Pensii Pilonul II: Ce se întâmplă cu sumele acumulate după 63 de ani. Câţi bani are fiecare român în cont şi cum pot fi scoşi cu cardul

După ieşirea la pensie, participanţii nu mai pot cotiza decât dacă au în continuare calitatea de salariat, dar au posibilitatea să nu retragă banii. Un român are deja peste 2 milioane de lei în cont, potrivit ASF.
Alina Costache
23 sept. 2024, 10:48
Pensii Pilonul II: Ce se întâmplă cu sumele acumulate după 63 de ani. Câţi bani are fiecare român în cont şi cum pot fi scoşi cu cardul
Ce se întâmplă cu contribuția românilor pentru Pilonul II de pensii. Anunțul de ultimă oră făcut de Ministrul Muncii

Pensii Pilonul II: „Pentru a intra în posesia banilor de la Pilonul 2 / Pilonul 3, participantul trebuie să trimită o cerere expresă către administratorul fondului de pensii. În caz contrar, banii lui rămân în cont şi sunt investiţi în continuare”, spune Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii şi preşedinte al APAPR.

Contribuţia la Pilonul II se stabileşte prin lege şi se calculează ca procent din salariul brut, fiind o parte din contribuţia individuală de asigurări sociale, în prezent 4,75%, iar participanţii îşi pot retrage banii acumulaţi odată ce se pensionează pentru pensia de la stat, la limita de vârstă, adică nu anticipat.

Pensii 2025. Cine sunt românii care vor beneficia de TRIPLĂ mărire a pensiilor în această iarnă. Cum avantajează „mica recalculare”

Pensii Pilonul II: După ieşirea la pensie, participanţii nu mai pot cotiza decât dacă au în continuare calitatea de salariat, dar au posibilitatea să nu retragă banii şi aceştia să fie administraţi în continuare, adică să beneficieze de randament.

„În momentul în care partici­pantul nu mai încasează venituri de natură salarială, nu i se mai reţin taxe şi impozite din salariu şi prin urmare nici nu i se mai virează contribuţii în contul său individual de Pilon II. Totuşi, participantul poate opta să amâne momentul retragerii banilor de la Pilonul II chiar şi după ce se pensionează“, spune Radu Crăciun, director general al BCR Pensii şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pentru ZF.

„Chiar dacă nu mai contribuie cu sume noi lună de lună, banii acumulaţi până în acel moment sunt în continuare investiţi cu scopul de a spori economiile participantului.“

La Pilonul III de pensii facultative, unde participantul alege valoarea contribuţiei (până la maximum 15% din veniturile salariale lunare brute) şi perioada de economisire, banii se pot retrage cel mai devreme începând cu vârsta de 60 de ani, conform legii. Totuşi, şi în acest caz participanţii pot alege ca sumele acumulate să fie administrate în continuare şi să beneficieze de randamentele înregistrate de fond.

„Participantul poate alege să îşi retragă banii acumulaţi la Pilonul III începând cu vârsta de 60 de ani sau poate continua sa contribuie la pensia facultativă şi după aceasta vârstă, atât timp cât consideră necesar. Pentru ambii Piloni de pensie, banii se mai pot retrage şi în situaţia în care participanţii beneficiază de pensie de invaliditate, iar în cazul unui eveniment nefericit, banii nu se pierd, ci le revin moştenitorilor”, adaugă Radu Crăciun.

Ce se întâmplă însă dacă un participant iese la pensie şi nu transmite nimic administratorului? Ce face fondul cu banii lui dacă nu mai contribuie? Opţiunea trebuie exercitată expres?

„Pentru a intra în posesia banilor de la Pilonul 2 / Pilonul 3, participantul trebuie să trimită o cerere expresă către administratorul fondului de pensii. În caz contrar, banii lui rămân în cont şi sunt investiţi în continuare. Dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil”, spune acesta.

Până la emiterea legii de plată a pensiei Pilon II/Pilon III, plata se face, în functie de opţiunea  participantului/beneficiarului, fie sub forma unei plăţi unice, fie eşalonat, în tranşe egale de minim 500 lei, pe o durată de maximum cinci ani. În ambele cazuri, sumele încasate vor fi impozitate în condiţiile legii în vigoare la momentul plăţii.

La Pilonul II de pensii private au ajuns să cotizeze 8,22 de milioane de români, iar activele nete administrate de fonduri au ajuns la 146,8 mld. lei. La Pilonul III de pensii facultative cotizează 772.000 de persoane, care au ajuns la active nete de 5,5 mld. lei.

Pensii Pilonul II. Câţi bani are fiecare român în cont şi cum pot fi scoşi cu cardul

8,22 milioane de români au ajuns să dețină active în valoare de 143,3 miliarde de lei la Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat la finele lunii iunie din acest an, dar 70% din active sunt deținute de doar 25% dintre participanți, arată datele ASF.

„Cel mai mare cont are o valoare de 2,51 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodată, 20% dintre participanți dețin active sub valoarea de 1.346 lei”, se arată în raport.

Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția virată la Pilonul II de pensii a crescut de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor României față de UE prin PNRR.

Contribuția medie în luna iunie 2024: 383 de lei/participant

La 30 iunie 2024, numărul total al participanților la sistemul de pensii administrate privat a fost de 8,22 milioane persoane, în creștere cu 1,8% comparativ cu aceeași dată a anului anterior.

Primele trei fonduri de pensii administrate privat în funcție de numărul de participanți, FPAP NN (26%), FPAP AZT Viitorul Tău (21%) și FPAP Metropolitan Life (14%), cumulează un procent de 61% din numărul total de persoane înregistrate în sistem.

Contribuția medie a participanților cu contribuții virate la în luna iunie 2024 a fost de circa 383 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2023 valoarea acesteia a fost de 276 lei/participant.

Românii au în medie 17.602 lei în conturile din Pilonul II. Cel mai mare cont depășește 2,5 milioane de lei

Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 143,3 miliarde lei la 30 iunie 2024, în creștere cu aproximativ 30% comparativ cu aceeași dată a anului 2023. La finalul lunii iunie 2024, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Plasamentele fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 64,3%, în scădere față de nivelul de 66,4% înregistrat la 31 decembrie 2023.

Pe parcursul primele șase luni din acest an, s-au efectuat plăti în cuantum de 577 milioane de lei pentru 29.055 de participanți și beneficiari.
Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 55,2% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 14,1% ca urmare a decesului participantului și 30,7% ca urmare a invalidității.

Pensii Pilonul II. Potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:

1) Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;

2) Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);

3) În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

Mai multe detalii

Pensii 2025. Toate pensiile se indexează de la 1 ianuarie. Ce se mai pune pe talon de anul viitor

Precizăm de asemenea că „încetarea calității de participant” nu înseamnă altceva decât încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem. Nu există situații în care participanții nu încasează banii din fondurile de pensii în condițiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private.

De la lansare și până la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de peste 2,2 mld. RON către 161.000 de participanți și beneficiari.

Randamentul mediu anual al pensiilor private obligatorii este de 7,8%

Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, potrivit datelor APAPR.

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către cei peste 8 milioane de participanți la sistem, chiar în luna în care Pilonul II aniversează 16 ani de activitate în beneficiul românilor.

Potrivit legii, toți participanții la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât și Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare, care conține valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, precum și alte informații de interes. Scrisoarea se trimite în fiecare an până la data de 15 mai, la ultima adresă comunicată administratorului fondului de pensii.

Câți bani a strâns un român la Pilonul II, după ce a cotizat lunar timp de 15 ani

După 15 ani de activitate, fondurile de pensii private Pilon II au circa 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile celor care cotizează la fondurile de pensii private, conform prezentării de ieri a preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, a susţinut în ocazia unui eveniment găzduit de BNR.

Contribuția este obligatorie pentru salariații până în 35 de ani. Dacă nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizați automat către unul din fondurile existente în piață

Verifică AICI câţi bani ai în cont la Pilonul II

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont 48.000 de lei.

Pe site-ul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) găsim o secțiune unde ne introducem numele, prenumele și CNP-ul și în câteva secunde aflăm ce fond administrează veniturile noastre. Șapte administratori sunt autorizați pentru pilonul II de pensii. După ce aflăm la care cotizăm, de fapt, ne facem un cont pe site-ul acestuia și putem vedea lunar câți bani s-au adunat și cum sunt investiți.

Românii sunt împărțiți, când vine vorba de acest instrument de siguranță pentru bătrânețe. Unii spun că e o modalitate de economisire, de a securiza economiile la pensie și chiar verifică aplicația periodic.

Cota e prea mică, ar trebui majorată, ca să fie o cotă mai mare spre privată. Suma e derizorie, susține, însă, altcineva.

Dacă suntem nemulțumiți de randament, putem să ne mutăm de câte ori vrem, în anumite condiții.

Potrivit lui Radu Crăciun, președintele Asociației pentru pensiile administrate private, trebuie să ne uităm la randamentul pe termen lung, dar contează să ne uităm lși la randamentul pe perioade de ani de zile, nu doar pe o lună sau pe 12 luni.

Dacă dorim să ne transferăm putem să o facem. În primii doi ani se plătește un comision la transfer de 5%, după doi ani transferul este cu comision 0.

Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont 48.000 de lei. Banii se pot primi doar după ieșirea la pensie, integral sau în tranșe lunare.

Potrivit lui Irina Chițu, profesor de Educație financiară, este mai bine să luăm banii eșalonat. „Aşa cum ştim, la pensii acum nu se impozitează 2000 de lei din valoarea pensiei (iar de la 1 octombrie 2024 suma neimpozabilă va fi de 3000 de lei), sumă care se scade din pensie, înainte de a se aplica impozitul. Începând cu 1 ianuarie 2024 oricum nu se mai impozitează întreaga pensie, acel impozit pe venit de 10% se aplică doar câştigului adus de administratorul de pensie pentru contribuţiile tale.”

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore