Rețeta de zacuscă este una delicioasă și foarte apreciată în bucătăria românească, mai ales în timpul sezonului rece. Magazinele sunt pline de conserve cu zacuscă, însă niciuna nu întrece zacusca preparată în casă.
– Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg
– Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg (proporţia de ardei sau gogoşari poate să fie variabilă, este de preferat să-i faceți pe tablă sau grătar)
– Ceapă albă – 2 kg,
– Bulion de roşii – 3 l
– Ulei de floarea soarelui – 500 ml
– Sare – 3 linguri sau după gust
Pentru ca zacusca să fie mai gustoasă, gospodinele recomandă ca vinetele să fie făcute în cuptor. Chiar dacă vor fi mai închise la culoare, acest lucru nu se va observa la amestecarea în zacuscă. În plus, vinetele trebuie să fie înțepate înainte să fie băgate la cuptor.
În primul rând, trebuie menționat că munca poate fi împărțită pe mai multe zile. Vinetele trebuie să fie coapte pe tablă (tabla unei tigăi vechi sau în cuptor), curățate, scurse bine și congelate dacă nu sunt preparate în 1-2 zile.
Ardeii și gogoșarii trebuie copți, se presară sare asupra lor, lăsați sub capac și curățați bine de piele și semințe. La fel, dacă nu sunt făcuți în 1-2 zile trebuie congelați.
Din bulionul de roșii preparat pentru iarnă trebuie lăsați deoparte 3 litri, la frigider, pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion, treceți prin mașina de tocat 3kg de roșii pe care să le folosiți la zacuscă.
După ce ați copt și curățat vinetele, ardeii și gogoșarii și ați pregătit bulionul sau sucul de roșii, trebuie tocată ceapa mărunt în mașina de tocat carne. Uleiul se va încinge bine într-un ceaun mare, apoi se adaugă ceapa și se lasă la călit, amestecând periodic.
Citește și : Desertul copilăriei: salam de biscuiţi. În această rețetă nu se adaugă zahăr
Apoi, după aproximativ 15 minute, se adaugă bulionul de roșii, se amestecă și se lasă la fiert încă vreo 15 minute împreună. În acest timp, vinetele și ardeii se trec, separat, prin mașina de tocat carne. Într-un ceaun mai mic se toarnă puțin ulei, vinetele, ardeii și se lasă la călit 15 minute împreună. Apoi, amestecul de vinete se toarnă în ceaunul cu ceapă și bulion.
Se amestecă și se adaugă sare, după gust, apoi când începe să fiarbă bine se face focul mic și se lasă 2-3 ore la fiert, amestecând periodic. Nu uitați să acoperiți amestecul cu un capac.
Cât fierbe, textura, gustul și culoarea se schimbă, așa că este foarte important să aveți răbdare să o fierbeți cât mai bine