Nu scăpăm de ciclon, a fost anunţat un nou COD ROŞU. Urgia loveşte din această seară din nou

Mai multe județe din România au fost lovite de ploi abundente și averse torențiale, care au provocat viituri rapide și inundații în unele localități. Patru persoane au murit și alte câteva sute au fost evacuate din calea apelor. O nouă alertă severă a fost emisă pentru orele următoare.
Filip Stan
16 sept. 2024, 17:07
Nu scăpăm de ciclon, a fost anunţat un nou COD ROŞU. Urgia loveşte din această seară din nou

Un ciclon mediteranean puternic, abătut spre nord față de traiectoria obișnuită, a adus un val de ploi și furtuni puternice în acest weekend în mai multe regiuni ale țării. În unele zone din sudul și centrul Moldovei, s-au înregistrat peste 160 – 170 l/mp în mai puțin de 12 de ore, cam cât ar ploua în medie în aproximativ 3 luni.

Cantitățile extreme de precipitații au fost provocate de așa-numitul efect de tren convectiv, care apare atunci când aversele și furtunile se deplasează succesiv deasupra acelorași zone, de-a lungul unor linii de convergență cvasistaționare.

Risc major de viituri pe râuri din Moldova, după ciclon/ Cod roşu emis de hidrologi pentru judeţele Vaslui, Iaşi şi Galaţi

Hidrologii avertizează că există un risc major de producere a unor viituri pe râuri din Moldova, astfel că, începând de luni seară, va fi în vigoare un Cod roşu pentru judeţele Vaslui, Iaşi şi Galaţi. Alte cursuri de apă sunt sub avertizări Cod portocaliu şi Cod galben.

Hidrologii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat codurile hidrologice pentru râuri din Moldova, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Un vortex polar se formează în stratosferă. Cât de grea va fi iarna următoare

”Astfel, se instituie Codul Roşu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marţi, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui – amonte staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi)”, a anunţat INHGA.

De asemenea, începând de luni, de la ora 12:00, până marţi, la ora 18:00 este în vigoare un Cod Portocaliu pe anumite sectoare de râuri din judeţele: Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Botoşani, în bazinele hidrografice: Bârlad, Siret, Prut şi Jijia.

Totodată, este în vigoare Codul Galben, începând de luni, de la ora 12:00, până marţi, la miezul nopţii. Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Bârlad, Prut, Siret şi Jijia, în judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea şi Botoşani.

Prognoza meteo 16 – 29 septembrie. Ploi și vreme rece, apoi temperaturile vor crește spre valori peste normal

”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri”, a transmis INHGA.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că în ultimele 24 de ore 34 de persoane au fost salvate sau evacuate din patru localităţi din Galaţi, în urma inundaţiilor produse în acest judeţ. De asemenea, autorităţile acţionează, luni dimineaţa, pentru a îndepărta apa din mai multe gospodării şi locuinţe din judeţele Iaşi şi Vaslui. Într-o localitate din Vaslui au fost deversări controlate ca urmare a depăşirii cotei de pericol.

O nouă victimă după ciclon, bilanţul sumbru a ajuns la 7 morţi

Încă o persoană a fost găsită decedată, luni, pe raza localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, a fost identificată o victimă decedată”, a transmis sursa citată.

Astfel, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şapte

 

Ciclon polar: Primele ninosri în România, strat de 3-4 cm de zăpadă pe Transalpina

Precipitaţii sub formă de ninsoare au fost înregistrate, în noaptea de marţi spre miercuri, pe DN 67 C Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, drumul rămânând în continuare închis, anunţă reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

Potrivit acestora, stratul nou de zăpadă depus pe carosabil măsoară 3-4 centimetri. „Pe DN 67C între Rânca şi Obârşia Lotrului (Transalpina), noaptea trecută s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ninsoare. Reamintim că acest sector de drum este închis circulaţiei publice şi facem apel la conducătorii auto să nu intre pe acest sector pentru că se expun unui real pericol, pe carosabil fiind zăpadă şi gheaţă”, se menţionează într-o postare pe pagina de Facebook a DRDP Craiova.

Transalpina este închisă, în lunile cu zăpadă, între Rânca şi Obârşia Lotrului, pe o porţiune de peste 20 de kilometri. AGERPRES/(AS – autor: Oana Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Carmen Harra ştie viitorul preşedinte al SUA! „Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!”
Fanatik.ro
Ai cont și card la BCR? Anunț oficial pentru toți clienții. Sunt beneficii unice
Capital.ro
Mașină inundată. Cum îți acoperă asigurarea auto daunele. Ghid 2024 pentru șoferi
Playtech.ro
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
DailyBusiness
Cum se acordă bursele de reziliență în noul an școlar. To ce trebuie să știe elevii
Adevarul
O pisică neagră a ezitat în calea lui Putin. Felina ratează coloana oficială a dictatorului rus
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Codul Rutier. Greșeala la roată îi costă mii de lei pe șoferi
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Suma incredibilă pe care fostul soț al Ozanei Barabancea o plătea copiilor: 35 de lei pensie alimentară. Cum s-a descurcat soprana
Capital.ro
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
StirileBZI
„Nostradamus cel viu”, despre al Treilea Război Mondial. Cum ar trebui evitat
Prosport.ro
Ce cartiere din București s-au zguduit cel mai puternic în timpul cutremurului de 5.3 grade
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Precipitații record și inundații de amploare în județele Vaslui și Galați
MediaFlux
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...