Gospodăriile afectate de inundaţii ar urma să beneficieze de vouchere de 15.000 de lei în vederea achiziţionării de electrocasnice, a precizat, luni, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.
El a declarat că în ultima şedinţă a coaliţiei, liderii PSD şi PNL au stabilit acordarea de vouchere de câte 15.000 de lei pentru fiecare gospodărie în vederea achiziţiei de electrocasnice.
Romaşcanu a mai precizat că luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, s-a discutat despre măsurile care trebuie luate pentru refacerea zonelor afectate de inundaţii.
„Acei 1,5 miliarde solicitaţi de Guvern, prin MIPE, aprobaţi de Comisia Europeană, se vor investi în principal pentru refacerea infrastructurii. Au dat rapoarte din zonele lor preşedinţii PSD Vaslui şi Galaţi. Se vor reface infrastructurile stricate de inundaţii. Se vor continua investiţiile în zona de amenajări şi baraje, astfel încât asemenea evenimente, cum s-au întâmplat, din păcate, de trei ori la rând, în acelaşi loc, să nu se mai poată repeta”, a arătat Romaşcanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul PSD.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai DSU, survolează luni cu un elicopter zone din ţară în care riscul de inundaţii mai mare. Acţiunea are loc în contextul în care debitul Dunării creşte şi se estimează că viitura va afecta România la sfârşitul săptămânii.
”Viitura se apropie de România. Ministrul Mircea Fechet împreună cu experţi de la Apele Române şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, survolează, în această dimineaţă, cu un elicopter, zone din ţară în care riscul de inundaţii mai mare. Acţiunea are loc în contextul în care debitul Dunării creşte şi se aşteaptă o viitură zilele următoare”, arată Ministerul Mediului într-o postare.
”Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica, şi acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm şi se vor face verificările în teren, la faţa locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier. Am discutat cu specialiştii de aici care este situaţia digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susţină. Monitorizăm în permanenţă tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiştii de la fiecare SGA sunt pregătiţi să intervină în orice moment şi, de asemenea, urmărim şi ce se întâmplă cu evoluţia debitului Dunării şi în ţările vecine”, a precizat Mircea Fechet.
Potrivit Ministerului Mediului, autorităţile sunt în alertă, iar echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situaţiei.
”Se estimează că viitura va afecta România la sfârşitul săptămânii, iar măsurile proactive sunt esenţiale. Aceste inundaţii sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri şi acoperirea oraşelor cu noroi. România se pregăteşte să facă faţă acestei crize cu o coordonare eficientă între instituţii”, mai arată ministerul.
Pompierii din mai multe judeţe continuă să intervină în judeţul Galaţi, la zece zile de la producerea inundaţiilor care au afectat aproape 7.000 de gospodării.
”Au trecut 10 zile de la inundaţiile din judeţul Galaţi, iar pompierii continuă să sprijine comunităţile afectate. Ieri, salvatorii care au intervenit în localităţile afectate de inundaţii din judeţul Galaţi au fost înlocuiţi de un nou schimb de forţe. Astfel, alţi aproximativ 900 de pompieri au preluat misiunile celor care, în ultimele trei zile, au acţionat pentru a evacua mâlul din case, curţi şi subsoluri, pentru a curăţa drumurile locale de aluviunile aduse de ape şi pentru a evacua bunurile cetăţenilor”, a transmis, luni, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Sursa citată a precizat că echipele de pompieri care se alătură în aceste momente celor de la ISU Galaţi provin din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti-Ilfov, fiind pregătite să intervină pentru cel puţin trei zile.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă continuă să monitorizeze îndeaproape situaţia pentru a se asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată.
Potrivit ultimului bilanţ trimis de autorităţile din Galaţi, numărul gospodăriilor afectate se apropie de 7.000, dar evaluarea continuă.
Comisia Europeană a anunţat joi, prin voce apreşedintei Ursula von der Leyen, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, relatează AFP.
De săptămâna trecută, vânturile puternice, precipitaţiile excepţional de abundente şi inundaţiile au ucis 24 de persoane în regiune.
„La prima vedere, este posibil să se aloce 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă”, a declarat Ursula von der Leyen după o reuniune cu şefii de guvern din Polonia, Republica Cehă, Austria şi Slovacia.