Copiii din familiile monoparentale primesc burse sociale condiționate de venit. Se cere eliminarea pragului

În acest an școlar, sistemul de acordare a burselor sociale pentru elevii din familii monoparentale suferă modificări semnificative. Deputata independentă Ana Loredana Predescu, care reprezintă Brașovul în Parlament, a criticat dur această nouă metodologie.
Filip Stan
12 sept. 2024, 21:49
Copiii din familiile monoparentale primesc burse sociale condiționate de venit. Se cere eliminarea pragului

În acest an școlar, sistemul de acordare a burselor sociale pentru elevii din familii monoparentale suferă modificări semnificative. Spre deosebire de anul trecut, când nu exista niciun prag financiar pentru eligibilitatea acestor burse, acum se introduce o condiție economică specifică. Astfel, bursa socială va fi disponibilă doar pentru elevii care provin din familii monoparentale în care venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat pe ultimele 12 luni, nu depășește echivalentul unui salariu minim net pe economie, adică aproximativ 2.300 lei.

Citește și: Mai mulți bani pentru studenții înscriși la licență în sistem dual – proiect 

Această schimbare se aplică doar în situația în care niciunul dintre părinți nu este decedat. Elevii care au unul sau ambii părinți decedați vor continua să beneficieze de bursă socială fără a fi necesar să îndeplinească acest prag de venit.

Deputata Ana Loredana Predescu solicită ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să elimine pragul impus pentru acordarea acestor burse sociale

Deputata, care reprezintă Brașovul în Parlament, a criticat dur această nouă metodologie. Într-un comunicat de presă distribuit și preluat de Agerpres, Predescu a subliniat că, față de anul școlar precedent, acum doar elevii din familiile monoparentale cu venituri mai mici de 2.300 lei pe lună vor beneficia de acest sprijin. Deputata consideră că această măsură creează o situație discriminatorie, penalizând elevii ai căror părinți câștigă mai mult decât acest prag stabilit.

„„Vedem cum Ministerul Educaţiei a decis, mai nou, ca mai multe categorii de elevi să nu mai primească burse, printre ei numărându-se şi copiii proveniţi din familiile monoparentale, aceştia fiind, practic, pedepsiţi dacă părintele câştigă mai mult decât de 2.300 lei /lună. În baza căror calcule s-a ajuns la această decizie discriminatorie? (…) Consider că familia monoparentală, indiferent că se întâmplă ca urmare a divorţului, a separării părinţilor sau a decesului unuia dintre părinţi, trebuie tratată fără discriminare din punct de vedere economic şi social. Tot mai multe asociaţii de părinţi au făcut solicitări Ministerului Educaţiei pentru a reveni asupra acestei decizii discriminatorii, s-a depus inclusiv o petiţie, însă, până la acest moment, doamna ministru Ligia Deca nu a răspuns acestor solicitări”, a afirmat Ana Loredana Predescu.
Conform acesteia, „toţi elevii din familiile monoparentale trebuie sprijiniţi în egală măsură, fără discriminare, în vederea susţinerii participării la activităţile didactice şi prevenirii abandonului şcolar”, a declarat deputata independentă.

Citește și: Copiii unei grădinițe împart toaleta cu clienții unei cârciumi: „Serveau băuturi alcoolice, au lăsat căruța cu calul la poartă și au intrat și și-au făcut nevoile la toaletă. Poate intra oricând, la orice oră, oricine peste ei”

 

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
Fiica Iuliei Albu a făcut furori în prima zi de școală! Cum a venit îmbrăcată tânăra
Fanatik.ro
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri din România. Legea îi obligă să plătească
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
Gata, avem BANCĂ DE ALIMENTE! E singura de acest tip din România
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa ceva, e șocant”
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie. Există o singură condiție
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Fostă finalistă la Miss, ucisă ca în filmele de groază de soțul ei. Până și polițiștii s-au speriat
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Apare o nouă putere mondială. Vladimir Putin a anunțat: Deja 34 de țări şi-au exprimat dorinţa de a se alătura
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Casa Națională de Pensii clarifică discrepanțele din deciziile de recalculare a pensiilor
MediaFlux
Iau PENISIE MĂRITĂ abia în noiembrie. Cine sunt pensiorii care trebuie să aștepte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...