CSAT a analizat, astăzi, consecințele Războiului din Ucraina și a discutat măsuri suplimentare de descurajare.

Președintele Iohannis a convocat pentru astăzi, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Membrii CSAT au discutat despre Războiul din Ucraina, ireversibilitatea parcursului european al României și despre înzestrarea armatei.
Alina Costache
19 sept. 2024, 09:21
CSAT a analizat, astăzi, consecințele Războiului din Ucraina și a discutat măsuri suplimentare de descurajare.

UPDATE – În legătură cu evoluțiile recente ale Războiului din Ucraina, CSAT a analizat „impactul acestora asupra securității regionale la Marea Neagră” și a discutat „măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate”.

Au fost analizate„ opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente și consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul CSAT.

În legătură cu parcursul european al Republicii Moldova, au fost evidențiate „oportunitățile majore care decurg” precum și „ provocările cu care se confruntă în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei”, spunând despre acestea că sunt „provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României și a partenerilor Chișinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat”.

În plus, a fost analizat și aprobat „Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către Uniunea Europeană”, pact care urmărește să sporească eficacitatea, flexibilitatea și robustețea misiunilor civile pentru a crește eficiența și viteza de răspuns a UE în gestionarea civilă a crizelor.

De altfel, a fost abordat și „Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034”, document de referință pentru planificarea armamentelor, prin care se stabilesc nevoile de tehnică și echipmanet militar precum și resursele financiare care vor fi alocate pentru înzestrare. Se precizează că discuțiile vor continua și că planul este crucial, fapt datorat situației regionale de securitate generate de postura agresivă a Federației Ruse.

Știre inițială

Astăzi, 19 septembrie, președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la Palatul Cotroceni.

Subiectele principale de pe ordinea de zi sunt legate de analiza detaliată a conflictului din Ucraina și a implicațiilor acestuia pentru România, precum și planul de înzestrare al Armatei Române în perioada 2025-2034.

În plus, se va discuta și despre oportunitățile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, precum și despre Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună.

Motivele convocării CSAT

Una dintre cauzele convocării Consiliului Suprem de Apărare a Țării este intensificarea violării spațiului aerian de către dronele Federației Ruse, cu peste o săptămână în urmă o dronă intrând în spațiul aerian al României.

Citește și : Alertă de securitate. Iohannis convoacă CSAT din cauza dronelor rusești care cad în România

România nu are legislația necesară pentru a doborî dronele care încalcă spațiul aerian, în acest sens Șefa comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, declarând următoarele :

„Din câte am înţeles, legea este la Guvern, are toate avizele şi urmează să intre în şedinţă de guvern. Este o formulă agreată. Noi am cerut anumite lămuriri pe partea legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate”, a spus Pauliuc.

La acel moment, Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a spus că drona respectivă nu a reprezentat o amenințare pentru România și, de aceea, forțele armate nu au fost instruite să o distrugă.

De ce nu pot fi doborâte dronele rusești

Incidentele care au avut loc recent au scos în evidență o problemă majoră de siguranță națională, care au împiedicat o reacție adecvată din partea Armatei Române.

Citește și : Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, detalii neștiute despre momentele dificile din viața sa: „Nu mă deranjeaza niciodată comentariile negative”

Deși MAPN are autoritatea de a interzice zborul dronelor care transportă explozibil în spațiul aerian al României, nu dispune de cadrul legal necesar pentru a utiliza armamentul împotriva lor, în afară de cazul exercițiilor și testărilor.

Care sunt membrii CSAT

Conform Articolului 5 din Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem De Apărare a Țării, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)