Deși știm și noi că plăcinta dobrogeană provine din bucătăria diversă a Dobrogei, zonă situată între Dunăre și Marea Neagră, cu toate acestea rețeta reflectă influențele turcești, grecești și tătărești care au modelat arta culinară locală.
Rețeta tradițională folosește foi subțiri de aluat întinse manual, umplute cu brânză sărată și ou, coapte într-o tavă rotundă sau dreptunghiulară. La final se obține o crustă crocantă la exterior și un interior moale, iar ingredientele locale, precum brânza de oaie, îi dă un gust autentic. După coacere, uneori se adaugă smântână sau unt pentru un plus de gust.
Cu toate acestea plăcinta dobrogeană are mai multe variante. Deși varianta cu brânză este cea mai populară poți face o plăcintp la fel de delicoasă cu mere, dovleac sau carne, însă indiferent de ce alegi toate respectă rețeta tradițională de preparare. Plăcinta dobrogeană are asemănări cu preparate din bucătăria balcanică și orientală, cum ar fi burek-ul turcesc, banitsa bulgărească sau spanakopita grecească.
În 2023 , plăcinta dobrogeană a fost recunoscută de Uniunea Eruropeană și inclusă în registrul Produselor cu Indicație Geografică Protejată (IGP), ceea ce confirmă legătura sa strânsă cu regiunea Dobrogea. Această protecție garantează că doar plăcintele realizate în zona Dobrogei și conform rețetei tradiționale pot purta această denumire, în timp ce promovează produsul pe plan internațional.
Pentru prepararea plăcintei dobrogene nu ai nevoie decât de câteva ingrediente
Primul pas este sfărmâmarea brânzei pe care le combinați cu 5 ouă, iar pe urmă le amestecați
Luați o tavă dreptunghiulară și acoperiți-o cu două linguri de ulei
Așeazți în tavă două foi una peste cealaltă și începeți să umpleți foile cu brânză. Foaia rămasă o așezați deasupra și apăsați ușor pentru a le încreți
Nu uitați să amestecați ouăle cu iaurtul, pe urmă turnați compoziția deasupra și mișcați tava astfel încât iaurtul să pătrundă foile
Cuptorul trebuie să fie încălzit de 180 de grade, iar timpul de preparare este de 40-45 de minute.
Citește și: Care sunt cele mai periculoase alimente congelate pentru sănătatea ta? Ce spun nutriționiștii