Reprezentantul Austriei va fi comisar pentru afaceri interne şi migraţie, după cum a anunţat Ursula Von der Leyen. Prin urmare, sarcinile sale vor include punerea în aplicare a pactului privind azilul şi migraţia, consolidarea frontierelor externe şi dezvoltarea structurilor de securitate internă.
În contextul în care tot mai multe state membre ale Uniunii Europene discută despre măsuri mai stricte la frontiere şi depre măsuri de combatere a migraţiei ilegale, Brunner va avea unul dintre cele mai dificile şi importante portofolii.
Austria a fost statul care s-a opus ani de zile aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
În cele din urmă, Viena a acceptat intrarea României şi Bulgariei în Schengen aerian şi maritim, însă se opune în continuare în privinţa aderării depline.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat de mai multe ori în acest an că administraţia de la Viena nu va renunţa la vetoul împotriva României privind aderarea la Schengen şi cu graniţele terestre.
La finalul lunii august, premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre intrarea României în spațiul Schengen.
”Ursula von der Leyen, știți foarte bine, că a fost unul dintre cei mai mari susținători ai României. Nu vreau să intru în detalii, dar am discutat. Așteptăm alegerile din Austria, care vor avea loc în Austria. Dacă partidul care face parte din S&D va fi cooptat la guvernare, atunci lucrurile se vor clarifica. Actualul premier al Austriei este din PPE, același partid din care face parte și PNL.
Categoric, România va intra în Schengen, dar ne trebuie o abordare matură și înțeleaptă. Eu am o abordare total diferită față de cei dinaintea noastră. Ați văzut că am intrat cu dreptul în spațiul Schengen aerian și maritim. Am fost împreună la aeroport și ați văzut cât de ușor a fost. Ursula von der Leyen este cel mai mare susținător al nostru și va fi alături de noi pas cu pas”, a declarat atunci Marcel Ciolacu.