Poliţiştii din „fabrica de permise” din Suceava cereau şpagă mai mare femeilor decât bărbaţilor

Discriminarea de gen afectează nu doar aspectele sociale și profesionale din România, ci se aplică și în cazul mitei, conform unei motivări recente din procesul cunoscut sub numele de „Fabrica de permise de la Suceava”.
Filip Stan
26 sept. 2024, 15:44
Poliţiştii din

Polițiștii examinatori solicitau sume mai mari de bani de la candidatele femei pentru obținerea permisului de conducere, invocând faptul că acestea ar avea „un nivel mai slab de pregătire” în comparație cu bărbații. Această situație scoate la lumină o problemă larg răspândită de prejudecăți și practici corupte în procesul de obținere a permiselor auto în România.

Cazul „Fabrica de permise de la Suceava” a fost investigat de Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a trimis în judecată polițiști și reprezentanți ai unor școli de șoferi pentru implicarea în această rețea de corupție. Procesul, ajuns la al optulea dosar, a dezvăluit detalii despre modul în care mita era cerută și primită de la zeci de persoane pentru promovarea probei practice. Sumele de bani oferite începeau de la 150-200 de euro, însă, în funcție de pregătirea candidatului, acestea puteau ajunge și la 600 de euro, potrivit Digi 24.

„Persoanelor de sex feminin li se percepea o sumă de bani mai mare decât cele percepute persoanelor de sex masculin, considerentul avut în vedere fiind nivelul slab de pregătire perceput de către examinatori”, se precizează în motivarea Tribunalului Suceava.

Experții din domeniul siguranței rutiere resping însă categoric mitul conform căruia femeile ar conduce mai prost decât bărbații. Raluca Moșescu-Bumbac, cercetătoare în științe sociale, subliniază că „dimpotrivă, aș zice: nu doar că femeile ar conduce la fel de bine ca bărbații. Există și o explicație evoluționistă care determină tipul acesta de comportament prudent în trafic”. Ea explică faptul că stereotipurile de gen resimțite încă din preadolescență influențează percepția asupra abilităților femeilor la volan, dar studiile arată că acestea conduc mai bine când nu sunt expuse stereotipurilor.

Citeşte şi: Accident cu patru maşini, pe Şoseaua Fundeni din Capitală. Două persoane au fost rănite

La fel, Titi Aur, multiplu campion național de raliuri și expert în conducere defensivă, confirmă că nu există diferențe între capacitatea de a conduce a femeilor și a bărbaților.

„Din experiența noastră – avem peste 100.000 de cursanți în ultimii ani – concluzia este așa: Femeile și bărbații sunt egali ca și capacitate de a coordona și a stăpâni mașina”, a spus el pentru sursa citată.

Datele Poliției Române pentru anul 2022 arată că, de fapt, bărbații provoacă mai multe accidente grave decât femeile. Aproape 5.000 de accidente au fost cauzate de bărbați, în timp ce femeile au fost implicate în aproximativ 500 de incidente grave. Totuși, numărul bărbaților cu permis este de două ori mai mare decât cel al femeilor, fapt care influențează aceste cifre.

Cercetătoarea Raluca Moșescu-Bumbac atrage atenția că stereotipurile nejustificate despre competențele femeilor la volan perpetuează discriminarea de gen.

„Atâta vreme cât vom avea la nivel de societate aceste stereotipuri de gen nejustificate de studiile și statisticile naționale și globale… vom rostogoli la nesfârșit mitul incompetenței femeilor la volan, când, în fapt, este fix invers”, concluzionează ea.

Citeşte şi: Mașină de Poliție, distrusă de un șofer de 19 ani. Doi agenți au ajuns la spital. Martorii spun că impactul a avut loc la 120 km/h

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Locul în care rușii și ucrainenii trăiesc în pace. E aproape de România, ambele tabere au proprietăți aici, statul face parte din NATO
Capital.ro
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Playtech.ro
Un nou cutremur a lovit România! Câte grade a avut. S-a simțit cel mai tare la...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Top 50 vedete jucăușe și provocatoare în poziții care mai de care! Iuliana Luciu, Geanina Ilieș și Bianca Drăgușanu s-au mângâiat pe posterioare!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Miniștrii apărării din G7 acuză Rusia de agresiune brutală și ilegală
MediaFlux
Pensii 2025. Ministerul Muncii anunță cine sunt românii care NU vor primi bani în plus
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale