Burse 2024. Care trebuie să fie venitul unei familii pentru ca elevul să primească bursa socială

În acest an școlar, bursele sociale  acordate elevilor proveniți din familii monoparentale vor fi condiționate de venitul obținut de părinți.
Filip Stan
16 sept. 2024, 17:07
Burse 2024. Care trebuie să fie venitul unei familii pentru ca elevul să primească bursa socială

Burse 2024. În Prahova, în anul școlar anterior, au fost acordate acordate 41.889 de burse școlare. Cele mai multe au fost bursele sociale ( 21.085) și asta deoarece acordarea ajutorului financiar nu a fost condiționată de venit în cazul familiilor monoparentale.

Cuantumul bursei sociale pentru noul an școlar este de 300 lei pe lună. Stimulentul financiar se acordă, din 9 septembrie, elevilor proveniți din familii cu venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, din perioada 01.09.2023 – 31.08.2024, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.

Asta înseamnă că venitul net lunar nu trebuie să depășească suma de 1182 lei pe membru de familie, lunar, dat fiind faptul că salariul minim brut pe economie este 3700 de lei, iar salariul net de aproximativ 2363 lei.

Burse 2024. Bursele elevilor să fie plătite și pentru zilele de vacanță dintre modulele școlare – proiect de lege. În anul școlar 2024-2025, elevii primesc cuantumul minim prevăzut de legea educației doar în două luni  

Bursele elevilor să fie plătite și pentru zilele de vacanță dintre modulele școlare, care în prezent potrivit regulilor de calcul se scad lunar din numărul de zile lucrătoare, prevede un proiect de lege USR, adoptat miercuri de Senat.
„Elevii de la cursurile cu frecvenţa de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse care se acordă pe tot parcursul anului şcolar, cu excepţia vacanţei dintre anii şcolari pe perioada căreia se acordă numai bursele sociale”, ar urma să scrie la articolul 108 din legea 198/2023, după cum se arată în propunerea legislativă a unui grup de parlamentari USR.

Calendar pentru plata burselor în anul școlar 2024-2025. Tot ce trebuie să știi despre modul de acordare a acestora

În anul școlar 2024-2025, elevii vor primi bursele de merit, reziliență și tehnologice, în cuantumul minim stabilit de legea educației, doar în lunile martie și mai. Calendarul anului școlar care a început la 1 septembrie prevede cel puțin o zi de vacanță în restul lunilor, care afectează suma calculată pe formula din metodologie.

Bursele de merit, de reziliență și tehnologice se calculează după o formulă care are în vedere zilele de vacanță și zilele libere / sărbătorile legale. Formula este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă. (sursa)

Proiectul de lege citat modifică şi titulatura „bursei de merit” în „bursă de studiu, care reprezintă o formă de stimulare a performanţei elevilor raportată la colectivul clasei din care fac parte”.

În termen de 45 de zile de la adoptarea legii, Ministerul Educației să actualizeze prevederile din metodologia-cadru, mai menționează propunerea legislativă care urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

DOCUMENT Proiectul de lege USR:

Burse 2024. Plata burselor pe parcursul anului școlar 2024-2025 va avea următorul calendar:

Până la data de 20 a lunii, școlile transmit lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.
Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.
La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitățile de învățământ preuniversitar și ISJ/ISMB iau în considerare și eventualele sume disponibile/restante, după caz, existente la acel moment.

Citește și Alte școli din România își suspendă cursurile din cauza inundațiilor provocate de ciclonul Boris. O profesoară din Galați face apel la voluntari să ajute la curățarea unei școli inundate

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.
Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ răspund de plata la termen a burselor, conform metodologiei-cadru.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este:

  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
    bursa de merit – 450 lei/lună;
    bursa de reziliență – 300 lei/lună;
    bursa socială – 300 lei/lună;
    bursa tehnologică – 300 lei/lună;
    pentru mamele minore – 700 lei/lună

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Incident în Capitală: Doi nevăzători agresați în biserică pentru că au intrat cu câinele ghid
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?