Frauda anului! Doi afaceriști din Mureș au făcut peste 400.000 de euro prin această metodă ilegală. Au fost dați în judecată de peste 850 de instituții

Doi oameni de afaceri din Mureș au câștigat peste 400.000 de euro, găsind o metodă ilegală care să le aducă venituri rapide.
Alina Costache
26 sept. 2024, 18:20
Frauda anului! Doi afaceriști din Mureș au făcut peste 400.000 de euro prin această metodă ilegală. Au fost dați în judecată de peste 850 de instituții

Săptămâna trecută, la Tribunalul Mureș a fost înregistrat un dosar penal în care 852 de părți civile, precum primării, consilii județene, universități, școli, spitale, muzee etc. revendică peste 2 milioane de lei pe care le-au achitat către trei inculpați. Aceștia au încheiat acorduri de vinovăție cu procurorul de caz.

De ce sunt acuzați afaceriștii din Mureș

Aceștia sunt acuzați de procurori că au reușit să pună la cale o schemă prin care cumpărau vouchere de vacanță de pe Internet, la preț redus, chestiune care este ilegală, iar apoi cereau de la angajatorii vânzătorilor decontarea acestora.

Citește și : Categoria de români care poate primi un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Care sunt condițiile și responsabilitățile

Angajatorii erau astfel păcăliți că angajații lor ar fi contractat vacanțe în Mureș, lucru care este fals. Chiar și unii angajați ai instanței unde se judecă dosarul sunt printre cei care și-au vândut voucherele iar angajatorul s-a constituit, și el, parte civilă.

Cei trei inculpați au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției. Bela Zsolt Banyai, Csaba Torok și Eniko Mult au fost acuzați de înșelăciune și/sau complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni.

Cum acționau aceștia

Conform unui extras al acordurilor de la Tribunalul Mureș, consultat de G4Media, inculpații au constituit un adevărat sistem prin care au obținut peste 2 milioane de lei.

Citește și : Femeie de 38 de ani, reținută după ce și-a obligat copiii să cerșească în București. CINE erau complicii ei

Csaba Torok era cel care pretindea că deține sau reprezintă mai multe spații de cazare în Mureș. Acesta achiziționa prin intermediul anunțurilor de pe internet vouchere de vacanță pe care plătea doar 60% din prețul de 1.450 de lei, deci sub 900 de lei.

Intrat în posesia a peste 2.000 de vouchere, el i le dădea lui Bela Zsolt Banyai care era administrator al unei agenții de turism. Banyai, împreună cu Eniko Mult, trimiteau facturi angajatorilor persoanelor ce își vânduseră voucherele, pretinzând că acestea au achiziționat pachete de vacanță prin intermediul agenției sale. Desigur, acest lucru nu se întâmpla în realitate.

Rețeaua a acționat pentru un an, între ianuarie 2021 și ianuarie 2021. Banyai a obținut aproape 295.000 de lei, comisioanele aferente fiecărui voucher decontat, iar Torok peste 1,75 milioane de lei.

Instituțiile sau firmele ai căror angajați și-au înstrăinat aceste documente sunt multe și importante : Ministerul Finanțelor Publice, Societatea Națională de Radiocomunicații, Academia Română – filiala Cluj sau Compania Națională Loteria Română, precum și firme private precum British American Tobacco, Jysk România, Mega Image, Kaufland România.

Totuși, majoritatea părților civile sunt spitale, școli, licee, universități și primării.

Ei au fost inițial arestați pentru 30 de zile, însă au scăpat cu măsura controlului judiciar care a fost prelungită în timpul derulării anchetei. Acum, aceștia, datorită acordurilor de recunoaștere a vinovăției, vor obține între 1 an și 6 luni de închisoare și 2 ani și 3 luni de închisoare, însă cu suspendare.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Mașina care ar putea concura serios cu Dacia Spring. E mult mai ieftină, iar designul ei generează mare interes în Europa deja
Capital.ro
Simona Halep, anunț FINAL la 33 de ani: Ăsta e planul acum!
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Rețetă de bulion cu roșii și ardei. Îl poți folosi la prepararea ciorbelor și a sosurilor pentru paste
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Alertă în Tulcea după un nou atac cu drone la granița Ucrainei cu România. Autoritățile au emis mesaje RO-Alert
Cancan.ro
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit prea devreme
StirileBZI
Acești pensionari vor primi 100 de lei în plus din octombrie! În ce condiții se aplică majorarea
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Robinul de mare: pește cu membre deosebite care detectează prada prin gust
MediaFlux
RĂZBOI NUCLEAR în EUROPA! RUSIA a ANUNȚAT CLAR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore