Disciplinele la care se înregistrează o criză de profesori calificați sunt matematica, științele naturii și artele, se precizează în raportul ”Education at a Glance 2024”, realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Conform aceluiași raport, această criză ar fi parțial cauzată de lefurile plătite în sistemul educațional, conform aceluiași raport. Altfel spus, absolvenți calificați să ocupe locuri la catedră nu sunt atrași de această carieră din punct de vedere salarial, preferând să se îndrepte spre alte job-uri.
În legătură cu salariile pe care le câștigă cadrele didactice, raportul ”Education at a Glance 2024” indică o medie de 45.602 de dolari brut în România, care înseamnă 3.800 de dolari brut pe lună. Comparativ, media în țările OCDE este de 56.462 de dolari pe an, brut, adică peste 4.700 de dolari brut pe lună.
Diferența mediei salarile nu este deloc neglijabilă, însă trebuie ținut seama și de durata muncii prestate. Astfel, în România, profesorii de liceu lucrează, în medie, 513 ore pe an, în timp ce la nivelul OCDE media orelor lucrate pe an este de 706. În acest context, poate fi considerat explicabil nivelul mai scăzut de salarizare, câtă vreme profesorii de la noi muncesc mai puține ore.
Jumătate dintre tinerii fără liceu nu reușesc să se angajeze
Raportul ”Education at a Glance 2024” precizează și procentul adulților care nu au terminat liceul. În România, acesta este de 25 la sută – procent care poate părea mic, dar care este aproape dublu față de alte țări din Europa. Pentru cei care nu au terminat liceul, urmările se văd inclusiv când vine vorba despre angajare. Astfel, doar 48 la sută dintre ei își găsesc un loc de muncă, în timp ce, în rândul celor care au finalizat studii liceale sau postliceale, procentul este de aproape 8o la sută.
Citește și Youtube introduce un nou format de reclame. Ce trebuie să știe utilizatorii
”Education at a Glance 2024” a fost realizat în baza informațiilor culese în intervalul 2021 – 2023.
Raportul, precizează Ministerul Educației, este cea mai autoritară sursă de informații relevante despre starea învățământului în cele 38 de state membre OCDE și o serie de țări partenere. Indicatorii raportului acoperă rezultatele și impactul școlii asupra rezultatelor economice și sociale, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizarea școlilor.