Ciupercile sunt extrem de cunoscute pentru gustul lor specific și pentru numeroasele beneficii pe care le au asupra sănătății, de la sprijinirea sistemului imunitar până la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Acestea sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale precum seleniu, vitamina D, vitamina B și cupru, care ajută atât la întărirea sistemului imunitar, cât și la protejarea organismului împotriva infecțiilor și a bolilor. Totodată, acestea conțin amidoon, care, odată ajuns în sistemul digestiv, este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, ajutând la menținerea unui intestin sănătos.
Citește și: Cum trebuie pregătite ciupercile înainte de gătire. Care este greșeala pe care o fac toate gospodinele
Acest aliment este scăzut în calorii și are și un indice glicemic scăzut. Totodată, prezența unor compuși naturali din ciuperci ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin inhibarea absorbției glucozei. Acestea au proprietăți antiinflamatorii. Inflamația cronică din organism este legată în mod direct de afecțiunile autoimune și bolile cronice, printre care amintim bolile de inimă, cancerul și bolile neurodegenerative, precum Alzheimer.
Iată câteva dintre beneficiile pe care ciupercile le au asupra sănătății:
Ajută la combaterea obezității – Acestea contribuie și la menținerea greutății atunci când sunt consumate ca alternativă la carne.
Țin sub control tensiunea arterială – Pot contribui la menținerea sub control a tensiunii arteriale datorită conținutului de vitamina D. Nivelurile scăzute de vitamina D din sânge sunt asociate cu un risc crescut de hipertensiune arterială.
Reduc riscul de depresie – Cercetările arată că ciupercile conțin numeroși compuși bioactivi care pot fi asociați cu reducerea anxietății.
Reduc riscul de cancer – Alimenntul poate preveni dezvoltarea și răspândirea cancerului, arată mai multe studii. Potrivit unei cercetări, riscul de cancer la sân a fost cu 35% mai mic în rândul persoanelor care consumau ciuperci, comparativ cu cele care nu consumau, potrivit Earth.com.
Sprijină sănătatea creierului – Acest aliment ajută la combaterea tulburărilor cognitive, arată cercetările realizate de specialiști.
Astfel, unele specii de ciuperci acționează favorabil asupra unor boli, asigură o digestie eficientă, sunt bune pentru creșterea imunității, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului și diminuează riscult dezvoltării anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân și cel de colon.