În urma discuțiilor legate de o nouă majorare la taxa de difuzare în Germania, statele federale se opun unei astfel de măsuri și cer reforme și economii care să nu se răsfrângă asupra cetățenilor.
Taxa de difuzare, introdusă să în urmă cu 100 de ani, în 1924, a crescut constant de-a lungul anilor, ajungând în 2024 la cea mai mare valoare din istoria sa, de 18,36 euro/lună.
Cu toate astea, pentru radiodifuzori și Comisia pentru Determinarea Nevoilor Financiare (KEF), sumele nu sunt suficiente, propunând o nouă creștere a taxei începând de anul viitor.
Citește și: Lege nouă în România, eco-taxa va deveni obligatorie de la 1 ianuarie. Amenzi între 5.000 şi 60.000 de lei
KEF a sugerat o majorare de 50 de cenți pe lună, ceea ce ar duce taxa la aproape 19 euro lunar. Statele federale refuză pentru moment propunerea, subliniind necesitatea implementării unor reforme înainte de a lua în calcul o creștere a taxei. Autoritățile au în plan să analizeze impactul financiar al acestei reforme până în vara anului viitor, iar valoarea taxei va stagna până atunci.
Acest plan ar putea aduce schimbări importante pentru programele publice de difuzare. Cel puțin 20 dintre cele 70 de posturi de radio ar putea fi anulate, iar până la cinci din cele 10 canale de televiziune specializate ar putea fi eliminate. Canalul ZDFneo, care a înregistrat în 2023 o cotă de piață de 2,5%, ar putea fi cel mai afectat.
Mai mult, se discută și despre desființarea structurilor dublate din cadrul ARD, care în prezent nu separă clar conținutul național de cel regional, generând suprapuneri. O soluție ar fi aplicarea mai strictă a principiului „unu pentru toți” în cadrul radiodifuzorilor publici, scrie stiridiaspora.ro.