Interzis în faţa blocului! Amenzile pot ajunge la 12.000 de lei. Noi reguli pentru locuitorii de la bloc

Potrivit legii, constituie infracţiune organizarea de petreceri şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură să tulbure liniştea locuitorilor nu numai în mediul urban, cum prevede legea în vigoare, ci şi în mediul rural.
Filip Stan
21 sept. 2024, 16:05
Interzis în faţa blocului! Amenzile pot ajunge la 12.000 de lei. Noi reguli pentru locuitorii de la bloc

Cei care stau la bloc trebuie să respecte mai multe reguli pentru a nu avea probleme cu vecinii, administratorii sau poliția. Gălăgia, muzica dată prea tare și reparațiile zgomotoase le-ar putea aduce amenzi și scandaluri. Și cei care au animale de companie trebuie să țină cont de anumite lucruri.

În special vara, dar și în zilele călduroase de toamnă, mulţi români care locuiesc la bloc se confruntă cu situații tensionate din cauza petrecerilor improvizate în fața blocurilor. Locatarii sunt deranjați constant de grupuri de persoane care se adună la băncile din fața blocurilor.

Unde consumă alcool și fac zgomot până târziu în noapte. Petrecerile spontane, care au loc mai ales în weekend, depășesc cu mult volumul normal de zgomot.

Se schimbă legea! Amenzi majorate și muncă în folosul comunității pentru cei care ascultă muzică la maxim în orele de liniște

Vecinii pot solicita în acest caz ajutorul polițiștilor. Potrivit legii, tulburarea liniștii publice este sancționată.  Amenzile pentru deranjarea liniștii publice în zone rezidențiale s-ar putea dubla. Noul proiect de lege îi vizează și pe cei care ascultă muzică prea tare în apropierea blocurile sau caselor locuite.

În prezent, astfel de fapte sunt pedepsite cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. Dacă legea va trece, petrecăreții vor plăti de două ori mai mult, adică între 4.000 și 6.000 de lei.

Mai mult, repetarea contravenției într-un interval de 72 de ore ar duce la o nouă amendă, de data aceasta, cuprinsă între 6.000 și 12.000 de lei.

Ce spune legea și cum ar putea fi modificată

Legea 61/1991, în vigoare, stipulează că „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, constituie contravenţie, iar propunerea legislativă elimină sintagma „în mediul urban”.

O altă modificare prevăzută în proiectul de act normativ prevede că faptele de tulburare a liniştii locuitorilor/locatarilor se sancţionează şi dacă acestea se repetă într-un interval de 72 de ore, faţă de 24 de ore cât este stipulat în forma actuală a legii.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative „tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viaţa oamenilor din ce în ce mai des”.

Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice şi vecinătăţi. Oamenii sunt deranjaţi constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activităţi care tulbură liniştea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente. Creşterea amenzilor pentru tulburarea liniştii publice va aduce mai multe beneficii cetăţenilor dar şi autorităţilor publice”, explică Poteraş în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Cum vor plăti persoanele care refuză să achite contravenția

Cine nu are aceste sume va putea munci între 100 și 150 de ore de muncă în folosul comunității. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat și merge la Camera Deputaților.

”Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice şi vecinătăţi. Oamenii sunt deranjaţi constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activităţi care tulbură liniştea.

Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente. Creşterea amenzilor pentru tulburarea liniştii publice va aduce mai multe beneficii cetăţenilor dar şi autorităţilor publice”, explică Poteraş în expunerea de motive.

Vezi și: Orele de liniște la bloc în 2024. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru vecinii gălăgioși care nu respectă regulile

Orele de liniște la bloc în 2024. Pe lângă faptul că nerespectarea programului de liniște înseamnă încălcarea regulilor de conviețuire și de bun simț acestea pot aduce și amenzi destul de mari. În cele mai multe cazuri, intervalele pentru liniște țin de buna conviețuire și nu sunt aceleași neapărat cu cele stabilite prin lege.

Citește și: Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii care încalcă această lege intrată în vigoare din 6 ianuarie

Orele de liniște la bloc. Ce spune legea

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor de la bloc prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

Citește și: Regulile stricte pentru Cardurile Sociale 2024. Se dau amenzi de până la 6.500 de lei pentru încălcarea regulilor

Totodată, e bine de știu faptul că zgomotul exagerat nu este permis nici pentru cei care locuiesc la casă.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.

După cum spune legea, pentru zgomote puternice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor de liniște, amenda este între 200 și 1.000 de lei. De asemenea, folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 22.00 și 08.00, precum și între 13.00 și 14.00, se sancționează cu amendă între 500 ș 1.500 de lei.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore