Germania anunţă un sprijin suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro: „Moldova ar putea fi următoarea ţintă”

Germania va acorda un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro Ucrainei în această iarnă, având în vedere atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, a anunţat marţi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, în timpul unei vizite la Chişinău, în cadrul căreia a subliniat necesitatea "stabilizării" în continuare a Republicii Moldova.
Mircea Filipescu
17 sept. 2024, 18:29
Germania anunţă un sprijin suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro:

Rusia planifică din nou un „război al iernii cu scopul de a face viaţa oamenilor din Ucraina cât mai îngrozitoare posibil”, a declarat Baerbock, care participă la conferinţa Platforma de Parteneriat pentru Moldova, iniţiată de România, Germania şi Franţa.

Sprijinul pentru Ucraina este „de asemenea un sprijin pentru (Republica) Moldova şi pentru democraţia europeană în ansamblu”, a afirmat Baerbock într-o declaraţie de presă. „Cea mai mare îngrijorare a locuitorilor de aici este că, dacă Ucraina va cădea, (Republica) Moldova va fi următoarea ţară care va cădea”, a afirmat Baerbock, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a dorit să vadă Republica Moldova prăbuşindu-se. „El a obţinut contrariul: (Republica) Moldova, la fel ca Ucraina este în prezent candidată la aderarea la UE”, a afirmat şefa diplomaţiei germane, subliniind că sarcina imediată acum este de a stabiliza în continuare R. Moldova.

Înaintea acestor declaraţii, Baerbock s-a întâlnit cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar în cursul după-amiezii urmează să viziteze un centru pentru comunicare strategică şi lupta împotriva dezinformării şi propagandă de la Chişinău.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene au creat probleme de aprovizionare cu energie electrică şi, de asemenea, au lăsat locuitorii din unele părţi ale Ucrainei fără apă şi căldură în apropierea iernii.

În iunie, Kievul a declarat că are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a putea repara infrastructura energetică în vederea pregătirii pentru perioada de iarnă, când cererea de energie electrică este foarte ridicată, dat fiind că temperaturile scad mult sub zero grade.

Citeşte şi: Un milion de persoane ucise sau rănite în războiul dintre Rusia şi Ucraina. Peste 14 milioane de oameni au fost strămutaţi din cele două ţări

În acest context, autorităţile locale din regiunea ucraineană Sumî (nord-est) au declarat marţi că forţele ruse au atacat în cursul nopţii de luni spre marţi infrastructura energetică din această zonă, ceea ce a dus la întreruperi de curent electric în multe localităţi, forţând autorităţile să recurgă la sisteme de alimentare alternative, potrivit Reuters.

Atacul a provocat pagube în districtele Konotop, Ohtîrka şi Sumî, centrul administrativ al regiunii care se învecinează cu provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană este angajată într-o incursiune din data de 6 septembrie.

Primarul interimar al oraşului Sumî, Artem Kobzar, a indicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că nu au existat victime în oraş şi că lucrătorii din sectorul energetic se ocupă de înlăturarea consecinţelor atacului.

Potrivit autorităţilor regionale, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 16 drone deasupra regiunii Sumî.

La rândul lor, forţele aeriene ale Kievului au raportat că, în cursul nopţii, sistemele de apărare antiaeriană au acţionat intens în cinci regiuni ale ţării, doborând 34 din cele 51 de drone lansate de Rusia împotriva Ucrainei.

Citeşte şi: Putin amenință, din nou, NATO, dacă țările occidentale vor permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă: ”Ar însemna că NATO e în război cu Rusia”

DailyBusiness
1.500 lei pe cardurile românilor. Află cine primește
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Țata unde trăiesc 95.119 de oameni care au cel puțin 100 de ani. Peste 80.000 sunt femei
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Anunțul la care planeta nu se aștepta: Treceți la producția de serie!
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
Lovitură dură pentru români! S-au pierdut 2.000 de lei per angajat
Adevarul
Fostul comandant al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a împotrivit incursiunii în Kursk. Obiecțiile generalului
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Cum arată Betty Salam acum, la 6 luni după Asia Express 2024. Are și mai multe kilograme ca la TV. Mesajul ei pentru cei care o critică
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice
Capital.ro
România a luat fața Ungariei. Ungurii au fost umiliți. Decizia luată de Comisia Europeană
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Controale de securitate suplimentare propuse la Palatul Parlamentului după incendiu provocat de un atacator
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...