Casa Naţională de Pensii dă dreptate FACIAS şi recunoaşte că taxele pentru adeverinţele de vechime în muncă sunt abuzive

De la 1 septembrie, a început "mica recalculare" a pensiilor, unde se iau în calcul veniturile nepermanente, însă adeverinţele pentru a demonstra aceste venituri sunt obţinute la preţuri astromice din arhive.
Filip Stan
18 sept. 2024, 16:26
Casa Naţională de Pensii dă dreptate FACIAS şi recunoaşte că taxele pentru adeverinţele de vechime în muncă sunt abuzive
SCANDALOS Ce pensie va primi după recalculare un român cu o vechime de 38 de ani de muncă. Venitul i-a scăzut drastic!

Casa Națională de Pensii Publice a recunoscut că taxele percepute pentru eliberarea documentelor care atestă vechimea în muncă sunt abuzive, după un demers al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

„FACIAS luptă pentru a anula în instanță a această prevedere. În cadrul acestei proceduri, a depus o plângerea prealabilă către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), demonstrând caracterul ilegal și abuziv al Ordinului nr. 299/29.05.2023, emis de CNPP, care obliga pensionarii să achite taxe substanțiale pentru eliberarea adeverințelor de vechime în muncă.

Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii

FACIAS a subliniat că acest ordin contravine în mod direct articolului 161, alineatul (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care stipulează în mod explicit că „cererile referitoare la eliberarea actelor necesare stabilirii și plății drepturilor de pensie sunt scutite de orice taxe și comisioane”. Totodată, acest ordin încalcă nu doar Legea nr. 263/2010, ci și principiile constituționale privind protecția socială”, transmite FACIAS într-un comunicat de presă.

Acum, FACIAS s-a adresat Arhivelor Naționale să clarifice de îndată situația și să ia măsuri pentru a-i proteja pe pensionari, prin eliminarea acestor taxe.

Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre plata anticipată a pensiilor, următoarea majorare şi noua formulă de calcul. ”Indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut”

„În contextul modificărilor legislative și al numărului mare de pensionari care au solicitat recalcularea pensiilor, devine esențial ca această prevedere abuzivă să fie anulată, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede scutirea de taxe pentru eliberarea documentelor necesare stabilirii și recalculării drepturilor de pensie. Este imperativ ca pensionarii să nu mai fie obligați să achite taxe pentru eliberarea acestor adeverințe”, mai spune FACIAS.

CNPP a venit cu precizări legate de adeverințele ce trebuie prezentate de către unii dintre pensionari în vederea recalculării pensiei.

„Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024, transmite CNPP.

Mai precis, CNPP indică situațiile în care este sau nu nevoie de prezentarea unei adeverințe:

  • e nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.);
  • dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document;
  • dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou;
  • dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe, deoarece datele sunt preluate din sistemul informatic.

În cazul în care angajatorul este încă în activitate, acesta are obligația, potrivit Codului muncii, să elibereze o astfel de adeverință.

Dacă pensionarul are venituri nepermanente de dinainte de 2001, iar angajatorul nu mai este în activitate, cei interesați trebuie să se adreseze operatorilor privați care au preluat arhivele.

Apoi, în cazul sporurilor cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, adeverințele sunt necesare doar dacă aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncă.

Potrivit CNPP, adeverinţele prin care se dovedesc aceste sporuri trebuie să cuprindă:

  • datele de identificare a persoanei;
  • denumirea unităţii;
  • perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
  • funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
  • denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
  • perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.

De asemenea, adeverinţele trebuie să aibă un număr, data eliberării, ştampila unităţii, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI