Ursula von der Leyen a anunţat marți noua echipă de 27 de comisari europeni. Roxana Mînzatu, comisarul european din partea României, a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie din cadrul Comisiei Europene, dar marea lovitură pentru țara noastră este funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Roxana Mânzatu este absolventă a Facultății de Ştiinţe Politice şi Administrative (specializarea Ştiinţe Politice Engleză) în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022). Este unul dintre specialiștii României pe zona fondurilor europene. A fost 13 ani consilier județean la Brașov și a lucrat cu fonduri europene. A fost subprefect la Brașov, dar și președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. În 2024, a fost aleasă europarlamentar pe lista PSD.
România nu va fi oaia neagră a Uniunii Europene în materie de atragere de fonduri europene şi de dezvoltare, spunea recent Roxana Mânzatu.
Exerciţiul 2014-2020, depăşim sută la sută absorbţie, ceea ce înseamnă că vom scoate bani din buzunar pentru cheltuielile acestui exerciţiu. Domnul Câciu a făcut o treabă extraordinară şi domnul Boloş, înaintea lui, pe acest portofoliu şi cred că am recuperat”.
Roxana Mînzatu a explicat că România a învăţat din alte exerciţii bugetare.
”În două exerciţii România a învăţat, doar că lupta pe care trebuie să o ducem este în privinţa banilor pe care îi primim după 2027. Europa începe să aibă alte priorităţi, cheltuie pentru securitate, cheltuie pentru gestionarea migraţiei, pentru competitivitate economică. Nu aş vrea să pierdem bani la coeziune şi a fost motivul pentru care am candidat cu tot entuziasmul ştiind că trebuie să apăr politica de coeziune şi banii pe care România îi primeşte pentru regiunile mai puţin dezvoltate”, a mai spus Mînzatu.
În culise, negocierile pentru aceste posturi au fost dure. Luni, influentul comisar francez Thierry Breton a demisionat fulgerător, victimă a relaţiilor sale proaste cu Von der Leyen. Pentru a-l înlocui, Emmanuel Macron a propus un prieten apropiat, Stéphane Séjourné, ministrul demisionar al afacerilor externe. Parisul speră la o vicepreşedinţie a Comisiei şi la un portofoliu larg dedicat „suveranităţii şi competitivităţii industriale şi tehnologice europene”.
Înlocuirea lui Thierry Breton cu un alt bărbat, Stéphane Séjourné, nu a încetat să atragă critici. Séjourné este o „clonă” a lui Emmanuel Macron şi „alegerea, ca întotdeauna, a unui bărbat, aşa că de ce să ne deranjăm cu paritatea? Lumea veche”, a afirmatt eurodeputata Manon Aubry, liderul grupului stângii radicale.
Componenţa noii echipe va trimite un semnal cu privire la ponderea statelor membre, la echilibrul politic şi la direcţia pe care echipa executivă intenţionează să o ia la Bruxelles, la trei luni după alegerile marcate de o creştere a sprijinului pentru extrema dreaptă, notează AFP, citat de news.ro.
Pe lângă înlocuirea surprinzătoare a lui Thierry Breton, incertitudinea persistă în Slovenia, unde aprobarea noului candidat Marta Kos de către parlamentul naţional a fost amânată.
La aceasta se adaugă controversa pe care liderii europeni se străduiesc să o dezamorseze cu privire la lipsa femeilor din viitoarea echipă: noul colegiu ar putea avea aproximativ zece femei din 27, fără a atinge paritatea promisă.
După prezentarea echipei Ursulei von der Leyen, comisarii urmează să fie audiaţi în faţa deputaţilor europeni şi supuşi unui vot de aprobare, o luptă instituţională cu Parlamentul, care doreşte adesea să îşi marcheze teritoriul prin respingerea anumitor candidaţi.
„Este ca şi cum ai da un examen.” Pentru a se pregăti, comisarul trebuie să revizuiască «cartea de informare», o «biblie» despre ceea ce a făcut comisia anterioară şi care sunt obiectivele sale, spune o persoană apropiată de un comisar demisionar.
O serie de eurodeputaţi ar dori să îl răstoarne pe candidatul ungar, acuzat că nu ascultă cu atenţie Parlamentul European şi că este prea apropiat de poziţiile premierului naţionalist Viktor Orban.
Un alt subiect sensibil este reprezentat de zvonurile din presă cu privire la o posibilă vicepreşedinţie pentru Raffaele Fitto, ministrul italian pentru afaceri europene în guvernul de extremă dreapta al Giorgiei Meloni.