Ciobanii mută stâna în faţa Guvernului. Oierii protestează trei zile în Piaţa Victoriei

Sute de ciobani veniți din toată țara protestează în fața Guvernului. Aceștia sunt revoltați și spun că măsurile luate de executiv, cu privire la sacrificarea oilor din cauza pestei, sunt aberante și menite să le pună pe butuci micile afaceri.
Filip Stan
23 sept. 2024, 12:13
Ciobanii mută stâna în faţa Guvernului. Oierii protestează trei zile în Piaţa Victoriei

Ciobanii protestează timp de 3 zile în Capitală. Oierii cer guvernanților să redeschidă târgurile interne și să reia exporturile de oi vii pe piețele arabe

Sute de ciobani s-au adunat deja în Piața Victoriei, în semn de protest față de măsurile luate de autorități pentru a opri extinderea pestei la oi. O delegație a protestatarilor a intrat în Palatul Victoria la discuții și solicită interzicerea eutanasierii oilor în România.

În urma evoluției pestei rumegătoarelor mici în țara noastră, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a acționat pentru a limita răspândirea virusului.

Reacția lui Ghiță Ciobanu după ce a aflat că Regele Charles al III-lea angajează cioban pentru cele 2000 de oi ale sale: „M-am uitat câți bani dă. Ar fi o experiență”

Atragem atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarele inițiale și care pun în pericol eforturile de export”, a transmis ANSVSA vineri, 20 septembrie.

Ciobanii cer mai multă libertate în privința transportului de animale pentru comercializare sau reproducere și cer statului să interzică eutanasierea animalelor la nivelul României. O delegație a intrat în Palatul Victoria și negociază solicitările cu un consilier.

„Crescătorii de oi vor protesta împotriva măsurilor dure întreprinse de guvern, prin sacrificarea obligatorie a peste două sute de mii de oi. Protestele vor avea loc în zilele de luni și marți,” e unul dintre mesajele postate pe Facebook.

Unul dintre organizatori este deputatul Ciprian Ciubuc, exclus din AUR, în 2022. „Ne organizăm cu toții de protest, 23 septembrie, ora 8.00 ,în București Piața Victoriei,” a publicat deputatul pe Facebook un mesaj în care a inclus și numărul de telefon al unui consilier pe care să-l apeleze crescătorii de bovine care vor să participe la protest. Deci, nu e doar un protest al oierilor, se pot alătura și crescătorii de vaci.

Deputatul este proprietarul unei turme de oi și a fost acuzat că turma sa ar fi distrus un teren cultivat cu trifoi.
Ciubuc a susținut recent într-o intervenție live pe o rețea de socializare că a obținut aprobare pentru organizarea protestului. Deputatul-oier a anunțat că a depus cerere de aprobare a protestului, pentru perioada 23 – 25 septembrie, și Radu Bumbea, un fermier și comerciant de ovine din județul Alba.

Bulgaria introduce dezinfecția la vamă pentru toate autovehiculele românești din cauza focarului de pestă a rumegătoarelor mici. Ce taxe trebuie să plătească șoferii

Ciobanii au venit pregătiți cu provizii de mâncare și haine de schimb pentru câteva zile și spun că vor rămâne în fața guvernului până când vor fi ascultați. Ei amenința cu blocarea drumurilor de interes național dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

Oierii cer guvernanților garantarea unui preț minim pentru kilogramul de carne în viu. Mai exact, 20 lei plus TVA.

Oamenii mai cer reducerea suprafeței zonelor impuse de carantină, redeschiderea târgurilor interne, dar și reluarea completă a exporturilor pe piețele arabe.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Când trebuie montate cauciucurile de iarnă în 2024. Data care i-a băgat în confuzie pe mulți șoferi. Se dau amenzi mari pentru cei care nu-și pun aceste anvelope
Capital.ro
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
Playtech.ro
Un nou cutremur a lovit România! Câte grade a avut. S-a simțit cel mai tare la...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată Bianca
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Accident fatal în județul Brăila: două persoane au decedat și traficul este blocat
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale