Autoritățile române au început procesul de capturare și relocare a urșilor care populează zona Transfăgărășanului, în urma închiderii sezonului turistic pe acest traseu montan. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, joi, la Digi24, că primul exemplar destinat relocării va fi o ursoaică cu pui, care a devenit agresivă. Aceasta va fi transportată în Sanctuarul de la Zărnești (Brașov), un refugiu special amenajat după urși.
Fechet a explicat că, odată cu închiderea Transfăgărășanului și dispariția surselor de hrană oferite de turiști, urșii vor fi constrânși să caute alimente în gospodăriile din apropiere.
„Urșii sunt inteligenți și, de multe ori, procesul de capturare este complex, mai ales când trebuie să prindem și puii pentru a-i transporta la sanctuar”, a spus ministrul.
Capturarea urșilor va implica utilizarea de cuști speciale, deja instalate pe marginea drumului, pentru a-i prinde fără a le cauza un stres suplimentar.
Într-un context mai amplu, Fechet a menționat că urșii de pe Transfăgărășan trebuie trimiși într-un număr cât mai mare posibil la Sanctuar, cu respectarea capacității de primire a acestuia.
„Colegii mei de la Garda Forestieră îmi spun că se aplică săptămânal numeroase amenzi turiștilor care hrănesc urșii. Când Transfăgărășanul se va închide, acești urși vor fi atrași să caute mâncare în gospodăriile din zonă”, a avertizat Fechet.
Ministrul Mediului a adăugat că, pe lângă relocarea urșilor, Ministerul Mediului lucrează la o investiție finanțată din fonduri europene pentru construirea unui complex de găzduire a urșilor în județul Brașov, la Timișul de Jos. Acest complex va putea adăposti între 60 și 100 de urși și se află în construcție.
„Am dispus instalarea a 10 panouri de avertizare pe traseul Transfăgărășanului, care vor informa turiștii că hrănirea urșilor este ilegală și va fi sancționată contravențional”, a adăugat Fechet.