Cel mai puternic cutremur care poate avea loc în România va fi de 8,1 grade. Scenarile IGSU şi mesajul lui Raed Araft: „Nu se dă RoAlert, cu speriatul, nu rezolvăm nimic”

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează că cel mai puternic cutremur care poate avea loc în zona seismică Vrancea poate ajunge la o magnitudine de 8,1.
Filip Stan
12 oct. 2024, 08:57
Cel mai puternic cutremur care poate avea loc în România va fi de 8,1 grade. Scenarile IGSU şi mesajul lui Raed Araft:

Cel mai puternic cutremur care poate avea loc în România va fi de 8,1 grade, potrivit unor scenarii dintr-un document oficial al IGSU. Conform sursei citate, deși efectele care vor fi resimțite la sute de kilometri distanță, nu vor fi simțite doar în zona epicentrală (precum județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe de până la 200-300 km.

Un cutremur cu intensitatea de 8 grade poate elibera o energie ce este echivalentă cu cea generată de 1.200 bombe nucleare, precum cele folosite la Hiroshima, ori de 15 milioane de tone de TNT, conform specialiștilor IGSU.

Aceștia explică faptul că seismicitatea României este puternic influențată de activitatea seismică din zona Vrancea, unde converg Placa Est-Europeană și Subplăcile Moesică și Intra-Alpină.

Totuși, în ciuda potențialelor daune semnificative, documentul IGSU menționează că „blocul litosferic care se scufundă în manta este în prezent dintr-o veche placă tectonică suficient de rece și rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, fiind greu de topit, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi intermediare”.

Analiza recentă a IGSU despre impactul unui cutremur major relevă că va exista un număr semnificativ de clădiri rezidențiale grav avariate și de persoane grav rănite sau decedate. Mai precis, ar fi afectate peste 350.000 de clădiri și peste 45.000 de persoane, potrivit studiului „Concepția națională de răspuns post seism”, realizat de IGSU la finalul anului 2021.

În plus, un document recent al Curții de Conturi, publicat în ianuarie 2022, atrage atenția asupra faptului că instituțiile statului nu sunt suficient de pregătite pentru a face față unui cutremur de această magnitudine.

„Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a spus şeful DSU după un recent cutremur din zona Arad.

Şeful DSU a mai menţionat că „în România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios”, iar pompierii derulează permanent exerciţii.

Raed Arafat: „Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7”. De ce nu se dau mesaje Ro Alert

„Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul de 5,4 (…) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru”, a afirmat Arafat, cu alt prilej.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a anunțat când va avea loc următorul cutremur devastator în România: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea”

Seisologul Gheorghe Mărmureanu dezvăluia pe 4 martie anul acesta, în ziua în care s-au împlinit 47 de ani de la unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria țării, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți, că nu trebuie să ne așteptăm la un alt cutremur de proporții catastrofale până în 2040.

Citește și: Cutremur cu magnitudine 5.5 în zona Vrancea. S-a simţit şi la Bucureşti. Update: Magnitudinea a fost revizuit la 5.3

Expertul a adăugat că următorul cutremur major în România va avea loc mai devreme decât ne așteptăm, dar nu în anii imediat următori. Acesta a subliniat că există o serie de observații importante în legătură cu activitatea seismică din regiunea Vrancea.

Gheorghe Mărmureanu, cutremur

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, spunea Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate la România TV.

Acesta a identificat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile la un cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona între Piața Romană și Unirii sunt identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

Citește și: Cutremur după inundații în România

În ceea ce privește pregătirea pentru un posibil cutremur major, Mărmureanu a asigurat că va anunța publicul dacă calculele sale indică o astfel de situație. El a menționat că efectuează calcule zilnice și că, în următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur foarte mare în România.

În cazul unui cutremur e foarte important să respectăm o serie de recomandări pentru a fi în siguranță. Pe lângă acestea, mai există un aspect care îi poate proteja pe români. V-ați întrebat vreodată care e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur? Mulți români iau acest lucru în considerare atunci când își aleg locuința.

Ultimii ani au fost marcați de cutremure devastatoare în lume și mulți oameni și-au pierdut viața. În România, cutremurele sunt destul de dese, mai ales în zona Vrancea, dar au magnitudine mică, iar majoritatea nu prea se simt. Totuși, e bine să fim pregătiți în orice situație și să știm exact cum trebuie să reacționăm în cazul unui seism puternic.

Mai multe detalii

Care e cel mai sigur etaj din bloc în cazul unui cutremur. Sunt șanse mai mari de supraviețuire

DailyBusiness
Beneficii pentru un milion de români! Se finalizează un acord între România și Spania!
Spynews
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Bancnota din România, apărută după 1989, care costă cât un Logan nou cu opțiuni. Cine o mai are în casă poate să se îmbogățească peste noapte
Capital.ro
Buletinele trebuie înlocuite! Când expiră cărțile de identitate de identitate în România
Playtech.ro
FOTO Soția lui Petre Roman a ajuns de nerecunoscut! Silvia Chifiriuc, desfigurată de operațiile estetice
DailyBusiness
Românii din diaspora revin acasa! ”Mulți care sunt plecați apreciază de fapt ce nu au”
Adevarul
Polonia, pregătită să lovească Sankt Petersburgul în caz de război cu Rusia. „Răspunsul va urma într-un minut”
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Cum a reacționat Anda după ce soțul ei, Liviu Vârciu, s-a sărutat cu o altă femeie. Cât de greu i-a fost să treacă peste acest moment
Spynews
Roxana Vașniuc, în doliu! Vedeta a pierdut o persoană extrem de dragă: "Ce gol imens mi-ai lăsat..." / FOTO
Evz.ro
O celebră poveste de dragoste, pe Netflix. A fost citită de toată planeta
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Mama lui Sorin Bontea a murit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Nu mai poți circula după 1 ianuarie. Îți ia pe sus mașina dacă te prinde
StirileBZI
A ieșit la pensie în luna mai, dar nu a luat bani nici după 6 luni! Ce s-a întâmplat
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Aurora boreală vizibilă în România: Un fenomen rar devenit tot mai frecvent
MediaFlux
SENIORII au DAT LOVITURA! ANUNȚ privind BANII! E bucurie IMENSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător