Tîlvăr a precizat că nu s-a acționat pentru doborârea dronei deoarece s-a constatat că aceasta ”nu avea un caracter ostil”. Altfel spus, motivul a fost acela că drona respectivă nu reprezenta o amenințare.
”Evaluările făcute împreună cu aliații noștri au fost că drona nu avea caracter ostil, motiv pentru care am acționat în consecință. Dacă avea caracter ostil, vă asigur că știm ce avem de făcut, împreună cu aliații”, a spus ministrul Apărării.
Potrivit Legii 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României, armata poate folosi „dispozitivele militare din dotare” contra „dronelor și a echipamentelor radioelectronice utilizare pentru comiterea unui act ostil”.
În același context, Angel Tîlvăr a precizat că sunt cinci legi care clarifică și noțiuni, și elemente procedurale pentru astfel de situații. ”Asta nu înseamnă că România, la momentul acesta, nu-și poate îndeplini misiunea de a se apăra”, a conchis demnitarul.
Citește și Ciolacu, promisiuni pentru pensionarii militari, mineri și cei cu dizabilități: „Îmi asum să rezolv”
Tot miercuri, Comisia de Apărare a Senatului a hotărât că se impune completarea legislației pentru ca România să se poată apăra de posibile drone care intră în spațiul aerian al nostru.
Președintele Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a explicat că intrarea în spațiul aerian românesc pe o distanță de circa 40 de kilometri, timp de 40 de minute, a unei drone rusești „poate fi considerată o vulnerabilitate în contextul lipsei unei legislaţii care să să vorbească despre reguli actuale de angajare”. „Am discutat despre urgenţa adoptării unor proiecte de legi care să le permită celor de la MApN să îşi îndeplinească misiunile”, a mai spus Pauliuc.
Întrebat dacă România are legislaţie pentru a doborî dronele care vin de pe teritoriul Federaţiei Ruse, premierul Marcel Ciolacu a spus: ”Eu ce vă spun cu certitudine, dacă vreo dronă intră pe teritoriul României, este identificată şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată”.
Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16, anunţa Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
NATO a condamnat încălcarea spațiului aerian românesc de către drone rusești, precizând că nu există indicii privind un atac intenționat.