Locatarii care fac lucrări de îmbunătățire la bloc pot primi o amendă uriașă, chiar dacă lucrările sunt bune. Se pare că la bloc nu plătești doar dacă strici ceva, ci și dacă repari sau înfrumusețezi.
O persoană a vrut să afle dacă poate amenaja o terasă la un bloc, fără să știe că poate lua amendă dacă înfrumusețează fața blocului. Acesta s-a interesat cum poate modifica o terasă care se învecinează cu apartamentul său:
„Aș dori să propun în Adunarea Generală lucrarea de amenajate terasă pentru un bloc nou ce are o terasă foarte mare și care poate fi amenajată foarte frumos. Dar nici nu știu de unde să încep. Ce mă sfătuiți, care ar fi primii pași în acest sens? Bănui că trebuie autorizație, acordul celor de dedesubt și bineînțeles găsită firma de amenajare”, a întrebat o personă, potrivit newsweek.ro.
Acesta a aflat că riscă să fie amendat: „„În primul rând trebuie să aflați cine este proprietarul terasei. Pot fi proprietari cei ce dețin acela aparatmanet de la ultimul etaj dar și dezvoltatorul. Apoi să luați legătură cu arhitectul și să vedeți daca este posibila aceasta lucrare….”, l-a sfătuit cineva.
Schimbarea destinației proprietății comune este permisă numai cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
Pentru astfel de lucrări se dau amenzi uriașe. Dacă lucrarea sau modificarea e făcută de mai mulți locatari, toți vor primi amendă. Constatarea încetării destinației de folosință comună pentru spațiile comune se face printr-o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari adoptată în unanimitate de către proprietarii din condominiu. Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 9.000 de lei.