Pensii 2024. Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu indexarea după recalcularea pensiilor

După recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024, milioane de români vor primi pensii mai mari. Dar sunt și români care pe decizia de pensionare s-au trezit cu venituri mai mici. În cazul acestora, veniturile nu vor scădea.
Alina Costache
15 sept. 2024, 16:37
Pensii 2024. Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu indexarea după recalcularea pensiilor

Circa 800.000 de pensionari au primit decizii cu pensii mai mici după recalculare. Cu toate acestea, Legea pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie, a statutat că nicio o pensie nu va scădea. Astfel, cine a avut pensie mai mică pe formula de recalculare a rămas cu pensia în plată.

De exemplu, un pensionar s-a trezit cu o pensie redusă cu 2.000 de lei după recalculare. Deși rămâne cu același venit lunar, acest pensionar nu va primi ani de zile indexarea de la 1 ianuarie. Până când banii cu care ar trebui să îi crească pensia la fiecare 1 ianuarie, adunați, va depăși suma de 2.000 de lei. E vorba de vreo 6 ani în care pensionarul nu va avea pensie indexată la 1 ianuarie, potrivit newsweek.ro.

Citește și: Care români pot ieşi la pensie în 2024 pentru limită de vârstă. Diferenţe în funcţie de perioada din an în cazul femeilor

 

Guvernul spune că nu sunt bani pentru indexarea tutror pensiilor de la 1 ianuarie 2025

Acești pensionari spun că li s-a făcut o nedreptate și că, prin faptul că nu vor avea pensie indexată mai mulți ani, vor pierde mii de lei la pensie.

Newsweek a scris că există cel puțin o inițiativă legislativă care se stipula ca toate pensiile să fie indexate de la 1 ianuiarie, indiferent ce s-a întâmplat la recalculare. Guvernul a dat, însă, aviz negativ, nefiind de acord.

Tot mii de lei la pensie spun că vor pierde pensiuonarii care au muncit în grupa I sau în condiții speciale și deosebite. Ei au muncit sub 25 de ani și nu au primit puncte de stabilitate sau bonus, cele care au mărit pensiile la recalculare. Acești pensionari au cerut să existe, în cazul lor, un indice de corecție cu care să fie înmulțit stagiul de cotizare. Pe principiu că trebuie să existe o diferență de punctaj între un an petrecut în furnal și un an de muncă petrecut la un birou.

Citește și: Locul de muncă pentru care ești plătit cu 500 de lei pe zi. Nu ai nevoie de studii superioare

Răspunsul guvernului a fost că propunerea generează cheltuieli care nu au fost prinse în lege. Altfel zis, nu au fost bani în 2018, nu sunt nici în 2024.

„Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni! Ei nu au vreo vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ce trebuie să facă pensionarii care vor să conteste deciziile de recalculare

La finalul săptămânii trecute a început trimiterea prin poșta a deciziilor de recalculare, conform noii legi a pensiilor.

Pensionarii care se consideră nedreptățiți în urma recalculării pensiilor pot contesta această decizie. El le-a recomandat persoanelor aflate în această situație să se adreseze întâi caselor de pensii teritoriale, pentru a primi explicațiile necesare.

”Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit News.ro.

”Trebuie făcută o minimă procedură prealabilă anume de a te interesa de ceea ce înseamnă această decizie de recalculare la Casa teritorială de Pensii, fie printr-o audienţă la directorul instituţiei, fie prin birourile de relaţii cu publicul şi ca ultimă soluţie aş vedea eu această posibilitate de a merge în instanţă”, a explicat şeful Casei de Pensii, potrivit sursei citate.

Ministrul Muncii: ”Nicio pensie nu scade după recalculare”

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări că nicio pensie nu scade în urma recalculării.

„Avem articolele 144 şi 155 din lege care stipulează în mod expres faptul că nicio pensie nu scade. Pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil. Pentru pensionarii încadraţi în grupe de muncă, noua lege a pensiilor menţine toate drepturile câştigate în baza cadrului legal anterior de către cei încadraţi în grupe de muncă şi care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Impactul bugetar suplimentar este de 9,45 miliarde lei, iar impactul lunar suplimentar este de 2,36 miliarde lei”, a susţinut ministrul.

Cum se calculează pensia după noua lege și ce aduce nou

  • Pensie = valoare punct de referință (81 lei) x număr total de puncte
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Cum se acordă punctele de stabilitate

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de vechime, inclusiv
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv
  • 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 etc

Pensionar cu o vechime în muncă de 25 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 25 X 0,52= 13
  • Puncte de stabilitate: 0
  • Pensie acum: 1.281 lei (pensie minimă)
  • Pensie după recalculare: 1.281 lei (pensie minimă)

Pensionar cu o vechime în muncă de 35 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 35 X 0,52 = 18,2
  • Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 = 6,25
  • Pensie acum: 1.474 lei
  • Pensie după recalculare: 1.980 lei

Pensionar cu o vechime în muncă de 40 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 40 X 0,52 = 20,8
  • Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 + 5 X 1 = 11,25
  • Pensie acum: 1.660 lei
  • Pensie după recalculare: 2.596 lei

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Aplicațiile prin care telefonul tău e spionat. Îți fură toți banii din contul bancar. Șterge-le imediat dacă le-ai instalat
Capital.ro
Avertisment pentru cei care stau la casă. Trebuie să verifice!
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Anunț de la Casa de Pensii. Când se dau biletele de tratament pentru pensionari
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Raport CIA. Care a fost principala vulnerabilitate a regimului Ceaușescu
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ireal cu ce se ocupă acum Octavian Bellu. Ce a ajuns să facă fostul antrenor al lotului național de gimnastică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump critică susținerea lui Taylor Swift pentru Kamala Harris
MediaFlux
PERICOL de RĂZBOI! GERMANIA a INTERVENIT în FORȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...