Orașele din România au fost luate la rând și evaluate, în cadrul unui nou studiu, pentru a fi identificate care sunt cele mai potrivite pentru tineri. Nu doar Bucureștiul oferă oportunități pentru tineri, ci și alte orașe care le pot aduce acestora mai multă satisfacție și fericire.
Studiul intitulat „Tineri după pandemie: Orașe Fericite” a fost realizat pentru a evalua gradul de fericire al tinerilor din România, incluzând un eșantion de peste 5.000 de persoane cu vârste între 15 și 29 de ani.
Au fost luate în considerare șase mari orașe din țară, și anume Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timișoara, Bacău, Constanța, Baia Mare și Iași. Studiul s-a bazat pe mai multe aspecte, inclusiv gradul de fericire, percepția siguranței, și opiniile privind îmbunătățirile necesare în orașele respective.
Așadar, pe o scară de la 1 la 10, nivelul mediu al fericirii tinerilor din România este de 6.69. Orașul cel mai potrivit pentru ei este Iași, având scoruri mari în privința fericirii și accesibilității.
Un alt oraș apreciat pentru curățenie și coeziunea socială este Cluj-Napoca. În extrema cealaltă se află Constanța, percepută ca fiind orașul cu cei mai puțini tineri fericiți.
„Prin acest studiu ne-am propus să înțelegem situația tinerilor din România pentru a stabili un punct de plecare clar în formularea obiectivelor și planurilor de acțiune. Programul nostru vizează dezvoltarea unor zone urbane care să ofere oportunități adecvate pentru tineri, prin creșterea stării lor de bine și asigurarea unui mediu urban care să corespundă nevoilor lor. De asemenea, ne dorim să contribuim la dezvoltarea economică și socială a comunităților, bazându-ne pe resursele locale existente. Înscrierea în acest program este deschisă până la data de 2 iunie 2022”, a spus unul dintre organizatorii studiului, András Farkas, Co-Fondator și Director Strategic al Grupului PONT.