Marcel Ciolacu, despre remarca lui Iohannis privind portofoliul României în Consiliul Europei: „Îl anunţ că sunt mai bun negociator decât el. Eu nu am negociat nimic pentru mine, personal”

Premierul Marcel Ciolacu a oferit joi un interviu în care a vorbit despre majoritatea temelor de actualitate din politica românească, în momentul în care mai sunt două luni până la primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care Ciolacu candidează din partea Partidului Social Democrat.
Mircea Filipescu
26 sept. 2024, 12:40
Marcel Ciolacu, despre remarca lui Iohannis privind portofoliul României în Consiliul Europei:

Marcel Ciolacu a început prin a vorbi despre propunerea legislativă a liberalilor, care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze pentru senat, ca independent, pe listele PNL, o temă ce a provocat mari tensiuni în coaliţia de guvernare.

„E un semn rau toata discutia, parca ne intoarcem cu 20 de ani in trecut. Cred ca toti avem asteptari ca evoluam, nu putem sa ne raportam trecutlui mereu. Consider ca s-au facut foarte multe greseli. Cred ca e un subiect parazitar si care a creat si frustrare in urma unor raspunsuri ale mele si partidului meu. Tind sa ii dau dreptate presedintelui, dupa ultima declaratie, este inadmisibil sa facem o lege pentru o singura persoana.

Nu poate sa fie o discutie pe o tema legislativa, pentru ca atunci Iohannis voia sa fie la NATO sau la CE. Eu cred ca trebuie sa fim si barbati politici si sa ne asumam cand dorim un lucru. Imi place sa cred ca asta este diferenta, eu imi asum lucruri. Nu am avut discutii pe acest subiect cu domnul presedinte. Am avut acum o discutie politica.

Dar mai sunt si alte persoane care nu pot participa, de aceea ar fi o nedreptate. Magistratii, prefectii si multe alte exemple.”, a spus Marcel Ciolacu, pentru Hotnews.

Premierul s-a referit şi la tonul preşedintelui Iohannis atunci când a vorbit despre portofoliul obţinut de România în cadrul Consiliului Europei.

„Dansul e mai sensibil si nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor mele ca presedinte. Eu nu m-am suparat cand a zis ca vand Ardealul, am explicat oamenilor cum stau lucrurile.”, a mai spus acesta.

Despre costurile deplasărilor prezidenţiale

„Categoric ca voi desecretiza aceste costuri. Dar nu trebuie sa intru eu acum in aceasta discutie, este o separatie a puterilor. Amintiti-va cat am comentat o decizie a CCR. Omul politic nu are dreptul sa discute aceste lucruri, decat dupa ce ies din viata publica. Nu e treaba mea sa comentez institutia prezidentiala. Ce am facut eu, am modificat legea 109 si am impus-o la RAAPPS.

Fiecare raspunde de cheltuielile pe care le face.”

Marcel Ciolacu dezvăluie cum a fost convins să candideze

„Discutiile cu colegii si proiectele pe care le-am controlat impreuna. Cand intri intr-o cursa electorala te uiti si la oferta. Fiecare ne raportam la anumite persoane, la anumite functii. M-a incurajat acest mandat de premier, pentru ca nu a fost usor, a fost si presiune electorala. Am stiut sa iau decizii, am stiut sa-mi asum. Am citit foarte mult despre presedintele Havel. A fost un exemplu pentru mine ca om politic, un om de cultura, un om de echilibru. Mi-ar fi placut pentru Romania un presedinte ca Ion Aurel Pop, orice discutie avuta cu dansul a fost un plus.”, declarat premierul.

Preşedintele PSD spune că urmăreşte sondajele, dar doar cu titlu informativ, având în vedere că acestea sunt subiective şi, oricum, până la alegeri mai sunt două luni.

„Importanta e perceptia romanilor, mai sunt doua luni si ceva, veti vedea ca se schimba aceste cifre. In acest moment sunt pe primul loc, dar depinde cine face sondajele. Nu am nicio problema cu niciun candidat. Cred ca va fi o mobilizare in turul 1, pentru ca e aceasta miza a intrarii in turul 2, ceea ce cred ca este bine.”, a comentat Ciolacu.

Despre priorităţile sale, dacă ar câştiga alegerile prezidenţiale

„Politica in acest moment este despre economie, prioritatile oamenilor sunt economice. Avem razboi, inflatie care a fost foarte mare si suntem printre ultimele state care o reduce cat mai mult, speram ca pana la sfarsitul anului sa intram in media europeana.

Dar mai sunt si politici publice. S-a dus vremea impartirii intre stanga si dreapta, abordarea trebuie sa fie mult mai aplicata.

Trebuie vazut exact unde sunt deficitele mari. Pe industria alimentara, pe constructii, acum am venit cu reindustrializarea. Toate aceste proiecte trebuie duse impreuna de presedinte si premier. Trebuie stabilite si respectate prioritatile, indiferent de dinamica si actorii politici.”

Întrebat dacă taxele vor creşte în 2025, Marcel Ciolacu a explicat care este stadiul negocierilor cu Comisia Europeană în ce priveşte reducerea deficitului şi a lansat un atac la adresa preşedintelui Iohannis.

„E o teama. Cat timp deficitele se regasesc in investitii, Romania este sustenabila. Cautam un acord cu CE, noi vrem pe 7 ani, ei vor pe 4 ani, totul este o negociere. De asta m-a si deranjat remarca presedintelui Iohannis, ca negocierile lui Ciolacu… Cu parere de rau il anunt, sunt mai bun negociator decat el. Eu sunt social-democrat, unde sunt cele mai mari probleme ale Romaniei. Un portofoliu in acest domeniu si in invatamant are foarte multa legatura cu viata reala a romanilor. Daca am reusit sa prin la acel portofoliu, pe care il doream de la inceput, sa adaug si o pozitie de vicepresedinte executiv, chiar consider o negociere buna.

Nu poti sa faci schimburi d-astea ieftine cu mine. Diferenta dintre noi e ca eu nu am negociat nimic pentru mine personal, eu nici nu am trimis acolo un om politic, ci un specialist.”, a afirmat preşedintele social-democraţilor.

Marcel Ciolacu, despre percepţia unui „blat” între PSD şi PNL

„E o tema falsa. Oricum poporul va decide, iar aliantele se fac in functie de scorul electoral. Toate partidele fac politica pentru a fi la guvernare, nu cred ca face cineva politica pentru a fi in opozitie. „Unim dreapta”. Ce are USR sau PNL cu dreapta? Eu nu am facut acorduri cu unirea stangii, cu Pro Romania. Pai dupa ce romanii au dat peste 50% PSD-PNL, nu putem vorbi impotriva romanilor, nu putem sa ii facem prosti pe romani.”

Premierul a explicat în termeni foarte clari faptul că nu ar fi dispus sub nicio formă să numească un premier de la AUR, dacă ar deveni preşedinte.

„Este exclusa orice alianta. Nu este un partid politic, ci unul populist si extremist. Au un comportament de dealeri de case.”, a spus Ciolacu.

Preşedintele PSD a spus că nu se teme pentru poziţia sa în partid, în cazul în care nu ar câştiga alegerile prezidenţiale.

„E o tema falsa, pentru ca le voi castiga. In al doilea rand, eu sunt si prieten cu Grindeanu si Tudose. Si sunt cei mai critici prieteni ai mei, eu nu am yesmeni in jur. Eu am capacitatea sa fiu contrazis de colegii mei. Suntem vii, facem si glume, nu suntem comunisti. Ca am mai auzit si asta, ca suntem continuatorii comunismului. Grindeanu a avut bunicul in puscarie comunista. La 5 ani mereu ne intoarcem in trecut? Eu ma uit la fii-miu, este total diferit.”, consideră acesta.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu nu vrea ruperea coaliției. Ce îi reproșează lui Nicolae Ciucă: „Contracandidatul meu ascultă prea multe păreri”

 

 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit prea devreme
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Au întors-o ca la Ploiești. Vești uluitoare de la meteorologi
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Permis de conducere reînnoit din 2 în 2 ani. Legea nu-ți permite să conduci dacă nu faci testele
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Rusia își propune să crească exporturile agricole cu 50% până în 2030
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore