50 de copii de grădiniță sunt nevoiți să împartă toaleta cu clienții unei cârciumi din apropiere. Situația a fost impusă de numărul mare de înscrieri la grădinița din localitatea Sânpetru, care nu are capacitatea atât de mare pentru câți copii au fost înscriși. Mai mult condițiile din noul spațiu sunt departe de a fi potrivite pentru preșcolari, părintii sunt total nemulțumiți de situație şi spun că nu îşi vor mai trimite copiii la grădiniţă.
Toaletele folosite de micuți erau accesibile și persoanelor care frecventau barul. Clienții cârciumii intrau nestingheriți în baie, fără a ține cont de prezența copiilor. „Serveau băuturi alcoolice, efectiv au lăsat căruța cu calul la poartă și au intrat și și-au făcut nevoile la toaletă. Poate intra oricând, la orice oră, oricine peste ei, fiind copilașii la toaletă”, spune un părinte revoltat de situație, citat de brasov.net.
Părinții sunt îngrijorați pentru siguranța copiilor lor. Clădirea are geamuri sparte, tencuială care se poate desprinde oricând, iar gardul și poarta sunt rupte. În curte, mai multe țevi de metal și fire electrice rămase descoperite se adaugă şi ele la pericolele existente.
„Gardul este rupt, poarta se poate deschide în orice clipă, poate să cadă varul, poate să cadă și acoperișul, țigla, dar geamurile sunt sparte, adică la parter sunt geamuri sparte. Atâta vreme cât insistă cu această locație, eu nu îmi aduc copilul”, a declarat un alt părinte.
Primăria promite că va lua măsuri și va interzice accesul străinilor în toaleta destinată copiilor. Mutarea celor 50 de copii la căminul cultural a fost făcută cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Brașov.
„Sălile de clasă sunt adecvate și ar putea fi folosite ca și fel de clasă pentru învățământul preșcolar. În schimb, toaletele nu sunt conforme cu cerințele Direcției Sanitare și, pe bună dreptate, acestea trebuie să îndeplinească niște condiții specifice pentru copii de vârstă preșcolară. Acum, în situația aceasta, pentru că nu există altă variantă, primăria, după discuțiile pe care le-am avut și cu conducerea primăriei, dar și cu conducerea unității școlare, ar trebui să ia măsuri în vederea amenajării în regim de urgență a toaletelor. Nu știu în ce măsură, într-un timp atât de scurt, vor putea să amenajeze o toaletă care să fie acceptată și să fie în standardele impuse de legislația în domeniu, dar cel puțin să aibă un grad de intimitate și de adecvare, măcar, spunem noi, din punct de vedere al curățeniei și al accesului adulților la aceste toalete. Este tot ceea ce la momentul acesta putem face ca activitatea acestor grupe să nu fie întreruptă”, a declarat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov, pentru Radio România Brașov.