CNP-ul a fost introdus, ca element obligatoriu în actele de identitate ale românilor, la 2 martie 1978, printr-un decret semnat de însuși Nicolae Ceaușescu, dictatorul care a condus țara începând cu anul 1965, notează shtiu.ro.
Începând din 1978, codul era prezent, obligatoriu, și în actele de stare civilă și alte documente cu caracter personal.
Seria de 13 cifre care formează CNP-ul a fost prezentă, astfel, și pe vechile acte de identitate din România, buletinele de file, iar din anii ’90 se regăsește pe cărțile de identitate. În ultima perioadă, odată cu informatizarea, acest cod unic alocat fiecărui cetățean simplifică mult identificarea în bazele de date și verificarea datelor de stare civilă.
Citește și Metoda românească de a face plinul la mașină cucerește internetul. Imaginile au devenit virale
Codurile numerice personale sunt generate de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, care emite și distribuie, anual, listele corespunzătoare către serviciile publice comunitare județene de evidență a persoanelor, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al Municipiului București și Departamentul consular din cadrul Ministerul Afacerilor Externe. În străinătate, atribuirea CNP se face de Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.
Există situații în care unei persoane i se poate atribui un CNP nou:
– dacă actul de naștere a fost rectificat, fiind modificate datele din structura CNP
– rubrica din certificatul de naștere în care se înscrie CNP a fost completată greșit
– CNP-ul inițial a fost atribuit greșit
– solicitantul și-a schimbat sexul
– există neconcordanțe privind CNP
Codul numeric personal este format din 13 cifre (S AA LL ZZ JJ NNN C), în serie unică pentru fiecare persoană, și este format din șapte componente:
1.Componenta S, care reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana și poate avea una dintre următoarele valori:
– 1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900 – 1999
– 2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900 – 1999
– 3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800 – 1899
– 4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800 – 1899
– 5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000 – 2099
– 6 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000 – 2099
– 7 pentru persoanele rezidente, de sex masculin
– 8 pentru persoanele rezidente, de sex feminin
2.Componenta AA, formată din ultimele două cifre ale anului nașterii
3.Componenta LL, formată din luna nașterii, cu valori între 01 și 12
4.Componenta ZZ, formată din ziua nașterii, cu valori între 01 și 28, 29, 30 sau 31
5.Componenta JJ, care reprezenta județul sau sectorul în care s-a născut persoana, ori în care avea domiciliul sau reședința la momentul acordării CNP. După punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat, această componentă va fi înlocuită cu codul unic 70
6.Componenta NNN, care reprezintă un număr secvențial (cuprins între 001 și 999) prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și la aceeași dată
7.Componenta C este formată dintr-o cifră de control, care permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența CNP
În alte țări, codurile unice de identificare a persoanelor au o vechime mult mai mare. În SUA de pildă, Social Security Number (SSN), care are nouă cifre, a apărut în 1936.
Citește și Cum a reușit Mihai Dedu să scape de cancer. „Nu am ascuns. Datorită lui am luptat atât de tare”