Milan Kelo, fermier din Nădlac și președinte al Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan, a plantat primele 38 de hectare de pădure, din 62 câte și-a propus. O picătură într-un ocean, am putea spune, dar cu siguranță o inițiativă de buna augur care le va aduce nenumărate beneficii măcar locuitorilor din regiune.
Ca să împădurească suprafața de 38 ha, arădeanul a accesat fonduri europene nerambursabile din PNRR. Pădurea se află în apropiere de terenurile sale agricole. Bărbatul deține o femră care ocupă o suprafață de 400 ha, iar 100 ha dintre acestea le va aloca împăduririi. Pădurea a fost sădită pe un cernoziom de foarte bună calitate.
”Avem deja o suprafață de 38 hectare care este împădurită cu stejar, frasin și măceș. Este o suprafață care a fost finanțată prin PNRR pentru împăduriri în ferma noastră. Cele 38 de hectare sunt împărțite pe 9 parcele și deja avem plantați 256.000 de mii de puieți. Am început plantarea anul trecut în toamnă și am finalizat-o în acest an, în primăvară”, a declarat fermierul Milan Kelo în emisiunea Agrostrategia, de pe TVR1, potrivit agrointel.ro
Prin împădurire, Milan speră să combată efectele schimbărilor climatice și să atragă precipitații în zonă. Totodată, fermierul își dorește și să asigure o situație financiară stabilă fermei pe care o deține.
”Este o zonă unde nu avem posibilități de irigat din cauză că nu avem sursă de apă – singura posibilitate ar fi forajele, dar, după actuala legislație, este aproape imposibil să le autorizezi. Am luat această hotărâre pentru a atrage în primul rând precipitațiile în zonă, fiind o zonă care nu este împădurită, nu există nici măcar acele fâșii, acele perdele forestiere în zonă (…).
Decizia s-a bazat destul de mult și pe finanțarea disponibilă prin PNRR. Fiind cu alte zeci de proiecte deja implementate, mi-am dat seama că pot să ajut și alți fermieri din zonă, dar și în primul și în primul rând pot să consolidez situația financiară a fermei”, a explicat Milan Kelo despre cum a pus bazele pădurii de la zero.
Puieții au fost în mare parte importați, iar forța de muncă au reprezentat-o localnicii.