Vouchere alimente 2024. Greşeala care te lasă fără bani de cumpărături la supermarket

Minstrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat faptul că, în luna octombrie a acestui an, urmează să fie încărcate cardurile sociale cu o nouă tranșă de bani. Aproximativ 2,6 milioane de români beneficiază de acest ajutor financiar.
Filip Stan
24 sept. 2024, 09:17
Vouchere alimente 2024. Greşeala care te lasă fără bani de cumpărături la supermarket
Vouchere alimente 2023. Care sunt noile magazinele în care se poate plăti cu cardul pe care românii primesc sprijinul de la stat

Vouchere alimente 2024. În acest an, programul social „Sprijin pentru România”, care oferă românilor cu venituri mici un ajutor de 250 de lei la fiecare două luni pentru achiziționarea de alimente, se desfăşoară în condiţii asemănătoare cu cele din 2023, fiind modificată, așa cum ați citit mai sus, limita de venituri.

Până în prezent, beneficiarii au primit sumele corespunzătoare în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de acordat doar două transe, în lunile octombrie şi decembrie, totalizând 500 de lei.

Noi reglementări au fost introduse în modul de acordare a cardurilor de alimente pentru persoanele vulnerabile. Astfel, la ultima ședință a Comitetului Consultativ pentru Persoane Vârstnice s-a stabilit că cei cu venituri din surse diverse, precum arende, dobânzi, dividende sau jocuri de noroc vor pierde acest beneficiu.

Vouchere alimente 2024: Milioane de pensionari rămân cu cardurile goale din octombrie

Modul în care sunt acordate cardurile de alimente pentru persoanele vulnerabile a suferit recent unele modificări. În cadrul Comitetului Consultativ pentru Persoane Vârstnice s-a stabilit că persoanele cu venituri din surse diverse, precum arende, dobânzi, dividende sau jocuri de noroc vor pierde cardurile de alimente.

În plus, pragul de venit până la care se acordă cardurile de alimente a crescut de la 2.000 la 2.210 lei. Totuși, pensionarii care pe lângă pensie au venituri din dividende sau din jocurile de noroc și depășesc acest nivel, nu vor mai fi eligibili pentru a primi cardul de alimente.

„De cele mai multe ori noi încercăm să-i ajutăm. Sunt în situaţia aceasta persoanele cu handicap şi pensionarii. Ei nu-şi cunosc toate veniturile şi dacă au o pensie la limită, de cele mai multe ori primesc arendă, acea arendă se ia în calcul.

Are, să spunem (pensionarul – n.r.) 1.970 de lei, îi vine arenda, se împarte la 12 luni şi automat a trecut de prag. Înţeleg că de acum va fi pragul de 2.210 de lei. Tocmai pentru ca să nu fie neeligibili după creşterea pensiilor, s-a ridicat pragul.

Excluderea pleacă în general de la faptul că ei au depozite bancare şi dobânda se ia în calcul şi alte venituri de care nu ştiu. De multe ori un membru al familiei primeşte arenda pentru toată familia.

Nu am întâlnit niciodată situaţii în care într-adevăr să existe o eroare. De fiecare dată am găsit explicaţii şi n-am întâlnit până acum pe nimeni care să fi fost nedreptăţit sau omis de la plată, niciodată”, a explicat Sorin Prepeliţă, directorul AJPIS Vaslui.

Șeful CJP Vaslui, Bogdan Isabel, a explicat că activitatea instituției pe care o conduce a fost afectată din cauza persoanelor care reclamă în mod nejustificat că nu le-au fost încărcate cardurile de alimente.

„Şi acest lucru a complicat activitatea Casei Judeţene de Pensii. Noi nu ne ocupăm de cardurile de alimente, dar bineînţeles că toţi se prezintă la noi şi spun că nu li s-au încărcat cardurile.

Ministerul Fondurilor Europene îşi ia din baza naţională acei beneficiari eligibili şi le încarcă cardurile. Am avut caz concret de persoană care a venit cu pensie de 1.999 de lei şi a spus că nu primeşte cardul de alimente, iar de la ANAF ni s-a comunicat că a încasat dividende.

Poate suma din dividende împărţită la 12 este de 30 de lei pe lună, dar dacă depăşeşte pragul nu mai este eligibil. Şi cu jocurile de noroc am avut o persoană care susţinea că nu are niciun alt venit şi când am verificat, câştigase 27.000 de lei la păcănele”, adeclarat Isabel Bogdan.

Vouchere alimente 2024: cine sunt beneficiarii programului „Sprijin pentru România”

În anul 2024, sprijinul material sub formă de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde are o valoare nominală de 250 lei şi se acordă o dată la două luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune , în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),

2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere. MIPE nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română. Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului. Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64

UP România: 0374 66 22 73

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici: www.fonduri-ue.ro/vouchere. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

Voucherele sociale pentru 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum vor fi acordate

Pe termen lung, pensionarii cu bani mai mulţi după recalculare sunt avantajaţi, deoarece sumele virate pe voucherele de alimente scad de anul viitor oricum. Începând cu anul 2025, voucherele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde vor avea o valoare de 125 de lei și vor fi acordate pentru diferite categorii de persoane.

În perioada 2025 – 2027, voucherele sociale pentru produse alimentare și mese calde vor avea valoarea nominală de 125 de lei, iar distribuția acestora se va face o dată la șase luni. Plafonul maxim de venituri până la care un angajat român poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde a ajuns la 2.000 de lei, comparativ cu 1.700 de lei, cât era anul trecut.

În perioada 2025—2027, sprijinul material prevăzut la alin. (1) lit. a) are o valoare nominală de 125 lei și se acordă o dată la 6 luni următoarelor categorii de persoane defavorizate:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minimum 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;
  • persoanele — copii și adulți — încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Care pensionari pierd 500 de lei de pe carduri de alimentele după recalculare

În anul 2024, tichetele sociale sunt acordate o dată la două luni și au o valoare de 250 de lei. Beneficiarii stabiliți de către autorități sunt:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • copii și adulți cu grad de handicap grav, cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii în întreținere, cu handicap grav, care câștigă sub 2.000 de lei;
  • familii cu cel puțin doi copii care câștigă sub 675 de lei de persoană;
  • familii/persoane cu drept de ajutor de incluziune;
  • persoane fără adăpost.

Citește și: Vouchere de vacanţă 2024. Ce puteţi face cu tichetele de vacanţă nefolosite de anul trecut, atenţie la data de expirare!

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit prea devreme
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Au întors-o ca la Ploiești. Vești uluitoare de la meteorologi
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Rusia își propune să crească exporturile agricole cu 50% până în 2030
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore