Guvernul oferă 10.000 lei familiilor afectate de fenomenele extreme din Moldova. Marcel Ciolacu: „Alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite”

Guvernul României s-a întrunit astăzi în ședință de guvern pentru a lua măsuri cu privire la fenomenele extreme din regiunea Moldovei care au afectat zeci de familii. Premierul Marcel Ciolacu a prezentat soluțiile prin care să fie ajutate familiile aflate în necaz, precum și modul în care se va remedia situația.
Alina Costache
16 sept. 2024, 15:19
Guvernul oferă 10.000 lei familiilor afectate de fenomenele extreme din Moldova. Marcel Ciolacu: „Alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite”
Guvernul

Ce a decis Guvernul

„Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei.” a spus Marcel Ciolacu

„Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă. Prin acest cadru legislativ aprobat azi, putem interveni cu ajutoare de urgență în orice altă zonă, dacă va fi nevoie. Sperăm să nu mai fie cazul și să depășim fără alte probleme majore acest episod de vreme severă”, a adăugat premierul.

Prim ministrul a vorbit despre prioritățile Guvernului în această perioadă, care sunt acelea de a urgenta lucrările de reparații ale domeniului public, precum și ale domeniului privat.

„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”, a precizat Marcel Ciolacu.

În privința modului în care elevii pot merge la școală, premierul a găsit soluția de a fi eliberate clădiri modulare, în care să se învețe temporar, până când situația revine la normal.

„De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare” a mai spus prim ministrul.

Știre inițială

În cadrul declarațiilor susținute de Marcel Ciolacu după întrevederea cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați la București, acesta a menționat că Guvernul s-ar putea reîntruni astăzi într-o ședință pentru a se lua măsuri suplimentare cu privire la modul de acțiune al statului pentru a atenua efectele extreme ale inundațiilor.

Ce a declarat premierul Marcel Ciolacu

„Am discutat cu vicepremierul înainte de a avea întâlnirea cu ambasadorii ţărilor membre ale UE pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced Rezervelor Statului, este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu în fața jurnaliștilor.

Citește și : Marcel Ciolacu îi răspunde lui Nicolae Ciucă, după ce liberalul a spus că își dorește o guvernare de dreapta: „Este o mare diferență între dorință și putință”

Premierul a ținut să menționeze eforturile pe care autoritățile publice, în special pompierii și Armata, le depun pentru a ajuta oamenii afectați de fenomenele extreme și a precizat că se dorește aprobarea unor măsuri de natură financiară care să ajute populația din zonele respective.

„Oricum este o dislocare şi din partea pompierilor şi din partea Armatei, sunt 15 judeţe mobilizate pe zonă. Este o coordonare unică. Cu domnul vicepremier Predoiu am mai avut discuţii şi azi noapte şi astăzi de dimineaţă. O să ne implicăm. (…) În primul rând să facem curăţenie, să vedem ce nu se mai poate recupera şi acolo o să intervenim”, a adăugat Ciolacu.

Citește și : Rareş Bogdan, la consiliul PNL: Pentru că tot cei de la PSD au o problemă cu batista mea, le promit că pe data de 8 decembrie, după ora 24, le voi trimite de la sediul din Modrogan o duzină de batiste, ca să-şi şteargă lacrimile înfrângerii

Acesta a vorbit, de altfel, despre modul în care Guvernul a încercat să prevină anumite probleme din zonele care puteau fi afectate de fenomene, conform prognozei meteo, însă faptul că în perioada următoare nu se anunță ploi este un factor îmbucurător.

„În primul rând, să nu mai plouă şi prognozele arată că, din acest moment, intrăm într-o normalitate. Azi noapte am avut o monitorizare din oră în oră şi nu numai în zona Galaţi şi în zona Iaşi. În zona Iaşi am anticipat, făcusem centre de logistică, anticipând eventuale probleme în zonă, Vaslui, Botoşani, dar, de această dată, Dumnezeu a ţinut cu noi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

De asemenea, Marcel Ciolacu a încercat să ia măsuri ca astfel de lucruri să poată fi prevenite mult mai rapid și mai eficient, discutând cu experți în domeniu.

„În primul rând eu nu am avut nicio informare. În al doilea rând, să ştiţi – cu natura nu poţi să te pui. În acest moment, în schimb, am mutat toţi specialiştii şi de la Iaşi, pentru că ei ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi, şi experţii de la Apele Române din Bucureşti, am făcut o solicitare şi către mediul academic, la Universitatea de Construcţii, dacă se pot face anumite investiţii, ca să nu se mai întâmple acest lucru. Faţă de 2013, cantitatea de apă a fost de aproape trei ori mai mare, era foarte greu să poţi gestiona o asemenea furie a naturii”, a explicat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Carmen Harra ştie viitorul preşedinte al SUA! „Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!”
Fanatik.ro
Ai cont și card la BCR? Anunț oficial pentru toți clienții. Sunt beneficii unice
Capital.ro
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
Playtech.ro
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
DailyBusiness
Cum se acordă bursele de reziliență în noul an școlar. To ce trebuie să știe elevii
Adevarul
O pisică neagră a ezitat în calea lui Putin. Felina ratează coloana oficială a dictatorului rus
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Suma incredibilă pe care fostul soț al Ozanei Barabancea o plătea copiilor: 35 de lei pensie alimentară. Cum s-a descurcat soprana
Capital.ro
Traian Băsescu nu cedează. Decizia luată de fostul președinte al României
StirileBZI
„Nostradamus cel viu”, despre al Treilea Război Mondial. Cum ar trebui evitat
Prosport.ro
Ce cartiere din București s-au zguduit cel mai puternic în timpul cutremurului de 5.3 grade
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Precipitații record și inundații de amploare în județele Vaslui și Galați
MediaFlux
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...