Pensii 2025. Toate pensiile se indexează de la 1 ianuarie. Ce se mai pune pe talon de anul viitor

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate pensiile din România vor crește prin indexarea cu rata inflației, aplicată în proporție de 100%.
Filip Stan
14 sept. 2024, 15:23
Pensii 2025. Toate pensiile se indexează de la 1 ianuarie. Ce se mai pune pe talon de anul viitor
Noi vești importante pentru toți pensionarii! Anunțul liniștitor făcut de Marcel Ciolacu: „Nu s-a făcut nicio nedreptate niciunei persoane”

Pensii 2024. Pensiile cresc din nou de la 1 ianuarie 2025. Începând cu 1 ianuarie 2025, toate pensiile din România vor crește prin indexarea cu rata inflației, aplicată în proporție de 100%.

Simona Bucura-Oprescu a menţionat că de la 1 ianuarie se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare.

Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a transmis ministrul Muncii.

Această ajustare face parte din mecanismul legal de protecție a puterii de cumpărare a pensionarilor și se aplică anual la începutul fiecărui an. În plus față de rata inflației, se va lua în calcul și 50% din creșterea economică, ceea ce ar putea aduce o majorare suplimentară pentru pensionari.

Citește și : 700 de lei GRATIS de la stat pentru plata facturilor la iarnă. Când şi în ce condiţii se alimentează cardurile de energie

Această indexare va afecta toate categoriile de pensionari, inclusiv cei care au beneficiat de recalculări recente. Totuși, în 2025 nu vor exista alte creșteri ale pensiilor, deoarece recalculările și alte ajustări s-au făcut deja în cursul anului 2024.

Pentru pensiile mici, sub 3.000 de lei, acestea vor continua să fie neimpozabile, conform reglementărilor în vigoare.

Pensii 2024. Punctajul pentru anii de muncă de peste 36 de ani

Conform sistemului actual de pensii, se acordă 1,00 punct/an pentru anii de muncă de peste 36 de ani.

În ceea ce privește punctele normale de contribuție, acestea se calculează prin împărțirea salariului la salariul mediu brut pe economie, urmată de înmulțirea cu rata de contribuție. Rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului în cazul în care angajatul a muncit cel puțin 15 ani și dacă a cotizat la stat.

Desi discuțiile pe marginea sistemului de pensii sunt intense, este încă incert în ce măsură acesta se va schimba în viitor. Guvernul actual are planuri de a efectua o reformă a pensiilor, însă detalii concrete asupra acestui proces nu au fost încă dezvăluite.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat, marţi, că toate deciziile de majoarare a pensiilor vor fi păstrate şi niciuna dintre acestea nu va fi anulată. ”Este o minciună gravă care se rostogoleşte în spaţiul public că un milion de pensii vor fi îngheţate”, a adăugat ea.

”Pentru cei 3,9 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi au contribuit la fel. Odată ce s-a înfăptuit dreptatea, ea nu poate fi anulată. Nimeni nu poate interveni pentru a le diminua sumele primite în plus prin care li s-a făcut dreptate. Toate deciziile cu pensiile majorate rămân. Nici una dintre deciziile cu pensii majorate nu va fi anulată”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Pensii 2024. Ea a anunţat că şi cele 17,5% dintre pensii care nu au fost majorate la recalculare vor creşte prin indexare de la 1 ianuarie.

”Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare, dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025. Cum vor creşte aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege. Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost neîndreptăţiţi decenii întregi şi cărora prin noua lege a pensiilor li s-a făcut dreptate”, a explicat ministrul Muncii.

Se dau ajutoare de peste 1000 de lei iarna aceasta. Carduri de alimente și vouchere de energie pentru peste 2 milioane de români

Simona Bucura-Oprescu a susţinut că aceia care atacă reforma pensiilor sunt adversarii echităţii în sistemul de pensii.

”Cei care atacă reforma sunt adevăraţii adversari ai echităţii în sistemul public de pensii. Sunt adversarii principiului contributivităţii care spune că fiecare pensie trebuie să fie pe măsura muncii şi contribuţiilor plătite. Cei care atacă reforma susţin perpetuarea inechităţilor şi perpetuarea tratamentului incorect la care au fost supuşi 3,8 milioane de pensionari care au primit pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel. Refuz orice fel de încercare de dezbinare a pensionarilor. Refuz o politică a urii. Continui să apăr drepturile tuturor pensionarilor din România. Este o minciună gravă care se rostogoleşte în spaţiul public că un milion de pensii vor fi îngheţate. Trebuie să ştiţi că mă adresez prin intermediul dumneavoastră celor care transmit această informaţie falsă şi care ştiu că este falsă şi îi dezinformează în mod deliberat pe pensionari”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Gara din România construită după modelul celor din Austria, considerată cândva una dintre cele mai frumoase din țară, a renăscut din ruine. A redevenit cel mai atractiv obiectiv al orașului
Capital.ro
Cutremur total în România. Băsescu îl îngroapă pe Geoană: Eu îmi amintesc!
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Viiturile fac prăpăd. Cod galben şi portocaliu de inundaţii în jumătate de ţară
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Zanetti, trenul fantomă care a intrat într-un tunel și nu a mai ieșit. Poveștile celor doi supraviețuitori
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor s-a stins. Milioane de oameni l-au iubit
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI! ESTE INTERZIS TOTAL AZI conform tradiției
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...