În cadrul audierii sale, el a arătat că, în calitate de fost ambasador al României în Kazahstan, Kârgâstan şi Tadjikistan, este un bun cunoscător al spaţiului ex-sovietic, informează Agerpres.
„Mi-am propus să pornesc de la abordarea că România nu poate să ignore rolul Rusiei de putere globală”, a afirmat Soare, adăugând că decenii întregi România a avut o relaţie foarte bună cu Rusia, dar că în ultimii douăzeci de ani această relaţie a fost marcată de „emoţie”.
El a menţionat că va încerca să promoveze ideea că Rusia este un partener cu care se poate discuta, idee pe care îşi doreşte să o ‘imprime’ şi părţii ruse.
Diplomatul a pledat pentru normalizarea dialogului politic, despre care a spus că la ora actuală este unul ‘sinuos’.
„Îmi propun revitalizarea dialogului politic la nivel înalt, continuarea unui dialog la nivelul Executivelor – ultimul contact la nivel de prim-miniştrilor a avut loc în 2004”, a arătat Soare.
El a mai afirmat că va încerca să identifice nişele pierdute pentru intensificarea cooperării economice, precum şi noi nişe.
Soare s-a mai angajat să promoveze acţiuni de diplomaţie publică, prin care să prezinte realităţile româneşti la Moscova, afirmând că, la ora actuală, „există un vid de cunoaştere a României”.
Totodată, el a spus că va aborda o serie de ‘dosare sensibile’, inclusiv cel al tezaurului românesc la Moscova.
„Desigur că partea rusă este tentată să tergiverseze pe cât poate acest dosar”, a punctat Soare, susţinând că va face eforturi pentru intensificarea negocierilor asupra acestui subiect.
Diplomatul de carieră Vasile Soare, director al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală din MAE, a deţinut în perioada 2002 – 2008 postul de ambasador al României în Kazahstan, Kârgâstan şi Tadjikistan.
Soare este vorbitor de rusă. El îi va urma în acest post lui Constantin-Mihail Grigorie.