Marți, Guvernul Ciolacu a decis alocarea a 100 de milioane de lei ajutor de urgență pentru 6.500 de familii și persoane singure, afectate de inundații. Condițiile meteo extreme de la finalul săptămânii trecute au afectat localități din 7 județe.
Bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu 100 de milioane de lei, din fondul de rezervă, astfel încât primele ajutoare de urgență să fie acordate rapid, după cum urmează: câte 10.000 de lei pentru fiecare familie sau persoană singură afectată de fenomenele meteorologice deosebite, indiferent de veniturile acestora si, suplimentar, câte 10.000 de lei pentru fiecare persoană decedată.
“Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă. (…) Le mulțumesc tuturor instituțiilor locale și centrale implicate în acest efort. Sunt mii de pompieri, militari, polițiști, medici și angajați din administrațiile locale care au muncit non-stop de aproape 72 de ore”, a declarat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.
Marcel Ciolacu spune că a avut mai multe discuții cu prefecții județelor Galați și Vaslui, iar Ministerul Afacerilor Interne va institui Stare de Alertă în cele doua județe, pentru simplificarea procedurilor autorităților locale de a reconstrui obiectivele de infrastructură afectate de inundații.
Premierul spune că vor fi alocate de la Rezervele de Stat mai multe clădiri modulare în care elevii să își poată continua cursurile, până la reabilitarea școlilor afectate.
„De asemenea, vrem ca toți copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la școală. Sunt localități unde școlile au fost grav avariate. De aceea, aprobăm eliberarea urgentă de la Rezervele Statului a patru clădiri modulare, în care copiii pot învăța temporar până când situația revine la normal. Autoritățile locale, împreună cu ministerul Educației, se ocupă și vor operaționaliza rapid aceste școli temporare. (…) Îi asigur pe locuitorii afectați de inundații că nu ne vom opri până când nu vom repara șoselele și podurile din zonă, până când nu vom reface toate locuințele distruse astfel încât viața lor să revină cât mai aproape de normal”, a afirmat Premierul.
Cel mai afectat județ în urma inundațiilor este Galați. Premierul și-a anulat sâmbătă programul guvernamental și politic pe care îl avea în județul Botoșani și a vizitat de urgență comuna Slobozia Conachi din Galați, una dintre cele mai afectate în urma dezastrului.
„Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Județean (…) Prioritatea, cum este și normal, este salvarea de vieți omenești, în acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid. Am venit și cu elicopterele de la Situații de Urgență, Ministerul Apărării este pregătit pentru orice intervenție, în zonele sinistrate. Unde nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct”, a declarat Premierul, sâmbătă după-amiază, din Slobozia Conachi.