marin. Greu de recunoscut
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mesaj i-a transmis soacra Anei Maria Vasiliu nurorii sale, chiar înainte să fie găsită fără suflare. Ți se face pielea de găină! 😲
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Ce arată necropsiile în cazul tinerelor ucise de „Șacalul”. Denisa și Delia au avut parte de o moarte cumplită
Capital.ro
Demisia anului la Antena 1. Părăsește trustul după 12 ani: Le doresc succes
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Gafă la Cotroceni: Klaus Iohannis a confundat „ceremonia” cu „comemorarea”
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...