Conform datelor transmise de Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași cotidianului „Ziarul de Iași”, cea mai mare pensie din județul Iași stabilită pe criteriul de contributivitate este de 33.654 de lei brut, deci peste 6.500 de euro. Această pensie a beneficiat de o majorare de 2.143 de lei, transmite CJP Iași.
În schimb, pe baza Legii 360/2023, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, un pensionar ieșean a obținut o majorare semnificativă de 8.000 de lei la pensie.
Acestea sunt niște excepții, puțini pensionari primind majorări atât de consistente la pensie. În anumite cazuri, au existat majorări ale pensiilor de numai un leu, din totalul de 151.000 de pensionari incluși în prima etapă a procesului de recalculare.
Citește și : Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: „Punctele de stabilitate nu se acordă”
Șefa CJP Iași mai precizează că un procent de peste 70% dintre beneficiarii recalculării pensiilor în prima etapă, încheiată la 1 septembrie, au primit o pensie mai mare, media măririlor fiind de 650 de lei. Din păcate, aproximativ 10.000 de pensionari nu au avut nicio creștere la pensie.
În acest moment se desfășoară a doua etapă a recalculării pensiilor, care vizează, în principal, pensionarii care au lucrat în Cooperative Agricole de Producție (CAP-uri), cât și pe pensionarii care pot prezenta la dosar documente justificative pentru veniturile nepermanente, precum prime, sporuri, premii sau al 13-lea salariu.
Important de menționat este că documentele justificative trebuie prezentate doar pentru sumele obținute înainte de aprilie 2001. În cazul veniturilor câștigate după luna aprilie a anului 2001 nu este necesar acest efort, fiindcă toate informațiile începând cu aprilie 2001 sunt stocate în sistemul informatic. Peste un milion de români vor beneficia de recalcularea pensiilor în cea de-a doua etapă.
Citește și : Pensii 2025. Câţi bani în plus aduce „mica recalculare”, ce adeverinţe trebuie duse urgent la Casele de Pensii
Într-o intervenție pentru România TV, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a oferit detalii despre documentele ce trebuie depuse.
„Vorbim de acele sporuri cu caracter nepermament…Eu vă spun, ca practician, că am văzut foarte multe dosare, mii, poate chiar peste 10 mii de dosare când eram director la Botoșani, unde fiecare cetățean își depunea acea adeverință, sunt foarte multe dosare unde acele adeverințe sunt deja la dosar. Vreau să fac precizarea pentru acei seniori că, dacă acele adeverințe sunt în conformitate cu legislația de atunci, nu cu legislația de acum, pentru că acum, prin anexă la legea 360, s-a schimbat puțin forma adeverintei, dar dacă acele adeverințe sunt în conformitate cu legile de atunci, acele adeverințe sunt luate în calcul acum fără să trebuiască să mai vină să le depună din nou”, a mai spus Marius Budăi la România TV.