Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „Punctele de stabilitate nu se acordă”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vorbește despre o măsură din noua lege a pensiilor care îi sancționează pe pensionari. Aceștia nu vor primi puncte de stabilitate dacă încasează și pensie, și salariu.
Filip Stan
17 sept. 2024, 09:20
Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „Punctele de stabilitate nu se acordă”

Simona Bucura Oprescu, într-un răspuns oferit publicației Economica.net, vorbește despre faptul că, în cazul în care pensionarii muncesc ulterior emiterii deciziei de pensionare, respectivii ani nu se vor lua în calcul la punctele de stabilitate.

”Punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu cu special cu venituri pentru care se plăteşte CAS. Drept care, în situația persoanelor care cumulează pensia cu salariul, pensia se poate recalcula prin adăugarea numărului de puncte realizat după pensionare în condițiile articolului 94 alineatul 6 din Legea nr. 360/2023.

Citește și : Anunț pentru românii care au card la Banca Transilvania. Scimbarea importantă pe care trebuie să o știe toți clienții

Dacă până la data intrării în vigoare a noii reglementări pensionarii au realizat venituri pentru care, potrivit legislației anterioare, s-a datorat contribuția de asigurări sociale (CAS), recalcularea se realizează pe baza numărului total de puncte realizate, luând în calcul și perioada pentru care s-a plătit CAS până la emiterea celei mai recente decizii de recalculare.

Citește și : Ce înseamnă un salariu bun în capitalele europene. De câți bani ai nevoie pentru un trai decent

La data intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la articolul 84 din același act normativ. Valoarea punctului de referință este de 81 lei.”, a declarat ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu în exclusivitate pentru Economica.net.

Ce spune articolul 94 alineatul 6 din Legea nr. 360/2023

(5) Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(6) Pensionarii pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia, în condițiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.
(7) Cererea prevăzută la alineatele (5) și (6) se soluționează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare.
(8) Termenul prevăzut la alineatul (7) poate fi prelungit cu 30 zile în situația în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii.
(9) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alineatelor (5) și (6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Ce a spus un german care a vizitat toate țările din Europa despre România. Care sunt destinațiile care nu l-au impresionat: “Este dezamăgitor”
Capital.ro
Familia Regală a României, în doliu. Este mare tristeţe şi regret: Dumnezeu să-l odihnească
Playtech.ro
Rapperup P. Diddy a fost aruncat în închisoare. Acuzațiile grave care i-au fost aduse, fanii sunt în șoc
Decizia BEC: Votul prin urna specială la alegerile parlamentare 2024. Tot ce TREBUIE să știi
Adevarul
Satul care a dat marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce se întâmplă cu drumul de marmură care l-a făcut faimos
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Cum văd turiștii străini Bucureștiul. Reacția lor a ajuns virală pe Internet
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
”Şacalul”, bărbatul acuzat că a omorât două tinere în Constanţa, cere de pe patul de spital să fie pus în libertate. La instanță a ajuns doar iubita lui
Capital.ro
Ordin venit de la UE. România trebuie să se supună. Avem termen până în 2045
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Dominique Pelicot recunoaște acuzațiile de abuz împotriva fostei soții în fața instanței din Avignon
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...