Ciclonul Ashley se apropie de teritoriul României și urmează să aducă precipitații semnificative, dar și creșterea debitelor pe Dunăre. Ca urmare, Guvernul ar putea emite stare de alertă vineri, 27 septembrie 2024. Specialiștii se așteaptă la ploi abundente si viituri în Oltenia și Muntenia, iar autoritățile sunt în alertă pentru a face față acestei situații.
Ciclonul Ashley urmează să lovească zona de sud a României și va aduce precipitații importante, de până la 100 l/mp în Oltenia si Muntenia, ceea ce ar putea declanșa riscuri majore de inundații.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, 25 septembrie, că s-a actualizat data la cate vom avea vârful acestei viituri. Potrivit acestuia, este vorba despre două date: 30 septembrie sau 1 octombrie. Ministrul a menționat că urmează ca vineri, 27 septembrie, să anunțe dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate și că începând de joi, 26 septembrie, vor extinde analiza și prognoza pentru regiunea Munteniei, în ceea ce privește impactul asupra Dunării. Totodată, Ministrul Mediului a spus că a avut o discuție cu reprezentanții de la Administrația Națională de Meteorologie, Administrația Națională Apele Române și cei al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor.
Am primit ultimele informaţii legate de situaţia hidrometeorologică actuală din ţară, în contextul influenţei ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile. În ceea ce priveşte prognoza şi măsurile de prevenire, după cum ştiţi, în ultimele zile s-au emis avertizări privind creşterea precipitaţiilor şi intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) confirmă prognoza anterioară, indicând că, între 30 septembrie şi 3 octombrie, vom resimţi efectele activităţii ciclonice în special în sudul şi centrul teritoriului, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu posibile efecte şi în zona de sud-est a ţării”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul a precizat că, în special, în Oltenia și Muntenia, cantitățile de precipitații vor atinge valori cumulate de 80-100 l/mp, ceea ce poate duce la creșterea semnificativă a debitelor râurilor din aceste regiuni.
Citește și: Furtuni mai puternice după ciclonul Boris, inclusiv în România. Avertismentul climatologilor