Tot ce trebuie să știi în cazul în care ți-ai găsit mașina inundată. Situațiile în care asigurarea RCA acoperă pagubele

Ce trebuie să faci dacă ai găsit mașina inundată. Din cauza ciclonului Boris, în mai multe zone ale țării apele au ieșit din matcă, străzile fiind inundate, iar mașinile luate cu totul. Iată în ce situații asigurarea RCA acoperă astfel de pagube.
Filip Stan
17 sept. 2024, 19:40
Tot ce trebuie să știi în cazul în care ți-ai găsit mașina inundată. Situațiile în care asigurarea RCA acoperă pagubele
Ce trebuie să faci dacă ți-ai găsit mașina inundată

Furtunile din ultima perioadă au produs pagube semnificative în mai multe zone din țară, dar și din străinătate. În urma ploilor, mai multe străzi și gospodării au fost acoperite de ape, iar mașinile au fost inundate sau luate cu totul de viituri. Iată ce trebuie să faci dacă găsești mașina inundată.

Citește și: VIDEOREPORTAJ EMOȚIONANT. Moș Ion din Cudalbi a zăcut trei zile căzut în mâl după viitura care a lovit județul Galați. Bătrânul de 92 de ani a rămas doar cu hainele de pe el și cu un câine credicios cu care împarte pâinea primită de pomană

Ce se întâmplă dacă mașina este inundată

Mașinile pot circula fără probleme atunci când plouă. Capota previne infiltrarea apei în zona sueprioară a motorului, iar scutul ferește partea inferioară a propulsorului de apă. Însă, atunci când apa depășește jumătatea roților, pot apărea probleme grave. Apa intră la motor, pătrunde în sistemul de evacuare și poate ajunge chiar și la bateria mașinii.

Acest lucru se poate întâmpla fie când mașina e parcată, fie când circuli pe o stradă inundată. Dacă motorul e oprit, poate fi evitată o daună totoală. Dacă apa pătrunde în camera de ardere, poate fi eliminată, scrie promotor.ro. Însă, e posibil ca alte componente să fie afectate.

De exemplu, sistemul electric sau bateria pot face scurtcircuit, de aceea se recomandă să cereți ajutorul unui mecani și să verificați complet mașina, îaninte de a o porni.

Dacă a pătruns în motor când acesta era pornit, atunci probleme devin mai grave. Apare hidro-blocarea, ceea ce înseamnă că pistonul aflat în faza de compresie nu a putut face cursa completă din cauza apei, care nu a putut să o comprime.

În această situație, pot apărea avarii precum ruperea distribuției, defectarea supapelor ori crăparea blocului motor.

Apa nu are ce căuta nici măcar în jurul motorului, deci cu atât mai puțin în interiorul acestuia. Din păcate, atunci când mașina e inundată, apa poate ajunge și în uleiul de motor, lucru care va face ca lubrifierea motorului să nu se mai realizeaze așa cum trebuie. Asta duce la avarierea componentelor metalice din interiorul propulsorului.

Citește și: Locomotiva unui tren de călători a luat foc într-o gară din judeţul Cluj

Ce trebuie să faci dacă autoturismul tău a fost inundat

Dacă ai găsit mașina inundată, motorul nu trebuie pornit în niciun caz. Astfel, poate fi evitată o daună majoră. Sunt mari șanse ca mașina să nu pățească nimic dacă sistemul electric și motorul nu sunt pornite.

Dacă autoturismul este inudat, trebuie să chemi o platformă pentru a o duce la un service specializat. Mecanicii vor curăța de apă tot blocul motor, vor înlocui componentele care au intrat în contact cu apa și se vor asigura că toată umezeala a fost îndepărtată și abia apoi o vor porni.

Dacă mașina s-a inundat în timp ce motorul era pornit, trebuie să o oprești cât mai repede, apoi, cu ajutorul unei platforme, să o duci la un service specializat.

În ambele situații, mașina poate fi reparată pe loc, dar, de obicei astfel de operațiuni durează mai mult. Ar putea fi destul de greu să găsiți o firmă de depanări care să realizeze intervenția la locul unde mașina a fost inundată.

O mașină inundată va fi declarată daună totală

Chiar dacă motorul va fi curățat în detaliu, o mașină inundată va avea multiple alte probleme. În timp, vor apărea diverse zone de coroziune accentuată, tapiseria și mocheta se vor dezlipli, iar conexiunile sistemului electric se vor coroda și ar putea face scurtcircuit. Apa poate afecta transmisia și toate componentele din zona motorului.

În majoritatea cazurilor, o mașină inundată e declarată daună totală. În astfel de cazuri, cel mai indicat este ca proprietarul să o caseze sau să o vândă pentru piese.

Cum ajută asigurarea RCA în astfel de situații

Toate mașinile care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare RCA. Aceasta acoperă, însă, numai pagubele produse în urma unui accident de circulație. Deținătorul poliței RCA nu va primi despăgubiri prin intermediul acestei asigurări dacă mașina sa a fost inundată.

Șoferii care au CASCO, în schimb, pot solicita despăgubiri. Astfel, pot ptimi contravaloarea estimată reparațiilor, iar dacă vehiculul este considerat daună totală, va primi contravaloarea mașinii.

DailyBusiness
1.500 lei pe cardurile românilor. Află cine primește
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Țata unde trăiesc 95.119 de oameni care au cel puțin 100 de ani. Peste 80.000 sunt femei
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Anunțul la care planeta nu se aștepta: Treceți la producția de serie!
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
Lovitură dură pentru români! S-au pierdut 2.000 de lei per angajat
Adevarul
Fostul comandant al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a împotrivit incursiunii în Kursk. Obiecțiile generalului
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Cum arată Betty Salam acum, la 6 luni după Asia Express 2024. Are și mai multe kilograme ca la TV. Mesajul ei pentru cei care o critică
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice
Capital.ro
România a luat fața Ungariei. Ungurii au fost umiliți. Decizia luată de Comisia Europeană
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Controale de securitate suplimentare propuse la Palatul Parlamentului după incendiu provocat de un atacator
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...