VINERI 13, ziua în care superstițioșii nu ies din casă. Care sunt originile ideii de zi cu ghinion și care sunt cele mai bizare tradiții legate de aceasta

Ziua de vineri 13 este pentru persoanele superstițioase un adevărat coșmar. Cei care cred că este o zi plină din ghinion chiar evită să iasă din casă. Iată câteva superstiții legate de această zi.
Filip Stan
12 sept. 2024, 15:10
VINERI 13, ziua în care superstițioșii nu ies din casă. Care sunt originile ideii de zi cu ghinion și care sunt cele mai bizare tradiții legate de aceasta
Vineri 13. Cele mai bizare superstiții legate de această zi

În credința populară, ziua de vineri 13 este ziua fatală în care se petrec numai nenorociri. Cei superstițioși nu îndrăznesc în această zi ghinionistă să facă lucruri importante, precum semnarea uni contract sau plecare într-o călătorie. Această fobie față de numărul 13 poartă și un nume – Triskaidekafobie.

Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate apărea și de trei  ori într-un an, la fel cum s-a întâmplat în 2015, în februarile, martie și noiembrie.

Originile ideii de vineri 13

E greu de precizat cu exactitate de unde provin originile zilei cu ghinion. Însă, în anumite culturi, de-a lungul istoriei, atât vinerea, cât și numărul 13 au fost considerate aducătoare de ghinion.

Charles Panati trasează conceptul blestemului numărului 13 ăână în mitologia nordică, în cartea sa „Origini extraordinare ale lucrurilor cotidiene”. Potrivit legendei, zeul Loki este cel care a redus numărul zeilor scandinavi la 13 în timpul unui banchet, după ce l-a păcălit pe zeul Hodr să-i ucidă fratele Balder, zeul luminii, al bucuriei și al bunătății.

Ideea că numărul 13 este aducător de ghinion a imigrat din Scandinavia în Europa și a prins rădăcini puternice de-a lungul Mării Mediterane la începutul erei creștine. Aici s-a consolidat ideea că anumite cifre sunt aducătoare de ghinion.

Numărul 13 a devenit unul plin de semnificații negative și prin relaționarea cu Cina cea de taină, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi în Joia Mare. Cel de-al 13-lea invitat al său la masă a fost Iuda Iscarioteanul, discipolul care l-a trădat pe Iisus, lucru care a dus la răstingnirea sa în Vinerea Mare.

Se mai spune și că ideea de vineri 13 a pornit de la arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de 13 octombrie 1307. Chiar și înainte de asta, ziua de vineri, dacă e 13, a fost asociată cu mai multe evenimente mitologice și istorice: alungarea lui Adam și a Evei din Rai, pornirea potopului lui Noe și crucificarea lui Iisus Hristos.

Alții susțin că superstiția legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii se tem de marți 13, când spun că sunt trei ceasuri rele. Marți își trage numele de la zeul războiului, Marte. Despre vineri se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam li Eva ar fi mușcat din fructul interzis.

Citește și: Topul celor mai rele zodii. Acești nativi au o sete nestăvilită de răzbunare, sunt lipsiți de scrupule și devin agresivi foarte ușor

Personalități îngrozite de ziua de vineri 13

Cea mai cunoscută personalitate speriată de această zi a fost președintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată în această zi. Un alt președinte al Statelor Unite, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocs este 13, dar ântr-o zi de vineri 13 a suferit un infarct și a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franța.

În numerologie se spune despre numărul 13 că ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12, considerat numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 zodii, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule și tot atâția apostoli ai lui Iisus.

Tragedii petrecute în această zi, de-a lungul istoriei

Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetație din istoria Australiei, în urma căruia 71 de persoane au murit.

Pe 13 octombrue 1972, într-o zi de vineri, s-a prăbușit în munții Anzi zborul 571. Cei 16 supraviețuitori au fost salvați după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morți.

Vineri, pe 13 ianuarie 2011 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. În urma incidentului au murit 32 de persoane.

Vineri 13 – superstiții

  • Un om născut într-o astfel de zi va muri tânăr.
  • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.
  • Un copil născut azi va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu
  • Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de 13, vineri, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
  • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
  • Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.
  • Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
  • Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
  • Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
  • Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion

Ce fac superstițioșii în această zi cu ghinion

Superstițioșii sunt foarte atenți la tot ce fac în această zi, pentru a fi feriți de orice ghinion. Iată cum se protejează aceștia:

  • Înainte de a pleca de acasă își scuipă în sân și spun o rugăciune
  • Dacă apare o pisică neagră în cale, fac trei pași în spate
  • Dacă au vărsat sarea pe masă, înseamnă că au parte de scandal și certuri

Ziua în care se produc mai puține accidente

Potrivit studiilor făcute de-a lungul anilor, americanii și britanicii sunt cei mai speriați, devenind anxioși din cauza acestei zile și evitând să-și părăsească locuințele, de teama unor accidente sau a altor evenimente nefericite. Această fobie a primit numele de Paraskevidekatriaphobia.

Totodată, se estimează că peste 15 milioane de americani refuză să încheie afaceri, să călătorească sau să meargă la birou în aceste zile, generând pierderi de 800 de milioane de dolari companiilor din SUA.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, într-o astfel de zi se petrec mai puține accdiente, infracțiuni, incendii sau alte nenorociri, decât în altă zi de vineri. Acest lucru se întâmplă și pentru că oaamenii superstițioși sunt mai atenți și grijuluii într-o zi de vineri 13 decât în oricare zi a anului.

Citește și: Superstițiile din întreaga lume: O călătorie prin crezurile străvechi și moderne

Alte tradiții și superstiții

  • să nu treci sub o scară;
  • să nu spargi oglinzi;
  • să nu deschizi umbrela în casă;
  • să nu întâlnești o pisică neagră;
  • să nu te tunzi;
  • să nu te muți într-o casă nouă.

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Ce să pui pe păstrăv atunci când îl bagi la cuptor. Ingredientul care îi dă peștelui cel mai bun gust, vei face cea mai gustoasă cină
Capital.ro
Viktor Orban amenință Comisia Europeană. Anunțul Budapestei: Vă dăm în judecată
Playtech.ro
Îți aduci aminte de Aylin Cadîr din trupa Pops? Cum arată la 20 de ani de la lansarea în muzică
DailyBusiness
Noi SCUMPIRI în România. Un produs de bază devine un lux
Adevarul
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
Toți cei care locuiesc la bloc sunt vizați. Pregătirile încep săptămâna viitoare
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mesaje avea Ana-Maria de la Gabriel Vasiliu! Ce o încuraja pe propria soție să facă în Olanda
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 12 septembrie 2024: Ce valoare au azi moneda euro și dolarul american
Capital.ro
Ungurii încalcă legea. VERDICT pentru Ungaria de la UE
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Sorin Grindeanu anunță finalizarea lucrărilor pe Autostrada A7 între Buzău și Focșani
MediaFlux
AU INTRAT BANII pe CARD! Decizie pentru SENIORI! Vești bune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...