Ce efect surprinzător are cafeaua de dimineață. Sfaturile specialiștilor

Cum să profiți la maxim de cafeaua de dimineață. Când să o bei pentru cele mai bune efecte și ce trebuie evitat.
Filip Stan
14 sept. 2024, 17:27
Ce efect surprinzător are cafeaua de dimineață. Sfaturile specialiștilor

Începutul unei zile pentru mulți este reprezentat de cafeaua de dimineață, o băutură apreciată pentru aroma și efectele sale stimulente. Specialiștii avertizează, însă, că beneficiile cafelei sunt mai complexe decât par la prima vedere.

Cafeaua este cunoscută pentru conținutul său de cafeină, un stimulent al sistemului nervos central care poate îmbunătăți starea de alertă și vigilența. Totuși, acest efect nu este uniform pe parcursul zilei.

Ce recomandă specialiștii?

Potrivit Huff Post, studiile sugerează că cel mai bun moment pentru a consuma cafea este între orele 09:30 și 11:00 dimineața. În această perioadă, efectul stimulent al cafelei este maxim datorită interacțiunii favorabile cu ritmurile biologice ale corpului. În această perioadă, efectul stimulent al cafelei este maxim datorită interacțiunii favorabile cu ritmurile biologice ale corpului.

Steven Miller, specialist în neurologie la Universitatea Bethesda din Maryland, explică că nivelul de cortizol, hormonul principal al stresului, este la cel mai ridicat între 08:00 și 09:00 dimineața.

Citește și : Ora la care să faci duș pentru un somn odihnitor și o piele catifelată

În această fereastră de timp, organismul este deja într-o stare de alertă naturală, astfel că adăugarea de cafeină nu aduce beneficii suplimentare și poate chiar să nu fie necesară. Același efect se observă și dacă cafeaua este consumată între orele 12:00-13:00 sau 19:30-18:30.

Pe lângă stimularea sistemului nervos, cafeina contribuie la producția de adrenalină și poate îmbunătăți temporar starea de spirit. Totuși, efectele pozitive ale cafeinei se diminuează în timp, ceea ce poate duce la dezvoltarea unei dependențe. Astfel, persoanele care nu își încep ziua cu cafea pot experimenta o stare de spirit proastă din cauza absenței efectului stimulent

Nutriționistul Alexandra Alexandru oferă câteva sfaturi utile pentru consumatorii de cafea. Dacă puteți bea cafeaua neagră, este recomandat să adăugați puțin lapte pentru a îmbunătăți gustul.

Citește și : Patru semnale de alarmă că partenerul te înșală. Detectivii particulari dezvăluie ce au descoperit!

Totuși, pentru a evita balonarea, este ideal să renunțați complet la laptele de vacă. De asemenea, consumul excesiv de cafea, mai mult de trei cești pe zi, ar trebui redus treptat pentru a preveni efectele negative ale cafelei.

În ciuda beneficiilor, cafeaua nu este lipsită de dezavantaje. Aceasta poate irita vezica urinară și stimulează producția de cortizol, contribuind astfel la răspunsul organismului la stres. Astfel, în timp ce cafeaua poate oferi un început energic pentru zi, este important să fim conștienți de momentul consumului și de efectele sale pe termen lung.

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Județul din România care renaște cu fonduri europene. Sute de proiecte schimbă viața locuitorilor
Capital.ro
Un iubit actor a plecat spre stele. A fost un actor cameleonic, un monstru sacru al cinematografiei
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Atenție! Cumpărați bilete de avion doar din aceste locuri!
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Zodiile feminine cele mai puternice. Nimic nu le doboară
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Serviciul militar redevine obligatoriu. S-a decis: Vrem să-i descurajăm pe cei care ne amenință
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...