Părinții, în ceață la capitolul fondul clasei. Este legal să li se ceară bani de la școală?

La mai bine de o săptămână de la începerea noului an școlar, părinții sunt încă nelămuriți cu privire la fondul clasei. Este sau nu legal să li ceară bani pentru diferite cheltuieli de la școală?
Irina Dumitrescu
18 sept. 2024, 14:57
Părinții, în ceață la capitolul fondul clasei. Este legal să li se ceară bani de la școală?

Fondul clasei rămâne, și în anul școlar 2024 – 2025, un subiect pe cât de controversat, pe atât de neclar din punct de vedere legal. Dincolo de ”tradiția” zecilor de ani de când părinților li se cere să adune bani pentru cheltuieli de la școală, rămâne fără răspuns marea întrebare – este legal ca diriginții, profesorii, învățătorii să solicite acest fond?

Din perspectiva elevilor, lucrurile par destul de clare. Statutul elevilor nu interzicea, la începutul anului, ca aceștia să strângă bani solicitați de școală. Capitolul IV al statului, care stipulează interdicțiile, nu pomenește absolut nimic despre fondul clasei ori despre activități prin care elevii strâng bani pentru școală/clasă. Din acest motiv, în februarie, organizația Salvați Copiii a inițiat un proiect de statut în care se menționează explicit interdicția privind fondul clasei. Elevilor li se interzice ”să colecteze fonduri de la alți elevi sau părinții acestora, în vederea acoperirii cheltuielilor funcționării unității de învățământ, cum ar fi fondul clasei sau fondul școlii”, prevede, la articolul 52, proiectul de statut, după cum reamintește edupedu.ro.

Citește și Data când cresc facturile românilor. Ce le recomandă specialiștii consumatorilor

Potrivit juriștilor, normele de funcționare a școlilor sunt prevăzute în regulamentul școlar. În anul școlar precedent, acest regulament încă elimina posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Dacă ne raportăm la legea de bază a țării, Constituția, aflăm că ”învăţământul de stat este gratuit”, ceea ce înseamnă, logic, refuz întemeiat din partea oricărui părinte, atunci când i se cere de la școală să contribuie la fondul clasei.

Gratuitatea este întărită de Legea Învățământului din 2023. Legea stabilește că participarea preșcolarilor și a elevilor la activitățile educaționale extrașcolare organizate de unitățile de educație extrașcolară și unitățile de învățământ, susținute financiar prin fonduri publice, este gratuită.

De interzis însă nu se interzice, explicit, ca părinților să li se ceară bani de la școală – bani pentru cretă și burete, bani pentru cumpărarea unei table noi, bani pentru materiale didactice, bani pentru ieșiri cu clasa la film sau la teatru și chiar bani pentru săpun lichid și… hârtie igienică, după cum reclamau, săptămâna trecută, părinți din Alba.

Citește și Petiție organizată pentru păstrarea admiterii la facultăți în rândul olimpicilor care obțin premiile II, III sau mențiune la etapele pe țară

În februarie, Asociația Elevilor și Consiliul Județean al Elevilor Timiș au lansat un formular pentru descoperirea școlilor în care se strâng fondul clasei, al școlii sau alte taxe considerate ilegale. ”Fiindcă ne dorim să punem capăt acestui fenomen, am creat un formular destinat elevilor/părinților prin care ne pot înștiința privind această ilegalitate. Răspunsurile vor fi folosite în mod anonim în demersurile pe care le vom iniția în acest sens”, au explicat atunci inițiatorii.

DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
O nouă GRATUITATE pentru românii cu venituri sub 3000 de lei. Este vestea care va bucura milioane de oameni
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Philipp Plein și Andreea Sasu, prima apariție oficială în public de când au devenit părinții. Românca a fost răvășitoare
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente
Capital.ro
Ungurii au fost pedepsiți. Comisia Europeană i-a dat lovitura finală Ungariei
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Femeie de 64 de ani atacată de un piton în propria locuință din Bangkok
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!