Alertă în Europa din cauza inundațiilor. Dunărea a ieșit din matcă la Viena. Pericol și la Budapesta. Hidrologii calculează că debitul Dunării se va dubla în câteva zile și în România

Dezastru după viiturile devastatoare din România. Șapte oameni au fost uciși în inundații și mai multe case și garduri au fost dărâmate de puhoaie. În același timp codul roşu de inundaţii a fost prelungit pe râuri din Galaţi, Vaslui şi Iaşi. În următoarele zile, autoritățile se așteaptă să apară probleme și în zona Dunării, în România.
Alina Costache
17 sept. 2024, 11:20
Alertă în Europa din cauza inundațiilor. Dunărea a ieșit din matcă la Viena. Pericol și la Budapesta. Hidrologii calculează că debitul Dunării se va dubla în câteva zile și în România

Alertă în Europa din cauza fluviului Dunărea. Debitul fluviului care trece prin mai multe capitale Europene precum Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad se va dubla la noi în ţară zilele următoare.

La Bratislava, în Slovacia, nivelul fluviului a depăşit, deja, nouă metri şi se anunţă la fel de periculos şi la Budapesta. Cu găleţi de plastic în mâini, slovacii au încercat să îşi salveze gospodăriile inundate. Cartiere întregi şi castelul Stupava au fost acoperite de apa revărsată din Dunăre.

La Viena, Dunărea are aproape şapte metri şi jumătate adâncime. A ieşit din matcă şi a inundat terase de pe mal, piste pentru biciclişti şi alergători. Mai multe magistrale de metrou au fost închise, după ce liniile de suprafaţă au fost acoperite de apă. Alţi o mie de oameni au evacuaţi și există pericolul ca apa potabilă să fie contaminată, potrivit observatornews.ro.

Sunt emoții și în Ungaria. Hidrologii estimează că nivelul Dunării va ajunge la Budapesta la peste opt metri şi jumătate. Preventiv, cheiurile din Buda şi Pesta au fost închise. În teritoriu, 1.000 de militari au ordin să ridice diguri din saci cu nisip. Mai mulţi primari se tem că oamenii din localităţile lor ar putea rămâne izolaţi zile în şir.

La noi, hidrologii calculează că debitul Dunării se va dubla în câteva zile. Experții spun că atunci când atinge cota de pericol, apa strânsă în barajele de acumulare poate fi deversată controlat, în cantităţi mici. În acest fel, localnicii din zonă au timp să ia măsuri împotriva inundaţiilor. Valul de viitură va fi controlat din barajul de la Porţile de Fier.

„Se procedează la o deversare a lacului de la Porţile de Fier 1 şi implicit la Porţile de Fier 2 pentru a prelua şocul de viitură. Problema apare, însă, după Porţile de Fier 2 unde debitul Dunării nu mai poate fi controlat”, a declarat Cristinel Popescu, inginer Porţile de Fier.

Creşterea nivelului Dunării este provocată de ciclonul Boris, care a făcut dezastru în Europa Centrală şi de Est. Ciclonul a făcut prăpăd şi în Republica Moldova. Străzile din Chişinău s-au umplut de apă, iar maşinile au înainat greu printre apă.

Spynews
Lambada naște astăzi! Mama copiilor lui Tzancă Uraganu va aduce pe lume un băiețel | PAPARAZZI
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea norocul vieții la începutul lui octombrie. E o perioadă de vis pentru ele
Capital.ro
Ordinul vine direct de la Comisia Europeană. Noile zone în care va fi interzis fumatul
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
Hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în valoare de miliarde, în România. Despre ce este vorba
Adevarul
Satul care a dat marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce se întâmplă cu drumul de marmură care l-a făcut faimos
Spynews
Decizie importantă a instanței în cazul Danei Marijuana! Ce se întâmplă cu artista
Spynews
Garanția pentru reciclarea sticlelor ar putea să se majoreze semnificativ. În ce condiții se poate dubla suma
Evz.ro
Netflix a făcut marele anunț. Se întoarce cel mai urmărit serial de pe platformă
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
”Şacalul”, bărbatul acuzat că a omorât două tinere în Constanţa, cere de pe patul de spital să fie pus în libertate. La instanță a ajuns doar iubita lui
Capital.ro
Familia Regală a României, în doliu. Este mare tristeţe şi regret: Dumnezeu să-l odihnească
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Mii de animale moarte din cauza inundațiilor în Galați și Vaslui; ANSVSA ia măsuri de urgență
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...