Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii

Casa de Pensii a făcut anunțul. „Mica recalculare” aduce bani in plus la pensii. Românii pot da lovitura dacă reuşesc să aducă adeverinţe pentru veniturile extrasalariale.
Mircea Filipescu
18 sept. 2024, 16:07
Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce

Pensii 2025. Începând cu 1 septembrie, se va desfășura o nouă etapă de recalculare a pensiilor, o etapă denumită „mica recalculare”, care va lua în considerare și veniturile nepermanente.

Casa Națională de Pensii Publice a început deja cea de-a doua etapă de recalculare a pensiilor. Aceasta se adresează românilor care au beneficiat de-a lungul timpului de sporuri și venituri nepermanente și s-au pensionat până în 2001. Aceștia trebuie să depună, la Casele Teritoriale de Pensii, adeverințele din care reies aceste venituri care, până în acest moment, nu erau luate în calcul.

Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor, următoarea majorare şi noua formulă de calcul. ”Indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut”

Pensii 2025. Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii din Iași, a remarcat că această „mică recalculare” nu se așteaptă să genereze creșteri semnificative ale pensiilor comparativ cu „marea recalculare” din prima etapă. Dacă sunt venituri obținute anterior lui aprilie 2001, pensionarii vor trebui să prezinte adeverințe de venit.

”Termenul acesta de mică, mare calculare este folosit în comunicarea publică. Eu nu pot să-mi însușesc așa ceva ca specialist care am condus o casă de pensii. Este vorba doar despre recunoașterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent. A spune sporuri simplu nu este corect și să nu inducem în eroare seniorii României”, a precizat Marius Budăi în exclusivitate la România TV.

„La această «mică recalculare» nu ne așteptăm la creșteri semnificative ale pensiilor, comparativ cu «marea recalculare». Motivul este că, de-a lungul timpului, au existat persoane care au acționat în instanță pentru veniturile nepermanente nevalorificate și au câștigat, însă majorările obținute nu au fost considerabile. În această etapă, se includ veniturile nepermanente care nu au fost valorificate inițial la pensie. Pensionarii pot prezenta adeverințe de venit și vor fi incluși în recalculare”, a declarat Andronache pentru Ziarul de Iași.

EXCLUSIV Pensii 2024. Marius Budăi anunţă ce adeverinţe se iau în calcul la „mica recalculare”

Pensii 2025. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat că legea pensiilor se bazează pe principiul contributivității, neținând cont de perioada efectivă de muncă. Punctele de contribuție, care sunt corelate cu veniturile obținute de pensionar, au o pondere mai mare decât durata stagiului de cotizare. La acestea se adaugă punctele de stabilitate, ca recompensă pentru munca desfășurată și perioadele lungi de cotizare:

Pentru un stagiu de cotizare între 25-30 de ani, se acordă 0,5 puncte suplimentare.
Pentru un stagiu între 30-35 de ani, se acordă 0,75 puncte suplimentare.

Simona Bucura Oprescu susține că noua lege a pensiilor, luată la rost de critici, aduce corectitudine printre români.
„Actuala legislație a pensiilor aduce dreptate pentru români și, în ciuda criticilor primite, ea consideră că această lege este una bună și că românii vor recunoaște beneficiile acesteia. În zilele următoare, cei care primesc pensiile prin cont vor observa că acestea nu scad și că majoritatea românilor vor primi pensii în funcție de cât și cum au muncit”, a afirmat ea.

Pensii 2025. 200.000 de pensionari nu vor primi niciun ban la indexarea din ianuarie. Explicaţiile ministrului Muncii

Aproximativ un milion de persoane sunt vizate de acest proces, care se va încheia cel mai probabil în februarie sau martie anul viitor. Pentru a beneficia de recalculare, pensionarii trebuie să depună documentele necesare la dosar, însă mulți dintre aceștia sunt nevoiți să plătească sume deloc neglijabile firmelor de arhivare unde actele au fost păstrate.

De asemenea, începând din ianuarie anul viitor, toate pensiile vor fi indexate cu rata inflației și jumătate din câștigul salarial mediu brut. Cu toate acestea, conform datelor Ministerului Muncii, aproximativ 200.000 de români vor rămâne cu pensiile înghețate, veniturile acestora nefiind afectate de indexare.

Simona Bucura Oprescu a precizat că vor fi indexate cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare, de la începutul anului viitor, însă 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare.

Citeşte şi: Câți pensionari primesc mai mulți bani după recalculare. Ministrul Muncii înlătură speculațiile

„Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare.

Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a concluzionat ministra Muncii.

Trei situaţii legate de valorificarea adeverinţelor
*Adeverințele emise anterior datei de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.487/2021) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite doua condiţii:

1. îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin şi

2. angajatorul a facut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

*Adeverințele eliberate dupa data de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa la Ordin

2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În cele două situaţii, drepturile recalculate se acordă începând cu data de 1.09.2024.

*Adeverinţele eliberate după data de 01.09.2024, data de la care a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa 6 la lege

2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În această situaţie, drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001
La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat, a precizat Cornelia Miclea.

Ea a menţionat că venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, se dovedeşte prin adeverinţă, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori, deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date.

În situaţiile în care pentru o anumită perioadă nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de către angajatori, deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date.

Adeverinţele eliberate de angajatori, de către deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici, precum şi documentele necesare stabilirii şi/sau recalculării drepturilor de pensie, emise potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, se certifică prin ştampilă şi semnătură olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.

Angajatorii, deţinătorii legali de arhive, precum şi operatorii economici autorizaţi în vederea prestării de servicii arhivistice sunt direct răspunzatori, în condiţiile legii, de legalitatea, exactitatea şi corectitudinea datelor, elementelor şi informatiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deţinute, în adeverinţele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie.

Adeverinţele, depuse în original la sediul Casei Judeţene de Pensii

În vederea recalculării dreptului de pensie, aceste adeverinţe trebuie depuse în original la sediul Casei Judeţene de Pensii.

“Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii este prima lege din sistemul public care recunoaște aceste drepturi pensionarilor, astfel încât să poată fi valorificate în calculul pensiei cu condiţia esenţială ca asupra acestor sporuri să se fi datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”, a spus directorul executiv al CJP Alba.
Miclea a subliniat că pentru perioadele de după 31 martie 2001, nu este necesară prezentarea de adeverinţe cu aceste venituri brute, întrucât informaţiile sunt preluate din declaraţiile nominale de asigurare, precum şi din contractul de asigurare socială ori din declaraţia individuală de asigurare.

„Aceste informaţii se regăsesc în bazele de date ale Casei Judeţene de Pensii Alba şi cuprind elementele pe baza cărora se stabilesc: stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, punctajul lunar şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

În situaţiile în care, pentru perioadele ulterioare datei de 31.03.2001, existenţa raporturilor de muncă sau de serviciu nu poate fi dovedită prin declaraţia nominală de asigurare, în vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar şi a punctajului annual, pot fi valorificate şi alte acte doveditoare, întocmite în condiţiile legii”, a spus Cornelia Miclea.

În situaţiile în care, pentru anumite perioade, se constată erori în cuprinsul declaraţiei privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat şi/sau al declaraţiei nominale de asigurare, indiferent de cauzele producerii acestora, iar angajatorii sau entităţile asimilate angajatorilor, precum şi persoanele juridice sau fizice plătitoare de venituri se află în imposibilitatea de a întocmi şi depune declaraţie rectificativă în vederea stabilirii stagiului de cotizare, a punctajului lunar şi a punctajului annual, pot fi valorificate informaţiile din alte acte doveditoare, întocmite potrivit legii.

Pensii 2025. Obligaţia prezentării actelor doveditoare revine persoanei în cauză ori reprezentantului legal al acesteia
În situaţia în care există suspiciuni cu privire la legalitatea actelor doveditoare depuse la documentaţia pentru stabilirea/modificarea prestaţiilor de asigurări sociale şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, casele teritoriale de pensii şi/sau CNPP pot solicita, în scris sau prin poşta electronică, persoanei/pensionarului/angajatorului sau deţinătorului legal de arhivă sau operatorului economic, documente şi informaţii suplimentare.

Persoanele juridice care au dreptul legal de a certifica aceste date necesare stabilirii drepturilor de asigurări sociale sunt obligate să transmită casei teritoriale de pensii şi/sau CNPP copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor care au stat la baza emiterii documentelor respective.

Angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorii economici autorizaţi au obligaţia de a răspunde în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării.

În această situaţie, termenul de soluţionare a cererii de stabilire/modificare a prestaţiilor de asigurări sociale şi/sau a altor drepturi prevăzute de legi speciale se prelungeşte corespunzător.

În cazul în care angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorii economici autorizaţi infirmă realitatea datelor din documentul supus verificării sau nu transmit, în termenul prevăzut menţionat anterior, documentele care au stat la baza eliberării acestuia sau documentele transmise conţin date contradictorii sau neconcludente, la stabilirea/modificarea drepturilor, casa teritorială de pensii şi/sau CNPP nu va utiliza datele din documentele a căror realitate nu a fost confirmată sau, după caz, va proceda la revizuirea drepturilor, prin excluderea din calcul a datelor din respectivele documente.

În situaţia în care angajatorii, deţinătorii legali de arhivă sau operatorul economic autorizat transmit/transmite documentele solicitate cu depăşirea termenului, dar nu mai mult de 6 luni, decizia casei teritoriale de pensii se revizuieşte, în condiţiile legii.

Pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu trebuie să prezinte adeverințe la casa de pensii, a spus Cornelia Miclea.

De asemenea, pensionarii care au câştigat în instanţa de judecată valorificarea adeverinţelor depuse nu vor mai primi o nouă decizie de recalculare, acestea fiind recalculate ca urmare a punerii în aplicare a sentinţelor, a precizat aceasta.

Menţiune: pentru situaţiile prevăzute la art. 139 alin. (3) din Legea nr. 360/2023, la determinarea punctajelor lunare, sumele reprezentând:

*formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

*premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

*recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

*al treisprezecelea salariu;

*formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

*sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

*indemnizaţiile de muncă nenormată;

*alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări sociale

*se valorifică numai în situaţia dovedirii acestora prin adeverinţă întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

DailyBusiness
Intervenție DE ULTIMĂ ORĂ de la Guvern! Mii de români pot cere suspendarea ratelor
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Revenire spectaculoasă la Pro TV! Vedeta a petrecut 27 de ani la pupitrul știrilor
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ce cadou a primit o badantă româncă din Italia, din partea bătrânei pe care a îngrijit-o! Nepoților femeii nu le-a venit să creadă: „M-am simțit abandonată de voi toți”
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Dentist condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire de libertate
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!