Calendar ortodox 20 septembrie 2024. Persoanele care se confruntă cu probleme în căsnicie, cu neînțelegeri cu soțul/soția sau dacă acesta a apucat-o pe căi greșite este bine ca, în această zi, să se roage acestor sfinţi, iar lucrurile vor reveni pe făgașul normal în cel mai scurt timp.
Ortodoxe: Sfântul Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist
Greco-catolice: Sf. m. Eustațiu și Teopista cu fiii lor Agapiu și Teopist
Romano-catolice: Ss. Martiri din Coreea
Sfântul Eustatie a fost general în armata romană în vremea împăratului Traian (98-117). Într-o zi, pe când se afla la vânătoare, a gonit un cerb. A văzut, însă, între coarnele cerbului, Crucea Mântuitorului, apoi a auzit o voce venind dinspre acea cruce: „Placide, pentru ce Mă prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune“.
La scurt timp, Placid împreună cu soția și copiii săi au decis să îmbrățișeze credința în Hristos și s-au botezat. La botez au primit numele de Eustatie, iar soția lui – Teopista. Cei doi copii au fost botezați cu numele Agapie și Teopist.
După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulțumi. Aici aude din nou glasul Domnului care îi spune că va fi ucis. Se retrage din armată pentru o vreme, dar la insistențele împăratului Traian revine, căci împăratul voia cu orice preț să-i înfrângă pe barbari. Armata romană condusă de Eustatie iese învingătoare.
După moartea împăratului Traian, noul împărat i-a cerut să renunțe la credința în Hristos și să se închine idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia sa. Dar animalele nu s-au atins de ei, drept urmare împăratul a poruncit să fie aruncați într-un cazan de aramă încins. Dar nici de această dată Eustatie și familia lui nu au putut fi uciși. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse, potrivit crestinortodox.ro
Părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie și Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Mătăsari în anul 1840.
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.