Poştaşul aduce „scrisori de amnistie”. Anunţ important pentru românii cu datorii la stat

Persoanele fizice care doresc să scape de datoriile restante trebuie să depună la ANAF, până cel târziu pe 25 noiembrie, o cerere de a beneficia de prevederile OUG 107/2024 privind amnistia fiscală.
Filip Stan
24 sept. 2024, 11:12
Poştaşul aduce

Guvernul le va trimite românilor scrisori de informare cu privire la “beneficiile” noilor facilități fiscale prevăzute prin amnistia din noiembrie, care îi vizează pe contribuabilii persoane fizice și firme care își plătesc datoriile la stat.

Amintim că la începutul lunii guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență care aduce o amnistie pentru datorii în mediul privat și o serie de măsuri de austeritate la stat. Prin măsurile de amnistie, Guvernul vrea să șteargă 50% din datoria principală și dobânzile și penalitățile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și aleg să le plătească. În cazul în care persoanele care au datorii mai mari de 5.000 lei, Guvernul va șterge 25% din principal și accesoriile, pentru cei care aleg să le plătească.

Marcel Boloş, veste bună pentru bugetari: Bani pentru creşterile salariale la rectificare

Acum, Guvernul României a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru sistemul de informare, comunicare și încasare a obligațiilor bugetare care fac obiectul măsurilor de anulare a unor obligații bugetare prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creantelor bugetare și a deficitului bugetar.

“Pentru a facilita accesarea unor astfel de măsuri fiscale care conduc la conformarea voluntară a contribuabililor pentru achitarea obligațiilor bugetare restante, se impune distribuirea unor scrisori de informare cu privire la beneficiile acestor facilități fiscale”, se arată în proiect.

OUG reglementează măsurile specifice întreprinse de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru încasarea obligațiilor bugetare care fac obiectul anulării potrivit legii, precum și pentru informarea contribuabililor cu privire la accesarea “facilităților fiscale reprezentând anularea unor obligații bugetare”.

Poșta Română primește, pe bază de convenție încheiată cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, prestarea serviciilor de tipărire si comunicare cu confirmare de primire către contribuabili, a documentelor necesare accesării facilităților fiscale.

“Este necesară organizarea unei campanii de comunicare prin poștă pentru a crește numărul contribuabililor care sunt informați cu privire la beneficiile și termenele în care trebuie să se încadreze pentru accesarea facilitățiilor fiscale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG. Aceasta mai menționează că în categoria potențialilor beneficiari se regăsesc și persoane fizice pentru care utilizarea internetului nu este o obișnuință sau se află în arii unde nu exista conexiune la internet, “astfel că se impune comunicarea prin intermediul mesageriei poștale pentru a avea certitudinea transmiterii și recepționării informațiilor”.

Persoanele fizice care doresc să scape de datoriile restante trebuie să depună la ANAF, până cel târziu pe 25 noiembrie, o cerere de a beneficia de prevederile OUG 107/2024 privind amnistia fiscală.

Ministerul Finanțelor a publicat pe pagina proprie procedura și formularul prin care persoanele fizice care au datorii la stat la data de 31 august 2024 pot beneficia de așa-numita amnistie fiscală. Este vorba de o procedură prin atât oamenii, cât și firmele, își pot reduce valoarea restanțelor și scapă de penalități.

Persoanele fizice care doresc să scape de datoriile restante trebuie să depună la ANAF, până cel târziu pe 25 noiembrie, o cerere de a beneficia de prevederile OUG 107/2024 privind amnistia fiscală.

Anexa 1 – Notificare privind intenţia de a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare 

Documentul poate fi depus în format fizic, la registratura ANAF sau prin POȘTĂ, cu o confirmare de primire.

De asemenea, cererea poate fi depusă și în format digital, prin intermediul serviciului Spațiul Privat Virtual, pentru cei care au deja un cont creat.

După primirea notificării, ANAF va analiza dacă solicitantul și-au declarat toate taxele până la data depunerii notificării.

Proiect Ordin pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligaţii bugetare

În primul rând trebuie să știi că poți scăpa de dobânzi și penalități.

Românii, inclusiv cei care au avut venituri din PFA – cu datorii mai mici de 5.000 lei vor putea să anuleze jumătate din suma principală restantă la 31 august.

Pentru asta, prima dată va trebui să plătești jumătate din acea sumă, iar ulterior să depui o cerere de anulare la ANAF până pe 25 noiembrie.

Marcel Ciolacu, detalii despre amnistia pentru firme şi persoane fizice. Ce s-a decis în şedinţa de Guvern

Să presupunem că nu ai plătit impozit pe venit de 2000 de lei. La acea sumă s-au strâns inclusiv dobânzi și penalități. Tu va trebui să plătești 1.000 de lei, vei depune o cerere la Fisc, iar ulterior se vor șterge dobânzile, penalitățile și restul de 1.000 de lei.

Dacă datoriile depășesc 5.000 de lei, atunci, prin același mecanism ca mai sus, se va anula 25% din suma principală, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești 75%.

Plata și depunerea cererii trebuie realizată până la 25 noiembrie. La data de 31 iulie 2024, un număr de 705.432 persoane fizice, înregistrau obligații fiscale principale restante sub plafonul de 5.000 lei, totalizând 600 de milioane de lei, din care 450 de milioane lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 150 de milioane lei sunt obligații fiscale accesorii.

De asemenea, 122.311 contribuabili persoane fizice înregistrează obligații fiscale principale restante al căror total depășește plafonul de 5.000 lei. Astfel, cuantumul obligațiilor fiscale restante la data de 31 iulie 2024 datorate de contribuabilii persoane fizice care se încadrează în această categorie se ridică la 6,1 mld. lei, din care 4,2 mld. lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 1,9 mld. lei sunt obligații fiscale accesorii.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit prea devreme
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Au întors-o ca la Ploiești. Vești uluitoare de la meteorologi
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Rusia își propune să crească exporturile agricole cu 50% până în 2030
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore