Guvernul ar putea prelungi plafonarea prețului gazelor pentru încă doi ani. Furnizorii ar fi de acord cu soluția, dar există riscuri

Plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică în România ar putea continua până în 2026 sau chiar 2027, potrivit unor discuții recente, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Filip Stan
25 sept. 2024, 15:09
Guvernul ar putea prelungi plafonarea prețului gazelor pentru încă doi ani. Furnizorii ar fi de acord cu soluția, dar există riscuri

Plafonarea, deși inițial programată să se încheie la 1 ianuarie 2024, este văzută acum ca fiind convenabilă pentru furnizori, care beneficiază de compensarea diferenței de preț de către stat, fără a avea riscuri financiare.

Dumitru Chisăliță  a declarat pentru Jurnalul că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus prelungirea plafonării, deși măsura fusese inițial stabilită până la 1 ianuarie 2024.

„Am aflat, chiar în weekendul care a trecut, că se ia deja în considerare măsura plafonării, atât pentru gaze naturale, cât și pentru energie electrică. ANRE a venit cu ideea de a prelungi plafonarea până în 2026, deși s-a prelungit deja un an. Trebuia să fie până la 1 ianuarie 2024. După încă o prelungire, s-ar putea merge mai departe, până în 2027 sau chiar mai mult, dar cum se mai justifică existența ANRE, cu o mulțime de angajați care într-o astfel de situație nu mai au nimic de făcut pentru piața liberă”, a explicat președintele AEI.

Prelungirea acestei măsuri reprezintă o soluție convenabilă, cel puțin deocamdată, atât pentru Guvern, cât și pentru furnizori, care primesc compensații de la stat pentru diferențele de preț. Totuși, acest mecanism elimină practic concurența de pe piața liberă, ceea ce afectează funcționarea normală a pieței de energie.

Citește și: Guvernul pregătește modificări pentru acordarea mai rapidă a unor indemnizații

„Sunt și unii furnizori care nu sunt de acord cu măsura plafonării, dar alții și-o doresc, pentru că nu mai au de făcut mare lucru, iar statul le plătește diferența de preț. Nu au mult de câștigat, dar nici nu pierd”, a detaliat Chisăliță.

Un alt aspect important pe care președintele AEI l-a subliniat este lipsa de educație a consumatorilor în ceea ce privește regulile pieței libere. Consumatorii ar trebui să fie informați și pregătiți pentru a negocia contractele cu furnizorii de energie, dar ANRE nu a prioritizat această educație.

„Trebuie să se revină la concurență, dar consumatorii ar trebui să știe cum să-și negocieze contractele cu furnizorii. ANRE a delegat această sarcină către furnizori, care o pot face ca o simplă atașare a unui regulament la factură, pe care consumatorul casnic nici măcar nu o citește. Ca s-o și înțeleagă, ar trebui ca fiecare consumator să aibă cunoștințe din acest domeniu – ceea ce nu există”, a spus Chisăliță.

O altă îngrijorare exprimată de Dumitru Chisăliță este posibilitatea ca România să fie sancționată de Uniunea Europeană pentru prelungirea plafonării prețurilor, care este incompatibilă cu regulile concurențiale ale UE.

„România ar fi trebuit să renunțe la măsura plafonării după 1 ianuarie 2024. La un moment dat se va sesiza cineva, va exista un proces, iar dacă instanța de judecată va hotărî că s-a încălcat legea, va stabili o sumă pe care România va trebui s-o plătească, iar banii vor fi luați tot de la noi, consumatorii, chiar dacă banii pe care statul i-a dat în perioada plafonării nu se vor cere înapoi”, a avertizat președintele AEI.

Acesta a făcut o paralelă cu situația din Ungaria, unde Curtea Europeană de Justiție a decis recent că plafonarea prețului alimentelor este ilegală și trebuie eliminată. Pe același principiu, România ar putea fi obligată să elimine toate plafonările aplicate în prezent, nu doar la gaze și energie electrică, ci și la polițele RCA, unde plafonarea a fost prelungită constant, din lipsa unei strategii eficiente.

Citește și: Programul Casa Verde Fotovoltaice se demarează pe 27 septembrie. Ce condiții trebuie să îndeplinești

„Piață liberă înseamnă încredere, cunoștințe, inițiativă, concurență, înseamnă mai multe firme private de furnizare, înseamnă prețuri corecte care sunt stabilite în baza cererii și a ofertei, înseamnă separarea pe activități – transport, distribuție, înmagazinare care să poată presta servicii pentru mai mulți utilizatori de sistem, înseamnă existența unui număr mare de furnizori care să se concureze între ei prin calitate, servicii și preț. În situația în care prețul se stabilește administrativ și fiecare actor din piață primește o marjă comercială fixă, toți se aliniază în spatele prețului plafonat și dispare concurența. Cel mult aceste firme vor reduce costurile pentru ca să și mărească profitul, cu impact asupra calității serviciilor prestate. Plafonarea prețului la gaze a adus în prezent prețuri mai ridicate și calitate mai scăzută a serviciilor, decât într-o piață funcțională”, a adăugat Chisăliță.

Pentru a se reveni la o piață concurențială funcțională, este necesară o pregătire prealabilă, inclusiv o campanie de informare adresată consumatorilor.

„Trecerea nu se poate face peste noapte. Atât timp cât consumatorii nu vor dobândi cunoștințe minime specifice care să permită o apreciere corespunzătoare față de gazul sau energia electrică achiziționată, ei vor rămâne captivi în orice piață, inclusiv în piaţa liberalizată”, a conchis specialistul.

Dumitru Chisăliță a avertizat, de asemenea, că, în lipsa unei piețe concurențiale, există riscul formării unui oligopol, în care câțiva furnizori controlează prețurile și calitatea serviciilor.

„Tendinţa naturală a firmelor este de a impune un oligopol pentru a-şi securiza profitul. Reglementările generale şi specifice interzic înfiinţarea acestor monopoluri – excepţie făcând cele naturale -, dar tendinţa există permanent în piaţă. În fapt, plafonarea prețului și marja comercială fixă garantată prin plafonare înseamnă crearea unui oligopol indirect pe piața de gaze, cu multiple avantaje pentru furnizorii de gaze”, a explicat președintele AEI.

Citește și: Ai contract cu E.ON, ENGIE sau PPC, fostul ENEL? Facturile la energie vor crește, spune ANRE. Tarifele vor atinge cifre record

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Viața la bloc. Probleme foarte mari cu panourile fotovoltaice
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
UE a dat ORDIN! Mașinile pe benzină și motorină sunt INTERZISE! De când NU se mai vând
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore