Reputatul medic nutriționist Mihaela Bilic ne sfătuiește să nu uităm nucile în această toamnă, pe care le definește ”un concentrat ” nutritiv valoros. ”Un pumn de miez de nucă face minuni pentru sănătatea noastră”, spune medicul Bilic.
Schimbarea de sezon produce și în organismul uman modificări metabolice și la nivel de apetit. Astfel, atunci când afară este frig și ziua devine mai scurtă, ne crește pofta de mâncare și avem preferințe pentru alimente mai consistente, mai bogate în grăsimi.
E normal să fie așa, pentru că este un lucru care ține de instinct, întocmai ca urșii care se pregătesc de hibernare. Corpul nostru știe că vine frigul și dorește să își „căptușească” țesuturile cu grăsime – cel mai bun izolator și combustibil intern din câte îi punem la dispoziție!
Între siluetă și starea de bine, organismul va lupta întotdeauna să-și atingă starea de bine, chiar cu prețul câtorva kilograme în plus! Câte kilograme – depinde de înțelepciunea fiecăruia și de ce compromisuri e dispus să facă. Cititorii trebuie să știe că e normal să ne îngrășăm puțin când afară e frig.
Iar alimentația dietetică, pe parcursul anotimpului friguros, nu e indicată, pentru că ne scade rezistența la boli! Iar cum valul patru al pandemiei de Covid-19 se află în expansiune, nu cred că ne dorim să avem sistemul imunitar la pământ!
Un aport alimentar echilibrat și diversificat este esențial pentru integritatea și buna funcționare a sistemului imunitar. Însă niciun aliment, vitamină sau alt tip de substanță, nu poate oferi garanția unei protecții totale împotriva îmbolnăvirii.
Potrivit specialistului, nucile sunt un concentrat de:
Astfel, cu numai 5-6 nuci putem acoperi nevoia zilnică de omega-3 si jumătate din doza de vitamina E necesară.
Nucile au un efect benefic direct asupra colesterolului, acizii grași nesaturați, vitamina E, mineralele și fibrele din structura lor ajutând la ameliorarea profilului lipidic al sângelui. În plus nucile conțin fitosteroli și compuși fenolici, care sunt la fel de eficienți precum medicamentele anti-colesterol, explică medicul Mihale Bilic.
Nucile sunt esențiale pentru prevenirea tulburărilor neurologice. Acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante cu efect benefic asupra memoriei și concentrării. De asemenea, omega-3 contribuie la diminuarea riscului de boli neurodegenerative, cum este maladia Alzheimer.
Nucile sunt bogate în calorii, dar și în grăsimi ”bune” și fibre, ceea ce asigură o senzație rapidă de sațietate. Este motivul pentru care nucile nu ne îngrașă.
Totuși, nucile sunt fructe calorice: 650 de calorii la100 de grame de nuci. Așa că se recomandă să nu mâncăm mai mult de 15-20 de miezuri pe zi. Se pot mânca dimineața, după-amiază sau la cină cu un iaurt.
Studii de dată recentă indică faptul că nucile pot acționa ca un prebiotic, fiind benefice pentru sistemul gastrointestinal.
Datorită conținutului bogat în melatonină, acid folic, vitamina E și polifenoli, nucile sunt indicate persoanelor stresate, suferinde de depresie sau de insomnie.
Așadar, nu uitați nucile!” ”Un pumn de miez de nucă face minuni pentru sanatatea noastră”, concluzionează medicul Mihaela Bilic.
1. Conserva de sardine în sos tomat este un concentrat de omega 3, calciu și fier. Toate se absorb eficient datorită acidității din roșii.
2. Iaurtul și produsele lactate acide conțin lactobacili și bifidobacterii, vitamina A și D. Au și toate mineralele.
3. Pătrunjelul are mai multă vitamina C decât citricele. Atenție! Nu e de decor, ci se mănâncă la… castron.
4. Ardeiul gras, indiferent de culoare, dar și morcovii, conțin beta caroten. Este un precursor de vitamina A.
5. Ceapa și usturoiul sunt bogate în compuși cu sulf. Aceștia au rol antibacterian și antiviral.
6. Oul este cea mai banală sursă de proteine omega 3, vitamina A și D, plus minerale din belșug.
7. Cartofii, orezul și pastele făinoase, consumate reci au efect pre-biotic. Adică hrănesc bacteriile bune din intestin.
8. Bobul de cacao și cel de cafea conțin sute de substanțe antioxidante, cu efect tonic și de stimulare a organismului.
9. Nucile, sunt bogate în omega 3 și vitamina E.
10. Ceaiul verde conține o substanță capabilă să crească de 5 ori imunitatea organismului prin activarea limfocitelor, globulelor albe din sânge.