Raed Arafat: Comparativ cu ce s-a întâmplat la Galaţi, pe Dunăre ştim că vine viitura. Autorităţile să pregătească populaţia dacă e nevoie de evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente

Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, era de 6400 mc/s şi va fi în creştere, peste media multianuală a lunii septembrie, care este de 3800 mc/s, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR), precizând că, în data de 30 septembrie, debitul Dunării va avea o valoare de 8000 mc/s.
Filip Stan
27 sept. 2024, 08:35
Raed Arafat: Comparativ cu ce s-a întâmplat la Galaţi, pe Dunăre ştim că vine viitura. Autorităţile să pregătească populaţia dacă e nevoie de evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, şeful DSU Raed Arafat a declarat, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din judeţele traversate de fluviul Dunărea, având ca obiectiv stabilirea măsurilor preventive şi de intervenţie necesare pentru gestionarea riscurilor legate de creşterea debitelor fluviului, că intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre şi comparativ cu ce s-a întâmplat la Galaţi, aici ştim că vine viitura, iar cuvântul de ordine trebuie să fie anticipare, nu reacţie. El le-a cerut autorităţilor locale să pregătească populaţia dacă e nevoie de evacuare, să îşi ia actele, banii, medicamente şi să fie pregătită.

Furtuna Ashley loveşte România după ciclonul Boris, se anunţă un nou val de aer polar, anticiclonul se retrage de mâine

”Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luat prin surprindere, fiindcă ştim că vine viitura”, a spus Arafat.

El a precizat că reprezentanţii de la Mediu au transmis că situaţia este gestionabilă şi cantitatea care va intra este sub alte situaţii cu care ne-am confruntat şi nu ar trebui să fie probleme.

”Cu toate astea, eu insist că pe partea situaţiilor de urgenţă, pregătirea trebuie să fie maximală”, a completat Raed Arafat.

Secretarul de stat a afirmat că la nivelul fiecărui judeţ, cei de la Apele Române trebuie să lucreze cu reprezentanţii Departamentelor pentru situaţii de urgenţă foarte îndeaproape.

El le-a transmis celor de la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ca, în momentul în care apare un cod portocaliu, să se activele grupele operative, împreună cu prefecţii.

”De acum, înainte de apară vreun cod, undeva, activaţi toate planurile, vedeţi pregătirea pentru evacuare, localităţile care e posibil să se dea ordin de evacuare, de unde se aduc mijloacele. Pregătiţi populaţia, să aibă la ei lucrurile necesare, într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea. Chiar dacă şansele sunt minime, trebuie ca autoritatea locale să explice populaţiei din comune, din sate, cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare”, a arătat Arafat.

Raed Arafat dezvăluie ce trebuie să conţină bagajul de urgenţă în cazul evacuării zonelor lovite de viituri. „Să înţelegi că acest lucru este serios”

El le-a cerut autorităţilor, dacă consideră că există un risc, să acţioneze şi să nu se aştepte până în ultima secundă. ”Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm şi revenim, decât să evacuăm când apele se ridică şi cresc în zona respectivă”, a menţionat Arafat.

”Nu cereţi târziu sprijinul. Nu este absolut nicio ruşine să se ceară sprijin din timp, să mobilizăm forţe din timp dacă ştim că este o problemă”, a mai spus Raed Arafat.

Despre digurile temporare, secretarul de stat a spus că se poate cere ajutor de la MApN, de la ministerul de Interne, să sprijine instalarea lor rapid şi prompt.

”Cuvântul este anticipare, nu reacţie. Anticipăm şi răspunsul vine dacă este nevoie să intervenim”, a mai arătat Arafat.

Şeful DSU a cerut şi pregătirea bărcilor şi a echipamentelor de intervenţie, a motopompelor care vor fi direcţionate spre zonele care au nevoie.

Arafat a mai cerut ca mesajele RO-Alert să fie date din timp, aşa cum s-a întâmplat şi la Galaţi. ”Contrar la toate comentariile, că nu s-au dat, eu pot să vă spun că în seara respectivă şi ziua respectivă s-au dat 24 de mesaje Ro-Alert din care numai 13 s-au dat la mivelul judeţului Galaţi.

EXCLUSIV George Simion, apel către Marcel Ciolacu: „Demite-l pe Arafat!”

”Să înţelegem că sistemul funcţionează, dar câmnd dăm mesajul, să fie clar şi trebuie să indice clar populaţiei ce trebuie făcut. Trebuie să spunem populaţiei ce trebuie să facă dacă vine acest mesaj cu ordin de evacuare, nu poţi evacua, urci în pod, urci într-o zonă mai ridicată. Poţi evacua şi ai timp de evacuare, atunci te evacuezi cu maşină, sau autorităţile, dacă o fac din timp, cu autobuze, microbuze. Să aveţi plan de evacuare, indiferent că ezi sau noapte”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a mai cerut ca autorităţile să identifice persoanele imobilizate la pat sau pe cele cu dizabilităţi. ”Chiar dacă nu evacuăm populaţia, persoanene cu dizabilităţi e posibil că trebuie să le evacuaţi din timp pentru că ele nu pot reacţiona din timp”, a afirmat Arafat.

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE – Creşterea nivelului Dunării în Croaţia / Se pot aplica restricţii de circulaţie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic Naţional, este aşteptată creşterea nivelului Dunării în data de miercuri, 25 septembrie 2024.

Potrivit MAE, în acest context, autorităţile croate pot aplica restricţii de circulaţie cu precădere în regiunile Osijek-Baranja şi Vukovar-Srijem.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginii de internet a Institutului Hidro-Meteorologic Naţional – https://www.meteo.hr,  a Automobilului Club Croat – https://www.hak.hr/en, a Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – https://www.hzpp.hr/en şi a Autorităţii Portuare Croate – https://www.portauthority.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Republicii Croaţia, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Republica Croaţia: +38598414341.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://zagreb.mae.ro şi www.mae.ro.

Fluviul înregistrează debite crescute în majoritatea ţărilor, maximul viiturii fiind aşteptat în România în perioada 29-30 septembrie.

Prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 23.09.2024, ora 07.00 – 30.09.2024, ora 07.00 indică faptul că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 8000 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii a septembrie (3800 m3/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat luni seară că debitul aşteptat pe fluviul Dunărea la finalul acestei luni, pe sectorul românesc, nu este unul care să pună probleme, arătând că debite similare au fost gestionate şi în luna decembrie a anului trecut, dar şi în prima lună a acestui an.

”Ştim deja că vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu uşurinţă. Spun asta pentru că acelaşi debit l-am mai gestionat şi în luna ianuarie a acestui an, şi în luna decembrie a anului trecut, nu vom avea o situaţie excepţională”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la TVR Info.
El a spus că ”nu neapărat ce s-a întâmplat la Budapesta se va întâmpla şi la noi”. Ministrul a adăugat că a avut discuţii cu oficialii de la hidrocentrala Porţile de Fier, care i-au dat asigurări că ”pot gestiona fără nicio problemă debitul pe care îl aşteptăm la sfârşitul acestei luni” pe Dunăre.
Mircea Fechet a subliniat însă că, în contextul schimbărilor climatice, nu se ştie când va exista un ”debit istoric la Dunăre”.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă în mai multe orașe din România. Se oferă salarii bune și nu e nevoie de studii superioare pentru unele posturi
Capital.ro
România a pierdut un monstru sacru. A fost cel mai iubit actor: A avut mare succes la doamne!
Playtech.ro
ȘOC! A făcut AVC pe scenă, sub privirile îngrozite ale fanilor. Celebra cântăreață s-a prăbușit în timp ce cânta
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Vremea se transformă în București. Se anunță fenomene extreme
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Derya, o tânără româncă adoptată de o familie din Turcia, vrea să-și găsească mama: „Simt că mama mă așteaptă”. Povestea emoționantă a fetei a făcut înconjurul internetului
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Adelina Chivu, anunț după 17 ani de căsnicie cu Cristi Chivu: Am renunțat la tot
StirileBZI
Acești pensionari vor primi 100 de lei în plus din octombrie! În ce condiții se aplică majorarea
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Casa Braikoff din București revine la viață printr-o restaurare inovatoare
MediaFlux
VINE URGIA în România! UNDE LOVEȘTE CICLONUL! HARTA ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?